Burgemeester Driessen, onder de plu bij Arno Centen, bekeek samen met een aantal kopers het zonnedak vanaf het parkeerdek van het gemeentehuis.
Burgemeester Driessen, onder de plu bij Arno Centen, bekeek samen met een aantal kopers het zonnedak vanaf het parkeerdek van het gemeentehuis. Foto: Marieke van Leeuwen

35 jaar energie voor 30 huishoudens dankzij zonnedak op loods gemeentewerf

ingebruikname n Met een druk op de knop startte burgemeester Laila Driessen vrijdagmiddag 10 januari in het Leiderdorpse gemeentehuis een kort introductiefilmpje over het eerste lokale zonnedak van zonnecoöperatie Zon op Leiderdorp (ZOLd). Daarmee werd het zonnedak symbolisch en feestelijk in gebruik genomen.

Tekst en foto: Marieke van Leeuwen

In totaal liggen er 224 zonnepanelen op het dak van de loods bij de gemeentewerf aan de Simon Smitweg. 28 Leiderdorpers die in de buurt wonen – dat wil zeggen postcode 2351 en de postcodes daar direct omheen – hebben certificaten gekocht die recht geven op een opbrengst van 250 kWh. Daar zijn er 240 van uitgegeven. De kopers schaften minimaal drie en maximaal twintig certificaten à 260 euro per stuk aan. De terugverdientijd ligt op zeven tot negen jaar. Het zonnedak produceert genoeg energie voor 30 huishoudens en blijft dat naar verwachting 35 jaar doen.

Voorzitter Johan Kools van ZOLd zette vele mensen in het zonnetje. Zo bedankte hij de gemeente Leiderdorp en haar medewerkers voor alle hulp die zij hebben geboden. Natuurlijk werden ook de 28 leden van de coöperatie niet vergeten. Zij gaven hun vertrouwen aan het project door middel van het aankopen van certificaten. Kools: "Door samen een dergelijk project mogelijk te maken, leveren we een bijdrage aan de transitie naar groene stroom en de vermindering van CO2 uitstoot. Iedereen is er onderhand wel van overtuigd dat dat noodzakelijk is, maar soms voelen we ons een beetje machteloos. Wat kan ik als individu doen aan het giga-probleem waar de mensheid voor staat? … Nou, dit bijvoorbeeld!"

Arno en Nelly Centen, twee van de gelukkige eigenaren van ZOLd zonnecertificaten, maakten van gelegenheid gebruik om na de officiële opening hun zonnenpanelen vanaf parkeerdak van het gemeentehuis met eigen ogen te bekijken. Zij verwachten met hun panelen genoeg stroom te kunnen opwekken om hun eigen gebruik te compenseren. Rond het huis van het echtpaar staan veel hoge bomen waardoor eigen panelen niet voldoende zouden opleveren. Ook hadden ze twijfels over de aanschaf van zonnepanelen uit esthetisch oogpunt en vanwege een eventuele verhuizing in de toekomst.

Rolf Boom, ook een eigenaar van certificaten, heeft een aantal zonnepanelen liggen op het dak van zijn huis

'Wat kan ik als individu doen aan het giga-probleem waar de mensheid voor staat? … Nou, dit bijvoorbeeld!'

maar de ruimte daar is beperkt door geplande ramen en een dakkapel. Dankzij de panelen op het dak van de gemeentelijke loods kan hij nu toch zijn aandeel in de productie van groene stroom vergroten.

ZOLd heeft plannen voor meer zonnedaken in Leiderdorp. Tips voor geschikte daken zijn welkom. Kijk op de website www.zonopleiderdorp.nl voor meer informatie.

Burgemeester Driessen, onder de plu bij Arno Centen, bekeek samen met een aantal kopers het zonnedak vanaf het parkeerdek van het gemeentehuis.