Wanneer het werk aan de Stierenbrug wordt afgerond, is nog niet bekend. | Foto: J.P. Kranenburg
Wanneer het werk aan de Stierenbrug wordt afgerond, is nog niet bekend. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Werk aan Stierenbrug vertraagd

n Provincie heeft geen vertrouwen meer in aannemer

opgeschort n De werkzaamheden aan de Leiderdorpsebrug (ook wel bekend als de Stierenbrug) lopen vertraging op. Dit heeft te maken met een gebrek aan vertrouwen van de provincie Zuid-Holland in de aannemer. De werkzaamheden stonden gepland van 6 januari tot en met 8 maart 2020 maar zijn nu voor onbepaalde tijd opgeschort.

De Stierenbrug heeft een uitgebreide onderhoudsbeurt achter de rug. Het eerste en tweede deel van de werkzaamheden zijn in de zomer en in november uitgevoerd. In de zomer was de brug zes weken dicht voor al het verkeer. Toen is het wegdek vernieuwd, zijn de stalen onderdelen geschilderd, de slagbomen vervangen en zijn camera's geplaatst. In de eerste helft van november is de onderkant van de brug gestraald en opnieuw geverfd.

Op 6 januari zou het derde deel van het werk moeten starten. Het gaat dan om het herstel van de aandrijving van het beweegbare deel en het op afstand beweegbaar maken van de brug. Wegverkeer zou daar geen last van hebben, vaarverkeer wel.

Maar het werk uit de eerste twee periodes is nog niet volledig afgerond. Er zijn zogenoemde restpunten die ondanks veel aandringen nog altijd niet zijn opgepakt door de aannemer, zo meldt de provincie. Verder ontbreken er in de voorbereiding van de laatste, derde, fase belangrijke documenten.

Het project zou hierdoor te grote risico's lopen, zoals mogelijk geen aantoonbare veilige brug, een (veel) langere stremming van de vaarweg en mogelijke storingen na oplevering. Naast veiligheidsrisico's is er ook kans op veel overlast voor de gebruikers en de omgeving.

De gemeente Leiderdorp is eigenaar van de brug maar heeft de provincie opdracht gegeven het werk uit te voeren. Die laatste heeft nu dus besloten de werkzaamheden voorlopig op te schoren. De aangekondigde vaarwegstremmingen zijn opgeheven en belanghebbenden zijn geïnformeerd.

De provincie streeft ernaar de werkzaamheden komend jaar nog uit te voeren. Omdat er een vaarwegstremming nodig is van zes weken is de kans groot dat het werk pas in oktober uitgevoerd kan worden als het vaarseizoen weer is afgelopen.


Vrijwilligers blij met lof en prijzen

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Driessen prees de vrijwilligers van het Dagprogramma Senioren vooral om de passie waarmee ze zich inzetten om kwetsbare ouderen eens per week een fijne dag te bezorgen. Een groep van maximaal twaalf ouderen die nog zelfstandig wonen maar om verschillende redenen in een sociaal isolement terecht dreigen te komen, komt elke dinsdag samen aan de Splinterlaan.

Het dagprogramma is een activiteit van Incluzio maar zou niet kunnen bestaan zonder de vijf vrijwilligers. Al sinds de start van het programma, acht jaar geleden, zijn steeds drie van hen paraat op de dinsdag om te helpen als begeleider en om de lunch te verzorgen. "Hiermee dragen jullie bij aan het welzijn van ouderen en het ontlasten van de mantelzorgers", aldus burgemeester Driessen.

Ellis Groothof, één van de vijf vrijwilligers, was nogal overdonderd door de prijs. "We hebben er nooit bij stilgestaan dat we zouden kunnen winnen en hebben er dus ook nog helemaal over nagedacht wat we ermee geen doen", lachte ze.

Alexander van der Sel, Karin van der Reijden en Régina Dirkse, de trekkers achter de organisatie van het huttenbouwen en halloween-spookhuis, weten wèl wat ze met hun prijs gaan doen. "Dit is een mooie bodem voor het potje voor de evenementen van dit jaar. We gaan in ieder geval weer aan de slag met het huttenbouwen."

Ook voorzitter Frank Versteeg van buurtvereniging Op Dreef heeft al een bestemming voor de gewonnen 600 euro. "We hebben al nieuwe speeltoestellen in de speeltuin die we hebben geadopteerd, maar nu willen we de houtsnippers vervangen door een bodembedekking die minder katten aantrekt."


Acteurs, zangers en dansers gezocht voor verteltheater

n Vier verhalen in de maak rond 400-jarige Dorpskerk

informatiebijeenkomst n Acteurs, zangers en dansers kunnen een bijdrage leveren aan de 400ste verjaardag van de Dorpskerk. De voorbereidingen voor een zogeheten verteltheater op Open Monumentendag gaan vrijdag 10 januari om 20 uur van start met een informatiebijeenkomst in de Dorpskerk (Hoofdstraat 19).

In het kader van 400 jaar Dorpskerk heeft regisseur Neil van der Beek teksten geschreven voor verschillende theatervormen met muziek, spel en dans. De Dorpskerk vormt daarbij de achtergrond van vier verhalen uit haar eigen geschiedenis. Nu zoekt de regisseur acteurs, zangers en dansers die de korte scènes en enkele liederen kunnen vertolken. De uitvoering is gepland op zaterdag 12 september 2020 (Open Monumentendag).

Naast enkele grote rollen (verteller en koning) zijn er ook kleine rollen te vergeven. Ook heeft het gezelschap 4 of 5 dansers nodig, van wie twee streetdancers (geen groep). De repetities beginnen voor de acteurs begin februari en zijn meestal op vrijdagavond. De zangers komen later bij elkaar.

Mensen die zich nu al willen aanmelden of informatie wensen kunnen terecht bij Inge Buitelaar (buitelaar34@zonnet.nl) of Edith Nijenhuis (edith-nijenhuis@planet.nl) .