'Pumpkin op Naoshima' van Uayoi Kusama. | Foto: Inge Klompmakers
'Pumpkin op Naoshima' van Uayoi Kusama. | Foto: Inge Klompmakers Foto: Klompmakers

Blik op moderne Japanse kunst

lezing n Japanologe en kunsthistorica Inge Klompmakers geeft dinsdag 14 januari bij de Kunstkring Leiderdorp een lezing over de moderne Japanse kunst, fotografie en architectuur van 1945 tot 2020.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat atoombom 'Little Boy' boven Hiroshima werd gedropt en in 2011 maakte Japan een ongekende catastrofe mee met de kernramp van Fukushima, volgend op een zware aardbeving en tsunami. Beide gebeurtenissen zien we terugkomen in het werk van moderne Japanse kunstenaars.

De Japanse kunst van na de Tweede Wereldoorlog laat zich niet in een paar algemene termen omschrijven en is veelomvattender dan enkel de kunst van Murakami Takashi, die in het westen wellicht Japans meest bekende moderne kunstenaar is. Gelukkig is er de laatste jaren bij wetenschappers, musea en verzamelaars een groeiende aandacht voor dit tijdvak binnen de Japanse kunst.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en wie de belangrijkste kunstenaars en wat is hun relatie met het internationale kunsttoneel? Welke werken mogen absoluut niet onvermeld blijven en welke Japanse kunst blijft vooral alleen zichtbaar in Japan? Klompmakers geeft een uitgebreid chronologisch overzicht van de beeldende kunst en fotografie van de afgelopen 75 jaar. Daarnaast zal zij ook een paar hoogtepunten van de naoorlogse Japanse architectuur bespreken van architecten als Tange Kenzo, Kurokawa Kisho en Ando Tadao.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 te Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Niet-leden betalen 8 euro toegang.


Geen beeldenexpositie in heemtuin in 2020

besluit n Er komt in de zomer van 2020 definitief geen beeldententoonstelling in de Leiderdorpse heemtuin in park De Houtkamp. Stichting Kunst in de Heemtuin heeft dat besluit genomen nadat eind vorig jaar duidelijk werd dat de gemeente geen subsidie meer wilde geven voor de jaarlijkse expositie. Wel zal worden getracht op een kleinschaliger manier kunst in de heemtuin te brengen.

"We vinden het natuurlijk ontzettend jammer om te stoppen met de beeldententoonstelling. Vooral voor alle mensen die daar altijd van genieten en die ons het afgelopen najaar massaal gesteund hebben", aldus Jos Gerrese, voorzitter van Stichting Kunst in de Heemtuin. De stichting verzamelde afgelopen najaar ruim vijfhonderd handtekeningen voor het behoud van de expositie. "We hebben veel reacties gekregen van mensen die vonden dat er best wat meer aandacht mag zijn voor kunst en cultuur in Leiderdorp. Dit besluit van de gemeente betekent een verarming voor de gemeenschap: kunst verbindt en geeft kleur aan een dorp. Zo wordt Leiderdorp een beetje kleurlozer."

Financiering

De stichting heeft sinds 2008 ieder jaar de expositie 'De Heemtuin Verbeeld' georganiseerd. Met het wegvallen van de gemeentelijke subsidie ziet stichting Kunst in de Heemtuin geen mogelijkheid om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de reeks voor te zetten. "De jaarlijkse subsidie van de gemeente vormde voor ons het leeuwendeel van de begroting. De subsidie is voor veel andere fondsen ook een voorwaarde om geld te geven. Daarmee raakt het wegvallen ons dubbel. We hebben veel alternatieve financieringsbronnen bekeken maar zonder steun van de gemeente gaat het gewoon niet.'

Ander initiatief

De stichting gaat wel door. "We onderzoeken de mogelijkheden om in de loop van het jaar met een veel geringer budget een ander kleinschaliger initiatief met kunst in de heemtuin te organiseren. Daarnaast kijken we met belangstelling uit naar de ruimte die voor beeldende kunst wordt ingeruimd in de nieuwe cultuurnota van de gemeente Leiderdorp. Ons doel blijft om jaarlijks een mooie, toegankelijke en tegelijkertijd kwalitatief hoogwaardige beeldententoonstelling te realiseren op de prachtige locatie van de Heemtuin."

Meer informatie op www.kunstindeheemtuin.nl

Een beeldengroep van 12e en voorlopig laatste de expositie in de heemtuin. | Foto: J.P. Kranenburg