Als een hond een kusje geeft, is dat om te tonen dat hij weet wie de baas is. | Foto: Humphrey Muleba
Als een hond een kusje geeft, is dat om te tonen dat hij weet wie de baas is. | Foto: Humphrey Muleba Foto: Humphrey Muleba

Kusje

Het zit er weer op. De tijd waarin mensen elkaar voortdurend zoenen. Fijne Kerstdagen – smak, smak, smak. Gelukkig Nieuwjaar – klets, klats, kledder.

Te pas en te onpas wordt er gezoend, goede bekenden maar niet zelden ook half-vreemden. Voor de één een kans om eindelijk een stille geliefde een kleine kus te geven, voor de ander een gruwel na weer een kleffe klapper te dicht op de mond.

Ook honden kussen. Dat wil zeggen: ze geven af en toe likjes in het gezicht, en niet zelden wordt dat dan een kusje genoemd. Maar ja, prettige Kerstdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar zullen ze er niet mee onderstrepen. Al was het maar omdat ze het hele jaar door dergelijke kusjes geven. Maar waarom doen ze het dan, waarom krijg je zo af en toe een lik in het gezicht?

Zoals bij veel hondengedrag dat we in mensentermen duiden – ach, wat lief, hij geeft een kusje! – moeten we dan wellicht eerder denken aan een natuurlijke actie. Zoals bekend was de hond ooit wolf. Lang geleden weliswaar en bij lang niet alle rassen nog goed herkenbaar, maar toch. Wolven leefden en leven in groepen, in roedels. Die groepen zijn strak georganiseerd van hoog naar laag, naar wie de baas is en wie ondergeschikt. Als dan de ene wolf de andere likt, is dat een teken van onderdanigheid en ondergeschiktheid. Sterker nog, het likken van de mondhoeken in het zicht van de leider van de roedel geeft al aan: jij bent de baas, ik ben onderdanig.

Het is dat oergedrag dat onze honden nog altijd vertonen. Als ze een kusje geven, is dat om te tonen dat ze weten wie de baas is. Ze laten zien hoe zij de onderlinge verhouding zien en beleven. De baas wordt erkend als baas. En al vinden sommige baasjes het dan allicht minder smakelijk, reageer er niet al te boos op. Dat kan de hond, die het goed bedoelt en geen kwaad in de zin heeft, toch wel in verwarring brengen. Want dat moet je honden in vergelijking met mensen nageven – we weten dat ze met het geven van een kusje geen bijbedoelingen hebben of kwaad in de zin. Smak, smak, smak…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding