Fractievoorzitters Bart Hoenen (VVD), Jeroen Hendriks (D66), Mirjam van der Stelt (CDA) en Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP).
Fractievoorzitters Bart Hoenen (VVD), Jeroen Hendriks (D66), Mirjam van der Stelt (CDA) en Geert Schipaanboord (ChristenUnie-SGP). Foto: Johan Kranenburg

Val oude en komst nieuwe coalitie

Na de raadsvergadering van 18 november bleef Martine de Bas (LPL, zie ook rechtsonder) over als enige wethouder nadat haar collega's Willem Joosten (VVD) en Daan Binnendijk (CDA) hun functie per direct neerlegden. Joosten en Binnendijk zagen geen andere optie toen de LPL bij de start van de vergadering de coalitie opblies vanwege het meningsverschil over de maximum snelheid op de Oude Spoorbaan (zie hiernaast). De LPL wilde verder met PvdA, GroenLinks en D66 maar de laatste haakte na twee weken onderhandelen af. Daarna was de VVD aan zet, die formateur Robert Strijk inschakelde om een coalitie te smeden van VVD, CDA, D66 en CU-SGP. Op 19 december kwam het bericht dat die formatie gelukt is. Op de foto de fractievoorzitters van v.l.n.r. VVD, D66, CDA en CU-SGP.