Zo'n honderd ouderen genoten van het gezamenlijke kerstfeest. | Foto: PR
Zo'n honderd ouderen genoten van het gezamenlijke kerstfeest. | Foto: PR Foto: PR

Plastic in grijze bak, papier beter scheiden

politiek n Leiderdorp gaat huishoudelijk afval definitief niet 'omgekeerd inzamelen'. De gemeenteraad koos maandagavond 16 december unaniem voor een systeem waarbij burgers alleen papier, glas, gft (groente-, fruit- en tuinafval) en textiel scheiden. Plastic- en metaalverpakkingen en drankkartonnen (PMD) gaan in de grijze container en worden achteraf bij de afvalverwerker AVR Rotterdam uit het restafval gevist. Het besluit was op de valreep; het systeem gaat al per 1 januari 2020 in.

Door: Corrie van der Laan

De afgelopen anderhalf jaar is in de laagbouwwijk 't Heerlijk Recht en de hoogbouwwijk Schansen en Dreven proefgedraaid met 'omgekeerd inzamelen'. Daarbij werd herbruikbaar afval zoveel mogelijk aan huis opgehaald terwijl onbruikbaar restafval door de bewoners zelf naar verzamelcontainers moest worden gebracht. Met name in de laagbouw werkte dat goed om de hoeveelheid restafval omlaag te krijgen maar toch wil het gemeentebestuur er niet mee verder. Het blijkt namelijk dat het apart inzamelen van PMD niet alleen best omslachtig is voor de burgers maar ook nog flink duur uitpakt. De keuze die nu gemaakt is voor nascheiding scheelt de gemeente 730.000 euro aan eenmalige investeringskosten en 171.000 euro per jaar aan structurele kosten. Bovendien zou op de lange termijn de kwaliteit van de PMD bij nascheiding zelfs beter zijn dan bij bronscheiding.

Wel gaat Leiderdorp flink inzetten op een betere bronscheiding van papier. Momenteel verdwijnt nog 32 kilo papier en karton per persoon in de grijze bak. Zonde, want dan is het niet meer bruikbaar terwijl oud papier een grondstof is die geld opbrengt. In de laagbouw krijgen bewoners per 1 september volgend jaar, naast hun grijze bak en minicontainer voor gft, een derde minicontainer speciaal voor papier. Tenzij ze aangeven die niet te willen, zo liet de gemeenteraad op voorstel van de ChristenUnie-SGP aantekenen. Want niet iedereen heeft de ruimte voor drie afvalbakken. De raad nam ook een motie van de VVD aan waarin het college opgeroepen wordt om de burgers actief te informeren over het belang van afvalscheiding en waarin ze gewezen worden op de mogelijkheid hun papier in te leveren bij lokale verenigingen en organisaties, die er dan weer een leuk extraatje aan kunnen verdienen.


Leiderdorp wil lachgas op evenementen verbieden

politiek n Burgemeester Laila Driessen gaat onderzoeken of ze via de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) iets kan doen om het gebruik van lachgas in de gemeente aan banden te leggen. Daarmee komt ze tegemoet aan motie van CDA-raadslid Medea Hempen die tijdens de raadsvergadering van 16 december bijna unaniem (één stem tegen) werd aangenomen.

"Lachgas is een legaal te verkopen product dus je moet een list verzinnen. Zodra het gebruik van lachgas overlast geeft, kan je via de APV ingrijpen", zo gaf Driessen maandag al een voorzet. Ze ziet mogelijkheden om een verbod op ampullen of ballonnen met lachgas op te nemen in de vergunningverlening voor evenementen. "Dat kan je goed handhaven. De organisatoren van het evenement hebben dan ook de plicht daarop te letten."


Eerste gezamenlijke kerstviering KBO-PCOB afdeling Leiderdorp

ouderen n De Leiderdorpse afdeling van de ouderenbond KBO-PCOB vierde dinsdag 10 december voor de eerste keer gezamenlijk kerstfeest.

De bijeenkomst werd gehouden in het atrium van de Goede Herderkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. Er werd samen gezongen en een gedicht voorgelezen. Ds. Hester Smits hield een toespraak over het Kind dat ruim tweeduizend jaar geleden geboren werd, ook toen in een turbulente tijd. Ook in de tijd waarin wij nu leven wordt er elk moment een kind geboren dat er toe doet. Zij vertelde dat ook in onze tijd de inhoud van het Kerstfeest nog heel actueel is.

Het kinderkoor van de Leiderdorpse basisschool 'De Schakel' zong bekende en nieuwe kerstliederen waarbij de oudere bezoekers volop meegezongen. De sfeer was warm en feestelijk, mede door de glühwein en de bitterballen. De bijeenkomst werd afgesloten met een broodmaaltijd en zelfgemaakte soep.

Rond 19.00 uur vertrokken ruim honderd aanwezigen met een blij gevoel weer naar huis.