Alrijne start pilot voor thuismeten

gezondheidszorg n Alrijne Ziekenhuis, met locaties in Leiderdorp, Leiden en Alphen aan den Rijn, is dinsdag 17 december gestart met een proef waarbij een groep van vijftig patiënten met hartfalen en de longziekte COPD wordt begeleid op afstand. Patiënten doen thuis zelf metingen , zoals de bloeddruk, en voeren dat in via de zogenaamde Luscii app. Ook beantwoorden ze regelmatig digitaal een vragenlijst over hun welzijn.

Bijzonder is dat zorgprofessionals direct in hun elektronisch patiëntendossier (HiX van ChipSoft) een melding ontvangen als de gegevens hiervoor aanleiding geven. Alrijne is het eerste ziekenhuis dat de Luscii app vanaf de start gekoppeld heeft aan het EPD met behulp van Zorgplatform. Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid financiert de innovatie.

Artsen en verpleegkundigen zijn enthousiast. "Zorg was altijd in het ziekenhuis", vertelt cardioloog Petra van Pol. "Thuismeten brengt ons dichter bij het huis van de patiënt. Tegelijkertijd kunnen we efficiënter zorg verlenen. Juist omdat iedereen goed in zicht is hoeven stabiele patiënten minder vaak langs te komen. Zo krijgen we meer tijd voor mensen die onze aandacht hard nodig hebben."

Thuismeten met Luscii start met een pilot van zes maanden. In die periode worden 25 COPD-patiënten en 25 mensen met hartfalen op afstand begeleid. Daarna wordt besloten of meer mensen gebruik kunnen maken van de dienst.