Voorjaarsprogramma van de LVU is uit

brochure n Het komend voorjaar biedt de LVU weer een aantrekkelijk en gevarieerd programma van lezingen, workshops en cursussen aan. Het complete programma is te vinden in de voorjaarsbrochure.

De succesvolle creatieve, bewegings- en talen­cursussen van de LVU worden voortgezet. De cursussen beginnen vroeg in januari, maar wie dat niet goed uitkomt, kan altijd 'onderweg' instappen. Vanwege de verbouwing van de Sterrentuin zijn enkele yogacursussen en de tai chi-cursus ondergebracht in de mooie zaal van Flow Yoga aan de Splinterlaan 154C.

De lezingencyclus over Leiderdorp tijdens de 80-jarige oorlog wordt, met lezingen op donderdag 9 en 23 januari, voortgezet. Het interessante programma 'Moderne Architectuur' krijgt een nieuwe 'aflevering', over vier musea, waaronder Naturalis en De Lakenhal, die niet alleen een hoogwaardige collectie hebben maar ook beschikken over prachtige gebouwen.

Maar er is meer: lezingen over het moderne China en de (oude én nieuwe) Zijderoute, of de cursus van Diana de Wild over de Vikingen. In de cursus 'Zoeken naar uw verborgen familieverleden' leren de cursisten hun familiegeschiedenis in kaart brengen.

Spectaculair is het college waarin de toehoorders 'Alles over het heelal in één dag' voorgeschoteld krijgt en dat wordt voortgezet in het college 'The universe revisited', beide op zaterdagen van 10 tot 4 uur, mét lunch.

In samenwerking met het Leiderdorps Museum wordt, na een lezing over keramiek in Leiderdorp, een bezoek gebracht aan de kleiwarenfabriek Ginjaar. Niet minder dan vijf 'verdiepende museabezoeken' staan op de rol, met onder meer de tentoonstelling over de Leidse schilder Fer Hakkaart in het Katwijks Museum en de tentoonstelling 'Breitner vs. Israels' in het Kunstmuseum Den Haag (vroeger het Gemeentemuseum). Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding is een gecombineerd bezoek aan het Engelandvaardersmuseum en het Atlantik Wall Museum in Noordwijk geprogrammeerd.

De LVU talencursussen zijn uitgebreid met Turks voor beginners en er zijn vakantiecursussen Frans, Italiaans en Turks. En dat is nog maar een greep uit het uitgebreide aanbod. Zie voor meer informatie de voorjaarsbrochure of de website, www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.

Vrijwilligers gevraagd

De LVU werkt er hard aan om de Leiderdorpers (en anderen) een zo aantrekkelijk mogelijk cursusprogram­ma aan te kunnen bieden. De LVU kan hierbij hulp goed gebruiken van mensen die bereid zijn zich vrijwillig in te zetten voor het samenstellen en uitvoeren van het programma en voor het verzorgen van de publiciteit. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een mailtje aan info@volksuniversiteitleiderdorp.nl.


Muzikaal Tuynieren met jazzkwartet So What

Muziek n Tijdens de allerlaatste editie van Muzikaal Tuynieren van 2019, op zondagmiddag 29 december, staat het jazzkwartet So What op het podium van het Leiderdorpse café-restaurant De Hollandsche Tuyn.

Het kwartet wordt gevormd door saxofonist Henk Vincenten, toetsenist Joost Italianer, bassist Dick Pluim en drummer Hugo Jonker. Alle vier hebben ze ervaring in pop-, soul- en jazzbands, en niet te vergeten big bands. En dat is te horen: elk stuk dat langskomt swingt.

Startpunt voor So What was een workshop op Ameland, in november 2018 . Inmiddels hebben de eerste repetities plaatsgevonden, en zijn de onderlinge 'vibes' bevestigd. So What speelt toegankelijke swing, afgewisseld met flinke porties Latin en ballads die je 'raken'. Ook blues en pop en meer funky uitvoeringen komen aan bod. Kortom, een breed scala aan stijlen.

Het optreden is van 16.00 tot 18.00 uur, de toegang is gratis. Wie na afloop wil blijven eten, kan een keuze maken uit het á la carte menu of kiezen voor het seizoensmenu. Het belooft weer erg druk te worden, dus reserveren is gewenst op (071) 541 14 64. De Hollandsche Tuyn ligt aan de Hoofdstraat 24.


Kookboek met knipoog naar Dickens

signeersessie n Josephine Leeuwenhoek van het blog My inner Victorian schreef een heerlijk boek over eten en koken in de 19e eeuw: 'Aan tafel met Charles Dickens'. Vol Victoriaanse recepten voor soepen, vlees, groenten en gebak; waarbij de epische Christmas puddinguiteraard niet ontbreekt. Zondag 22 december van 14.00 tot 15.00 uur signeert ze haar boek bij boekhandel De Kler in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. Er zijn dan ook hapjes om te proeven.