V.l.n.r. staand Tjeerd Neumann (directeur brandweerzorg), Arno Sormani, Michael van Biezen, burgemeester Laila Driessen, Frank Arnoldus en Edo Groenendijk (clustermanager). Op de voorgrond v.l.n.r. Wouter Verbiest en Peter Marsé. |Foto: PR
V.l.n.r. staand Tjeerd Neumann (directeur brandweerzorg), Arno Sormani, Michael van Biezen, burgemeester Laila Driessen, Frank Arnoldus en Edo Groenendijk (clustermanager). Op de voorgrond v.l.n.r. Wouter Verbiest en Peter Marsé. |Foto: PR Foto:

Onderscheidingen, diploma's en afscheid op korpsavond brandweer

lintjes n De Leiderdorpse brandweer hield zaterdag 14 december zijn jaarlijkse korpsavond in de kazerne aan de Simon Smitweg. Traditiegetrouw een avond waarop diploma's en onderscheidingen worden uitgereikt en afscheid genomen wordt van vertrekkende collega's.

Dit keer waren er diploma's voor aspiranten Almerik Grimbergen, Ivonne van Velthuizen, David de Wit en Gerard Ouwerkerk die werden bevorderd naar Manschap.

Daarna was het tijd stil te staan bij het afscheid van Rick Melissen die na drie jaar de overstap maakt naar brandweer Wassenaar. Ook Michael van Biezen werd in het zonnetje gezet; hij vierde zijn koperen jubileum als brandweerman.

Koninklijke onderscheidingen

Burgemeester Laila Driessen, altijd eregaste op de korpsavonden, mocht vervolgens vier Koninklijke onderscheidingen opspelden. Frank Arnoldus, Wouter Verbiest, Peter Marsé en Arno Sormani zijn alle vier benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voor Arnoldus was de aanleiding zijn aanstaande vertrek; hij gaat de Leiderdorpse brandweer na achttien jaar trouwe dienst verlaten. Verbiest is 20 jaar brandweerman en 20 jaar vrijwilliger, Marsé zet zich al 27 jaar in als vrijwilliger en ploegchef Sormani is al 27,5 jaar actief als brandweerman.

Na dit officiële deel was het tijd voor de groepsfoto's en felicitaties. Waarna er nog lang is gefeest.


Leiderdorp moet communicatie                 met inwoners verbeteren

onderzoek n De wijze waarop de gemeente Leiderdorp omgaat met ideeën, vragen, meldingen en klachten van inwoners kan en moet beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp.

De Rekenkamercommissie was het onderzoek gestart op verzoek van verschillende fracties uit de Leiderdorpse gemeenteraad. Enkele inwoners van de gemeente hadden bij de fracties aangegeven dat signalen vanuit de inwoners onbeantwoord bleven.

Uit het onderzoek blijkt nu dat de bestaande systemen en afspraken binnen de gemeente Leiderdorp onvoldoende garantie bieden dat de inwoners goed en op tijd worden geïnformeerd. Door de wijze waarop het ambtelijk apparaat in Leiderdorp georganiseerd is, is het proces van afhandeling van signalen van inwoners heel kwetsbaar: het proces is te persoonsafhankelijk. Hoewel de inwoners over het algemeen de inzet van en bejegening door medewerkers van de gemeente als positief ervaren, leidt die kwetsbaarheid soms tot problemen.

De Rekenkamercommissie raadt daarom aan signalen beter te registeren en de inwoners slimmer te informeren. Het gaat niet alleen om de vraag of de inwoner al dan niet 'krijgt wat hij vraagt', maar ook of hij gehoord wordt, of hij serieus wordt genomen en of zijn signaal waar nodig leidt tot (ander) beleid. Uit het onderzoek blijkt dat soms signalen wel worden opgepakt, maar de inwoner hier verder niet over geïnformeerd wordt. Dit is een gemiste kans. De Rekenkamercommissie adviseert om betere interne afspraken te maken, scherpere doelen te stellen en de nodige investeringen te doen om beter aan te sluiten bij de verwachtingen van de bewoners van Leiderdorp.

De Rekenkamercommissie is een onafhankelijk orgaan en bestaat uit zeven leden die geen directe binding hebben met de Leidse of Leiderdorpse politiek. De commissie doet gevraagd en ongevraagd onderzoek naar de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van het bestuurlijk handelen van de gemeenten Leiden en Leiderdorp. Eerdere onderzoeken gingen over de woningbouwopgave, digitale veiligheid en jeugdzorg.