Afbeelding
Foto: PR

Kerk en dorp vieren 400-jarig bestaan Dorpskerk uitgebreid

n Aftrap door burgemeester tijdens nieuwjaarsreceptie

jubileum n De Dorpskerk van Leiderdorp is bijna jarig. Het hele jaar 2020 viert de Protestantse Gemeente Leiderdorp en andere belangstellenden dat het gebouw vier eeuwen bestaat. In het weekend van 4 en 5 januari gaat het 400-jarig jubileum van start en ook de rest van het jaar bruist het van de activiteiten en evenementen in en om de kerk.

Het officiële startschot wordt gegeven tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Leiderdorp op zaterdag 4 januari. Die vindt van 15.00 tot 17.00 uur plaats in de Dorpskerk, een van de oudste en mooiste gebouwen van Leiderdorp en is voor iedereen – boeren, burgers en buitenlui – toegankelijk. Tijdens de receptie verricht burgemeester Laila Driessen de openingshandeling, waarna de viering van 'Dorpskerk 400' begint. Ook wordt de speciale verlichting ontstoken, die kerk en kerktuin beter zichtbaar moet maken. Bovendien wordt er een plaquette onthuld om het jubileum te markeren.

Op zondag 5 januari wordt in de kerkdienst in de Dorpskerk (10 uur) aandacht besteed aan het 400-jarig bestaan van de kerk en daarmee ook van de protestantse gemeente in Leiderdorp. In de dienst wordt voor het eerst het lied gezongen dat een van de belangrijkste leveranciers van liederen in het liedboek speciaal voor de Dorpskerk heeft geschreven.

Het jubileumfeest is niet alleen een festijn voor kerkleden en kerkgangers. De Dorpskerk is een gebouw waarop de hele gemeenschap van Leiderdorp trots op mag zijn. Iedereen is welkom om festiviteiten mee te maken – of het nu concerten of lezingen zijn, kinderactiviteiten of voorstellingen, exposities, een historische maaltijd of deelname aan een 'kerkquiz'. Van het programma komt in januari een speciaal boekje uit met daarin de escaperoom, de expositie in de kerk (met het Leiderdorps Museum) vanaf 11 maart, de schoonmaakactie van de oude begraafplaats achter de kerk op 14 maart, de puzzeltocht voor kinderen van de basisschool, schilderen voor kinderen, een historische maaltijd en geschiedenistheater.

http://www.dorpskerk400.nl/


Top2000-dienst: Heal the World!

lichtpunten n Klimaatverandering, natuurrampen, oorlogen, vluchtelingen, ziekte, discriminatie, armoede. Als we het dagelijkse nieuws volgen, krijgen we een stortvloed van negatief nieuws over ons heen. Het is helaas ook de realiteit van vandaag de dag. Hoe kunnen we daarmee omgaan en zien we nog lichtpunten? Daar gaat het om in de Top2000-kerkdienst op zondag 5 januari om 16 uur in de Scheppingskerk in Leiderdorp. Het thema is: Heal the World!

Na het succes van voorgaande jaren organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp voor de derde keer een Top2000-dienst. Op de eerste zondag van het nieuwe jaar is iedereen vanaf 15.15 uur welkom voor een lekkere koffie, thee of cappuccino en na afloop is er tijd om na te praten met een drankje en erwtensoep.

Het thema van de speciale dienst, waarin dsominee Stephan Kurtzahn voorgaat, is 'Heal the World. De huisband Creative & Friends speelt en zingt de nummers live en iedereen mag natuurlijk meezingen. De muziek staat centraal, mensen kunnen met elkaar delen wat muziek voor hen betekent en er is ruimte voor bezinning. Kurtzahn: "Wij hopen dat deze dienst ook mensen aanspreekt die anders niet naar de kerk gaan. We willen laten zien dat of je gelovig bent of niet, muziek ons allemaal verbindt en inspiratie geeft."

De Protestantse Gemeente Leiderdorp sluit aan bij een landelijke trend om in de week van oud en nieuw een kerkdienst te organiseren met popmuziek. Veel popliedjes hebben veel meer met geloof en zingeving te maken dan je op het eerste gezicht zou denken. Dat is ook het succes van The Passion, waar het verhaal van Jezus en de liedjes elkaar diepere betekenis geven. Ook veel popsongs hebben een religieuze lading of gaan over belangrijke levenservaringen als liefde, dood en troost. Zo speelt Creative de nummers Avond van Boudewijn de Groot, Heal the World van Michael Jackson en Iedereen is van de Wereld van The Scene. Uiteraard mag Happy New Year van Abba niet ontbreken.

De toegang tot de Top2000-dienst is gratis. Er is wel een collecte ter bestrijding van de kosten.

De band Creative & Friends. | Foto: PR
Afbeelding