Kerstmis en nog meer moois

bijeenkomsten n Voor veel mensen behoort het kerstfeest tot de hoogtepunten van het jaar. Ook de Protestantse Gemeente Leiderdorp pakt op en rond 25 december uit, met mooie bijeenkomsten voor jong en oud, voor mensen van binnen en buiten de kerkgemeenschap. U leest er meer over op deze pagina.

De vieringen van de Protestantse Gemeente Leiderdorp in de komende weken vinden niet alleen plaats in de bekende kerkgebouwen: Scheppingskerk en Dorpskerk. Een kerstnachtviering kan ook in het veld (park De Houtkamp) of - als het slecht weer is - in een moderne sporthal (De Does) plaatsvinden. De kerk van deze tijd staat graag met beide benen in de samenleving.

Die wisselwerking van kerk en maatschappij is zeker in het jaar 2020 zichtbaar. Zo houdt de burgerlijke gemeente Leiderdorp haar nieuwjaarsreceptie op zaterdag 4 januari in de Dorpskerk, die het 400-jarig bestaan komend jaar uitgebreid gaat vieren. Een dag later, op zondag 5 januari, trekt de Top2000-dienst in de Scheppingskerk ongetwijfeld veel bezoekers, van binnen en van buiten de eigen kerkgemeenschap.

Adressen

Dorpskerk: Hoofdstraat 19, Leiderdorp

Scheppingskerk: Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp

Meer informatie op de website www.pgleiderdorp.nl of in de Faceboekgroep Protestantse Gemeente Leiderdorp


Bijzondere bijeenkomsten

overzicht n De Protestantse Gemeente Leiderdorp organiseert de komende weken een aantal bijzondere diensten en bijeenkomsten. Hier een overzicht.

Muzikale ochtenddiensten

De ochtenddienst van zondag 22 december in de Scheppingskerk heeft een muzikaal karakter. Daarin zingt een kwartet koralen en aria's uit het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Met een mix uit Bach en gemeentezang, waarin bekende adventsliederen gezongen worden, kunnen bezoekers meegaan in de gedachte van het naderende kerstfeest. Dominee. Stephan Kurtzahn leidt deze dienst.

Ook in de Dorpskerk speelt muziek een voorname rol op de laatste zondag van Advent. Dominee Cort van der Linden (uit Alphen aan den Rijn leidt de dienst, waaraan een zanggroep onder leiding van Cees Moejes medewerking verleent

Beide ochtenddiensten beginnen om 10.00 uur.

Kerstavond

Op kerstavond 24 december organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp maar liefst drie bijzondere kerkdiensten: een kinderkerstviering in de Dorpskerk, Kerstnacht in de Houtkamp en een sfeervolle kerkdienst in de Dorpskerk.

De kinderkerstviering in de Dorpskerk begint om 17.00 uur. Dit is een speelse viering waarbij kinderen met hun ouders en opa's en oma's welkom zijn. Er worden liedjes gezongen en het kerstverhaal wordt verteld. Een mooie manier om kerst met kinderen te vieren.

Wie liever 's avonds een kerstavonddienst bijwoont, kan kiezen. Om 21.30 uur begint in de Dorpskerk een sfeervolle en muzikale kerstnachtviering. Dominee Stephan Kurtzahn gaat voor. Het Dorpskerk-projectkoor onder leiding van Cees Moeijes, Ivera Musch (sopraan) en Johan Hollebeek (trompet) leveren muzikale bijdragen.

Eveneens om 21.30 uur begint Kerstnacht in park De Houtkamp. Voor de vijfde keer komt Leiderdorp massaal samen in het park om onder de sterrenhemel de geboorte van Christus te herdenken en vieren. Voorganger is Hester Smits. Vanaf 20.45 uur is er warme chocolademelk en glühwein, en om 21.15 begint de samenzang die begeleid wordt door Muziekvereniging Tamarco en het Christmas Choir. Bij slecht weer is de dienst in sporthal De Does. Het besluit over de locatie wordt genomen op 23 december om 17.00 uur. Na die tijd is de definitieve locatie te vinden op www.pgleiderdorp.nl en www.facebook.com/kerstnachtindehoutkamp.

Bezoekers van Kerstnacht in de Houtkamp kunnen het best stevige schoenen aantrekken wegens kou en blubber. Fietsen mogen het park niet in en kunnen geparkeerd worden aan de Laan van Berendrecht. In de sporthal zijn naaldhakken niet toegestaan.

Kerstochtend

De Kerstochtenddienst van 25 december (aanvang 10.00 uur) in de Scheppingskerk belooft een feest te worden voor jong en oud. De cantorij onder leiding van Piet Jasperse en trompettist Denise Blaauw, verlenen hieraan hun medewerking. Er worden vele oude en bekende kerstliederen gezongen.

In de monumentale Dorpskerk brengt ook het koor Pur Sang tijdens de feestelijke kerstochtenddienst liederen ten gehore.

Kerst-Inn

De Scheppingskerk dient op woensdag 25 december van 16.00 tot 20.30 uur als ontmoetingsplaats voor mensen die gezelschap zoeken. Tijdens de zogeheten Kerst-Inn is iedereen die behoefte heeft aan een praatje, een hapje en een drankje en een gezellig samenzijn er van harte welkom. Er is gelegenheid om kerstliederen te zingen en het kerstevangelie wordt gelezen. Om 18.00 uur begint een feestelijk buffet. Aan de Kerst-Inn zijn voor u geen kosten verbonden, wel is er na afloop de mogelijkheid om een gift te geven. Aanmeldingen en vragen: Coby Ottenhof (071-5890212 of ottenhofzaal@ziggo.nl) en Anneke van der Sluis (071-5415271 of awvandersluis@kpnplanet.nl)

Oudjaar

In de Dorpskerk heeft om 19.30 uur een meditatieve oudejaarsdienst plaats. In een korte dienst blikt dominee Stephan Kurtzahn terug op het Oude Jaar en vraagt hij om de zegen voor 2020. Ursula Hoogzaad–Jager speelt viool. Ook in deze dienst worden vertrouwde kerstliederen gezongen.