Signeersessie

Boek n Dick de Boer, Emil Broesterhuizen en Edward Sodderland, drie van de vijf auteurs van het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog' zijn zaterdag 7 december van 14.00 tot 15.00 uur in boekhandel De Kler in Leiderdorp voor een signeersessie.

Het boek geeft bijzondere inkijkjes in het wel en wee van een dorpsgemeenschap in de periode van de 80-jarige Oorlog. Juist de microgeschiedenis brengt de spanning tussen de heftigheid van de oorlog en de traagheid van het bestaan in beeld.

Bewoners van Leiderdorp hadden het moeilijk. In het begin van de oorlog door de gevechtshandelingen en daarna doordat het dorp steeds meer in de houdgreep van het naburige Leiden kwam.

Het boek is te koop bij De Kler voor € 29,50.


Vrouwen over Rembrandt

monologen n In het kader van het Rembrandtjaar wordt op zondag 8 december om 14.30 uur in de aula van de begraafplaats Groenesteeg door Dik Kompier een voordracht gegeven met als titel 'Vrouwen over Rembrandt'.

Deze voordracht bestaat uit vier monologen door de vrouwen uit het leven van Rembrandt: zijn moeder, zijn vrouw Saskia van Uylenburg, zijn huishulp Geertgen Dircx en zijn geliefde Hendrikje Stoffels.

De teksten, van Dik Kompier zelf, zijn gebaseerd op historische feiten. Hierin wordt beschreven hoe deze vrouwen Rembrandt hebben ervaren. De uitgesproken belevenissen worden gelijktijdig geïllustreerd door middel van een presentatie van schilderijen, tekeningen van Rembrandt en tijdgenoten en foto's van locaties. Al met al een filmisch gebeuren.

Dik Kompier was docent Kunstgeschiedenis/kunstbeschouwing aan het Bonaventura-college in Leiden. Zijn brede historische kennis van onder meer de 17e eeuw is de basis voor deze voordracht. Hij vertolkt de verhalen, zich inlevend in de ervaringen van de vier vrouwen.

Zie www.begraafplaatsgroenesteeg.nl voor meer informatie over de begraafplaats.