Nieuws van de LVU

Lezingen n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) organiseert een lezingencyclus over onderwerpen uit het boek ´Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog – Schetsen van een dorpssamenleving' dat vorig maand is verschenen. De tweede 'duolezing' is getiteld 'Kerk en school' en vindt plaats op donderdag 12 december van 20.00 tot 22.00 uur. Beide lezingen worden verzorgd door prof. Dick de Boer, voornaamste auteur van het boek. De eerste lezing, 'Touwtrekken om de Leiderdorpse kerk', laat zien dat men pas in 1620 het Leidse stadsbestuur zover kreeg dat de kerk weer kon worden opgebouwd. In de tweede lezing, 'Naar school in Leiderdorp', worden de schoolmeesters van Leiderdorp in het begin van de 17e eeuw in beeld gebracht. De lezingen zijn ook te volgen voor slechthorenden; een schrijftolk projecteert de gesproken tekst op een scherm.

Italiaanse maaltijd

Op donderdag 12 december van 17.30 tot 21.30 uur kunnen liefhebbers van de Italiaanse keuken bij de LVU leren hoe een traditionele Italiaanse maaltijd te bereiden. De docente geeft daarbij een inkijk in de Italiaanse tradities en gewoonten. Uiteraard wordt gezamenlijk genoten van de bereidde gerechten.

Rembrandt

Donderdagavond 19 december staat bij de LVU in het teken van Rembrandt. In een fascinerend proces zijn bouwhistorici en archivarissen van Erfgoed Leiden in staat geweest om nauwkeurig de plek aan te wijzen waar het geboortehuis van Rembrandt heeft gestaan aan de Weddesteeg en om een 3D-reconstructie te maken van het huis (inclusief het interieur), de molen van Rembrandts vader en de omgeving. LVU docent Pieter-Jan de Vos vertelt in zijn lezing over het onderzoek én het indrukwekkende resultaat. Dat resultaat is ook zien in virtual reality-beelden met behulp van speciale VR-brillen. De lezing is van 19.30 tot 21.00 uur.

De lezingen en workshop vinden plaats bij de LVU aan de Splinterlaan 156 in Leiderdorp. Meer informatie en aanmelden: www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732.