De Sibila Libica, één van de sibillen (maagdelijke priesteressen) die Michelangelo heeft afgebeeld in de Sixtijnse kapel. | Foto: PR
De Sibila Libica, één van de sibillen (maagdelijke priesteressen) die Michelangelo heeft afgebeeld in de Sixtijnse kapel. | Foto: PR Foto: PR

Reis langs het plafond van de Sixtijnse kapel

lezing n Kunsthistorica Karin Braamhorst geeft dinsdagavond 10 december een lezing bij Kunstkring Leiderdorp over Michelangelo en de Sixtijnse Kapel.

"Op deze dag, de 10e mei 1508, heb ik, Michelangelo, beeldhouwer, van onze heilige Heer paus Julius II vijfhonderd pauselijke dukaten ontvangen voor het beschilderen van de pauselijke Sixtijnse kapel, waaraan ik vandaag begin." Met die woorden aanvaardde de Florentijnse meester Michelangelo Buonarroti - tegen zijn zin - een enorme opdracht van de paus. Hij vervaardigde op een duizelingwekkende vijfhonderd vierkante meter een serie fresco's met taferelen uit het Oude Testament die heden ten dage als het hoogtepunt van renaissancekunst worden beschouwd.

Na vier jaar was het gewelf tot de laatste vierkante meter beschilderd. Het werk had bij Michelangelo tot een bizarre oogafwijking geleid: hij kon op den duur alleen nog lezen en tekeningen bestuderen als hij de papieren hoog boven zijn hoofd hield.

De vele mythes die zijn ontstaan over het beroemdste plafond ter wereld - over kabbalistische sekten, blasfemische codes en, meest recent, over geheime anatomische lessen die erin verstopt zouden zitten - steken maar bleekjes af tegen de ongelooflijk spannende kunstverhalen die erover te vertellen zijn. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat in de Sixtijnse kapel krachtige heidense sibillen (maagdelijke priesteressen die hun ingevingen kregen van verschillende goden) mochten worden afgebeeld? Hoe kon de kerk toestemming geven voor deze raadselachtige godslastering in het hol van de leeuw? En waarom zijn de eerbiedwaardige voorouders van Christus zo lusteloos en verveeld geportretteerd? Karin Braamhorst neemt de toehoorder mee op een fascinerende reis langs het plafond van de Sixtijnse kapel en vertelt het wonderlijke en spectaculaire verhaal van een geniaal meesterwerk.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Wie geen lid is van de Kunstkring betaalt de toegang 8 euro.


SPARK zoekt werkzoekenden in schoonmaak, zorg en horeca

netwerkevenement n Mensen met een uitkering die op zoek zijn naar een baan kunnen vrijdag 13 december naar een netwerkevenement van het ondernemersplatform SPARK komen. De werkzoekenden gaan met de ondernemers een uur lang zwerfafval opruimen op De Baanderij in Leiderdorp. Dit onder aanvoering van de Leiderdorpse Straatjutters.

Op deze manier hoopt SPARK dat de werkgevers en werkzoekenden op een vernieuwende manier met elkaar in contact komen. De deelnemende bedrijven zijn opzoek naar personeel, bij een juiste match ontstaat er direct een kans op een baan. Voorafgaand aan de opruimactie vindt er een ontbijt plaats, na afloop is er een kop koffie.

Ben je opzoek naar werk in de zorg, schoonmaak of horeca, dan kun je reageren. Voor deze branches zijn er ondernemers uit de regio aanwezig. Aanmelden kan per mail via info@sparkmvo.nl. Het ontbijt start om 8.30 uur bij AREA071 in Leiderdorp en het evenement is rond 11.00 uur afgelopen. Deelname aan deze activiteit is gratis.

SPARK is een platform van ondernemers, die maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk vinden. Met elkaar verenigen zij zich om meer aandacht te vragen voor de 3 P's: People, Planet en Profit.