Afbeelding
Foto: PR

Rabobank Wensenfonds reikt cheques uit tijdens klantenavond bij RCL

winnaars n Tijdens 'De Avond van Leiderdorp', de klantenavond van de Rabobank, werden de cheques uitgereikt aan de winnaars van het Rabobank Wensenfonds.

Twaalf Leiderdorpse verenigingen en stichtingen kregen geld om een wens te vervullen. Hockeyclub Alecto ontving 2.500 euro voor het Oldstars Walking Hockey programma. De Stichting Schaats- en Skeeler Centrum Leiderdorp kreeg een bijdrage van 3.075 euro voor de aanschaf van een maai- en veegmachine. De supportersvereniging van RCL kan straks het tuingereedschap netjes kwijt dankzij een bijdrage van 3.105 euro voor een opbergcontainer. Studentenroeivereniging Asopos de Vliet vroeg en kreeg 2.000 euro om de roeibak te vernieuwen en de Harttrimvereniging Leiderdorp kan 1.250 euro toevoegen aan de spaarpot voor een draagbare AED.

De Leiderdorpse Reddingsbrigade heeft dankzij de gift van 3.500 euro genoeg om een nieuwe buitenboordmotor aan te schaffen. Stichting Nadja kreeg 3.500 euro om de natuurspeeltuin verder aan te passen voor kinderen met een handicap. Velocitas wil het clubhuis verduurzamen en kreeg daar 2.820 euro voor. De Vrienden van de Hasselbraam ontvingen een bijdrage van 1.245 euro voor de herinrichting van het schoolplein. Drie speelplekken in Leiderdorp kunnen aantrekkelijker gemaakt worden dankzij het Rabobank Wensenfonds. Stichting Speeltuin de Triangel kreeg daarvoor 1.215 euro, Stichting de Gele Speeltuin 1.035 euro en Buurtvereniging Op Dreef 825 euro.

Daarnaast kreeg World Servants Leiderdorp een bijdrage van 5.000 euro uit het Fonds buitenlandse projecten van de Rabobank. 28 Leiderdorpse deelnemers gaan dat gebruiken om onder leiding van een lokale aannemer in Malawi een school uit te breiden met twee leslokalen, latrines en wc's.

Als toetje mocht burgemeester Laila Driessen een cheque van 500 euro overhandigen aan een door haar gekozen goed doel. Dat werden de Straatjutters Leiderdorp, die om de week een aantal straten in de gemeente ontdoen van zwerfafval.


Voetbalverslaggever                 Jan Vos overleden

Niet onverwacht, maar wel veel te vroeg is Jan Vos, alom bekend om zijn jarenlange kundige voetbalverslaggeving, op 76-jarige leeftijd overleden. Jan was speaker bij de wedstrijden van RCL, werkte mee aan de regionale voetbalwebsite van LeidenAmateurVoetbal (LAV), stond 25 jaar geleden aan de wieg van de Stichting Sportpromotie Leiderdorp (SSPL), die onder meer jaarlijks de sportverkiezing organiseert.

Dick van der Bijl, voorzitter van RCL, reageerde aangeslagen op het verdrietige nieuws. "Jan kenden wij als aimabel mens, die met zijn sonore stemgeluid de thuiswedstrijden iets extra's gaf. Zeer verdrietig dat wij hem moeten missen." Hennie Kanbier, oprichter en hoofdredacteur van LAV, roemt de jarenlange samenwerking met Jan, noemt hem "de razende verslaggever en altijd enthousiaste medewerker" van LAV. De website legde als eerbetoon de voetbalberichtgeving voor een dag stil. De 25ste Sportverkiezing van Leiderdorp vond afgelopen vrijdag plaats, zoals Jan dat ook gewild zou hebben.

Buizenradio

In 1992 begon Jan Vos zijn carrière als radioverslaggever (RCL-UVS), in 2014 noteerde hij zijn 400ste radioverslag (Lugdunum-RCL). Hij was al heel vroeg in de ban van de radio. Vriendjes kochten een bouwpakket en knutselde een kristalontvanger in elkaar. Dat kon Jan niet betalen, hij had een piepkleine buizenradio en luisterde – onder de dekens – op zaterdagavond naar Dorus en rilde van spanning wanneer het sciencefictionhoorspel 'Sprong in het heelal' werd uitgezonden. Op zondagmiddag stemde hij af op Avro's Sportrevue, noteerde de voetbaluitslagen en bekeek de standen en doelpunten voor/tegen tijdens de veel te lange preek van de dominee. Op 16-jarige leeftijd ontworstelde hij zich aan zijn beklemmende gereformeerde milieu van boete, schuld en schaamte, Jan tekende voor zes jaar in het leger en wist wat hij wilde worden, boordwerktuigkundige, en de wijde wereld in. Daar kwam niets van. Hij voetbalde de teleurstelling van zich af. Bij Dejo (Den Haag), ZCFC (Zaandam) en CSV (Apeldoorn). Noeste avondstudie werd bekroond met de titel Ing, waarna hij zich stortte op de ontwikkeling van hardware, waarop software supersnel kon draaien.

Jan kon smakelijk vertellen over zijn journalistieke periode – freelance – bij de Leidse dag- en weekbladen, over het 'live'-verslag RCL-Feyenoord 2 in augustus 1992 voor Radio Leiderdorp: "In de radiokamer zou een aansluiting zijn, niet dus. Ik snel naar het honk van de supportersvereniging, spring op de tafel, doe het bovenlicht op, heb zicht op het veld en doe verslag. Haha."

De voetbalclubs zagen Jan Vos graag komen, hij was altijd rustig, goed voorbereid en toch ook zeer aanwezig door zijn martiale snor, rijzige gestalte (1 meter 90) en direct herkenbare stem.

Met het overlijden van Jan wordt een tijdperk afgesloten. Vandaag wordt ongetwijfeld onder grote belangstelling afscheid genomen van deze markante Leiderdorper.

                Tekst: Cees Mentink