Louis kijkt alsof hij sneeuw niet echt fijn vindt ...
Louis kijkt alsof hij sneeuw niet echt fijn vindt ... Foto: PR

Winter

De een loopt onder een dikke jas te rillen van de kou, de ander stapt vrolijk zonder jas en in korte mouwen naar buiten. Voor de een kan de winter niet snel genoeg voorbij zijn, terwijl de ander het heeft over een lekker fris weertje. Sommige mensen kunnen nu eenmaal aanzienlijk beter tegen de winterse kou dan andere.

Bij honden is het eigenlijk niet echt anders. De ene hond verdraagt de kou een stuk beter dan de andere. Maar enkele patronen zijn er wel. Naarmate de hond kleiner is, bijvoorbeeld, kan hij of zij in de regel slechter tegen de kou. Kleinere honden hebben namelijk vaker een kortere vacht en vooral een veel dunnere vetlaag. Dan komt de kou eerder en een stuk harder aan, al helemaal als die kleine hond ook nog eens een kale buik heeft. Kleinere honden kunnen het al serieus koud krijgen zo rond ongeveer 8 graden Celsius, terwijl de kougrens bij grote honden lager, zeg enkele graden boven het vriespunt ligt. Al geldt dan wel weer voor alle honden: hele jonge en hele oude honden hebben meer moeite met de kou dan de viervoeters die in de kracht van hun leven zijn.

Maar het is hoe dan ook opletten, of de hond geen last heeft van het winterse weer. Gelukkig zijn de signalen die Moedertje Natuur heeft ingebouwd vrij duidelijk, helder genoeg voor elk oplettend baasje. Want wat doet de hond die last krijgt van de kou? Rillen! Zoals ook mensen doen: simpelweg rillen van de kou. Makkelijk herkenbaar. En zeker als ie dan ook nog eens wat meer in zichzelf gekeerd is en niet meer wil spelen, een wat zwakkere hartslag heeft en moelijker gaat ademen, tja, dan is het zaak om snel de warmte op te zoeken. Niet gelijk de hitte in natuurlijk, maar wel de kou uit. En dan desnoods even onder een warme deken, met wat suiker om te eten en iets warms om te drinken. Om weer op een aangename temperatuur te komen.

Want de dichteres Patty Scholten kan het wel leuk zeggen natuurlijk: 'Een hond danst lachend - met een wolvensnuit/door zindelijk wit Hollands poollandschap'. Maar als je verrekt van de kou, is het voor baasje en hond met dat lachen gauw gedaan…!

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding