Een aantal van de Jesdancers met burgemeester Laila Driessen (5e van rechts). | Foto: PR
Een aantal van de Jesdancers met burgemeester Laila Driessen (5e van rechts). | Foto: PR Foto: PR

Nieuws van de LVU

educatie n Tot aan het eind van dit jaar heeft de LVU nog een gevarieerd programma met lezingen, workshops en cursussen. Hieronder een greep uit het aanbod.

Leiderdorpers in de 80-jarige Oorlog

Maandag 18 november is het eerste exemplaar van het boek ´Leiderdorpers in de 80/jarige oorlog – Schetsen van een dorpssamenleving' aangeboden aan de burgemeester van Leiderdorp, mw. L.Driessen-Jansen. Het boek is voor € 29,95 te koop bij de LVU, Boekhandel De Kler, het Kijk- en Afhaalcentrum (Hoofdstraat 164) en, na de verhuizing naar Vronkenlaan 46 en heropening, bij het Leiderdorps Museum. De LVU organiseert een lezingencyclus over onderwerpen uit het boek (zie onder). Degenen die voor de gehele cyclus inschrijven kunnen het boek aanschaffen tegen de speciale prijs van € 22,50. Bij deze lezingen projecteert een schrijftolk de gesproken tekst op een scherm, zodat slechthorenden de lezingen ook heel goed kunnen volgen!

Dorp en stad, wonen en werken

De eerste van de twee lezingen over het boek 'Leiderdorpers tijdens de 80-jarige Oorlog', 'Een samenleving in beweging: van dorp naar stadsheerlijkheid' laat zien hoe Leiderdorp ondergeschikt werd aan de stad, Leiden, en brengt de bestuurders van het dorp in beeld. In de tweede lezing, 'Mannen, vrouwen en kinderen van Leiderdorp: wonen, leven, werken', gaat uit van de volkstelling van 1622, waarin alle 945 Leiderdorpers met naam en toenaam, beroep en welstand zijn genoemd. De combinatie met andere bronnen levert boeiende beelden van Leiderdorp in die tijd op. Donderdag 28 november, 20.00 – 22.00 uur. Met schrijftolk.

Kerk en school

Opnieuw twee lezingen over het boek 'Leiderdorpers in de 80-jarige Oorlog'. De eerste lezing, Touwtrekken om de Leiderdorpse kerk, laat zien dat men pas in 1620 het leidse stadsbestuur zover kreeg dat de kerk weer kon worden opgebouwd. In de tweede lezing, Naar school in Leiderdorp, brengt de schoolmeesters van Leiderdorp in het begin van de 17e eeuw in beeld. Een schamel loon en toezicht door lastige predikanten maakte hun leven niet eenvoudig. Donderdag 12 december, 20.00 – 22.00 uur. Met schrijftolk.

De Muur van Hadrianus

De Muur van Hadrianus, in 122 n. Chr. gebouwd dichtbij de grens tussen Engeland en Schotland, is het belangrijkste bouwwerk van de Romeinen in Groot-Brittannië. In de lezing vertelt Diana de Wild over het leven langs de muur in de Romeinse tijd. Dinsdag 3 december, 10.00 – 12.00 uur.

Maak zelf een eenvoudige website

In de cursus leert u in 3 lessen werken met Elementor in Wordpress, zodat u snel een eenvoudige website kunt maken. U werkt met een laptop van de docent met de nodige software. Met een usb stick neemt u het lesmateriaal mee. Start: woensdag 4 december, 19.30 – 21.30 uur.

Beleef Italië: een Italiaanse maaltijd in de Kersttijd

U bereidt met de andere deelnemers een traditionele Italiaanse maaltijd. Onze docente geeft daarbij een inkijk in de Italiaanse tradities en gewoonten. En uiteraard geniet u samen van wat u zojuist heeft bereid. Dieetwensen uiterlijk 2 december melden aan het LVU-bureau. Donderdag 12 december, 17.30-21.30 uur.

Informatie en aanmelding

www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, e-mail info@volksuniversiteitleiderdorp.nl, tel. (071) 5411732 of op het LVU-bureau, Splinterlaan 156, 2352 SM Leiderdorp (maandag t/m vrijdag, 9.30-12.00 uur).


Jesdancers twintig jaar

Rolstoeldansen n Op zaterdag 23 november was het groot feest bij de Jesdancers. De rolstoeldansgroep van Stichting Jespa uit Leiderdorp, vierde zijn twintigjarig bestaan. Dat gebeurde met een danstest waarbij iedereen met mooie cijfers is geslaagd. Vervolgens hield burgemeester Laila Driessen een toespraak en opende het stamppottenbal. Onder het genot van vier stamppotten kon worden gedanst. Dat allemaal in het Visser 't Hooftlyceum in Leiderdorp, en met hulp van Fonds 1818 en de Dirk Kuytfoundation. Op naar de 25 jaar!


Klachten over stoep Lijnbaan

opruimactie n Bewoners van de Vogelwijk zijn ongelukkig met het gebrek aan onderhoud van de stoep langs de Lijnbaan. Die ligt zeker nu in de herfst vol bladeren en ander natuurlijk afval waardoor het voetpad steeds slechter te gebruiken is. Die klacht kreeg de fractie van GroenLinks afgelopen zaterdag te horen bij hun maandelijkse opruimactie, waarvoor de politici dit keer naar de Vogelwijk waren gekomen. Fractievoorzitter Bob Vastenhoud beloofde de opmerkingen van de bewoners kenbaar te maken in het gemeentehuis.