Tamarco zorgt weer voor de muzikale begeleiding tijdens Kerstnacht in de Houtkamp. I Foto: J.P. Kranenburg
Tamarco zorgt weer voor de muzikale begeleiding tijdens Kerstnacht in de Houtkamp. I Foto: J.P. Kranenburg Foto: F.J. Onvlee

Kerstnacht in het park beleeft eerste lustrum

viering n Samen kerstliederen zingen onder de sterrenhemel en luisteren naar het geboorteverhaal van Jezus: dat is Kerstnacht in De Houtkamp. Op dinsdag 24 december organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp deze bijzondere viering voor de vijfde keer. Voorganger is dit keer Hester Smits. "Kerstnacht in De Houtkamp is voor veel mensen de start van kerst. Een mooi moment om stil te staan bij de vraag wat liefde en vrede voor ons betekenen."

De viering wordt elk jaar druk bezocht. Zo'n 1.000 tot 1.500 Leiderdorpers komen naar het park, alleen of in groepjes. "Daar zitten mensen bij die vaak in de kerk komen, maar ook mensen die bij wijze van spreken hebben gezegd nooit meer een stap in de kerk te zetten", zegt Hester Smits. "Er zijn mensen bij die zeggen: 'ik weet niet of ik het verhaal moet geloven, maar ik zie er wel wat in'. Ik vind het bijzonder dat we op zo'n avond met zoveel verschillende mensen samen zijn, in de buitenlucht, om te luisteren naar dat eeuwenoude verhaal van hoop. Dat gaat ook over wie wij zijn. Hier en nu."

Kerstliederen

Tijdens de viering worden bekende kerstliederen gezongen. Zoals elk jaar zorgt muziekvereniging Tamarco voor de muzikale begeleiding. Tamarco en de zangers van het Christmas Choir studeren daarnaast op een paar modernere kerstnummers die nog niet eerder in het park klonken. "Ik vind het belangrijk dat ook kinderen en jongeren zich aangesproken voelen", aldus Hester Smits. Het kerstverhaal wordt daarom door een kind gelezen, en jongeren zullen een bijdrage leveren aan de viering en collecteren na afloop. De opbrengst gaat naar de bouw van een school in Malawi, waar deze Leiderdorpse jongeren komende zomer aan meebouwen.

De organisatie van Kerstnacht in De Houtkamp is elk jaar een flinke klus. Op 24 december zijn vrijwilligers de hele dag bezig om het podium op te bouwen en het park sfeervol te verlichten. De organisatie hoopt dat de viering ook dit jaar weer in het park gehouden kan worden. Mocht er slecht weer op komst zijn, dan vindt de dienst plaats in sporthal De Does. Dit besluit wordt op 23 december genomen en bekendgemaakt via www.facebook.com/kerstnachtindehoutkamp en via www.pgleiderdorp.nl. De dienst begint om 21.30 uur. Vooraf worden bezoekers getrakteerd op warme chocolademelk en glühwein.

Dorpskerk

Naast de dienst in het park organiseert de Protestantse Gemeente Leiderdorp op kerstavond nog twee bijzondere vieringen. Om 17.00 uur begint het kinderkerstfeest in de sfeervolle Dorpskerk aan de Hoofdstraat. Om 21.30 uur begint in diezelfde Dorpskerk een kerstnachtdienst onder leiding van dominee Stephan Kurtzahn, met muziek van een projectkoor. Wie de voorkeur geeft aan een binnenviering en liever zit, is hier van harte welkom.


Kerstconcert Excelsior Leiderdorp en Toonkunstkoor Leiden in Pieterskerk

oratorium n Op zaterdag 14 december 2019 voeren COV Excelsior Leiderdorp en Toonkunstkoor Leiden 'L'enfance du Christ' van Hector Berlioz (1803 – 1869) uit in de Pieterskerk te Leiden.

Dit oratorium is gebaseerd op de vlucht van de heilige familie naar Saïs in Egypte. Vanwege de grote bezetting wordt dit stuk niet vaak door amateurkoren uitgevoerd. Excelsior en Toonkunst hebben de stemmen daarom bijeen gevoegd en samen zingen zij deze prachtige trilogie met bijna 150 koorzangers en met allerlei extra's. Aldus brengen zij in dit Berlioz-jaar een passende ode aan deze bijzondere componist; Berlioz stierf 150 jaar geleden.

Sopraan Heleen Koele als Maria, tenor Jan-Willem Schaafsma als de verteller en de Centurion, Bariton Frank Dolphin Wong als Jozef en bas Nanco de Vries als Herodes, Père de Famille en Polydorus verlenen hun medewerking als solist. Koor en solisten zullen begeleid worden door het Leiderdorps Kamerorkest en Niek van der Meij op het orgel. De leiding is in handen van Hans van der Toorn, vaste dirigent van zowel COV Excelsior als Toonkunstkoor Leiden. Daarnaast zal men bij dit concert van dans kunnen genieten, uitgevoerd door de dansgroep Tribes Dance & Yoga.

De jonge jaren van Jezus zullen op zaterdag 14 december op een zeer bijzondere wijze verteld worden.

Kaarten kosten € 22,50 in de voorverkoop (jeugd t/m 18 jaar betaalt € 15,00) en zijn verkrijgbaar bij de leden, online via de websites www.toonkunstkoorleiden.nl en www.covexcelsiorleiderdorp.nl. Op 14 december aan de deur van de Pieterskerk aan het Pieterskerkhof 1A te Leiden is de toegang € 25,00.

Dominee Hester Smits. | Foto: Frits Onvlee