Bewoners van de wijk Driegatenbrug willen niet dat de geluidsmaatregelen voor hun wijk geslachtofferd worden voor een maximum snelheid van 50 km/uur op de Oude Spoorbaan. | Foto: J.P. Kranenburg
Bewoners van de wijk Driegatenbrug willen niet dat de geluidsmaatregelen voor hun wijk geslachtofferd worden voor een maximum snelheid van 50 km/uur op de Oude Spoorbaan. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

50/70 kwestie voor slechts kleine groep Leiderdorpers relevant

De LPL heeft maandagavond 18 november bij aanvang van de raadsvergadering de coalitie laten vallen over de kwestie 50/70 km op de Oude Spoorbaan. Daarmee ontnam de fractie de insprekers de gelegenheid om hun kant van de zaak te vertellen. De LPL zegt dat ze met haar standpunt opkomt voor het belang van de Leidersdorpers. Dat is onjuist. Veel Leiderdorpers zijn vóór dit Leidse Ring Noord (LNR) Kaderbesluit. Ze zijn niet per se tegen de 50 km/u maar zijn wel tegen het uitstel en mogelijke afstel, door het terugtrekken van de financiering door Leiden, van de voor heel Leiderdorp broodnodige inpassingsmaatregelen die in het Kaderbesluit opgenomen zijn.

Door het late en misschien onredelijke ultimatum van Leiden en daarna het opblazen van de Leiderdorp coalitie door de LPL dreigt het robuuste LRN plan opgeofferd te worden aan deze lokale 50/70 kwestie. De LPL heeft hiermee het budget van 26,5 miljoen voor het Leiderdorpse LRN deel op losse schroeven gezet.

De 50/70 kwestie is slechts voor een kleine groep Leiderdorpers relevant omwille van gemeende beperking van uitzicht van slechts een klein aantal huizen in de Leyhof. Echter, geluidsoverlast en verkeershinder voor veel Leiderdorpers is ernstiger dan een onderbroken uitzicht op de polder voor een paar huizen. Het verkeer uit en naar Leiden, dat nu al overlast veroorzaakt, blijft toenemen.

Een goede oplossing voor Leiden en Leiderdorp lijkt verder weg dan ooit. Een lokaal belang lijkt nu te prevaleren boven het algemene belang van Leiderdorp en Leiden. Dat is te betreuren. Het zou zo maar kunnen dat er straks alleen verliezers zijn.

                

Wim Witte, Leiderdorp

Fietsen steeds gevaarlijker

Een briefschrijver vertelt in de rubriek 'Lezers Schrijven' in de krant van vorige week dat zijn zoon vraagt waarom 's ochtends op de Van der Valk Bouwmanweg zoveel auto's met draaiende motoren stilstaan. Wellicht dat het antwoord is: als al die autobestuurders ook de fiets zouden nemen, wordt het nog drukker en gevaarlijker op de fietspaden.

'Uit-de-auto-gejaagde' mensen kopen een elektrische fiets en scheuren met 40 km/h over al die veel te smalle fietspaden naar werk. Persoonlijk heb ik dan liever dat ze in de auto blijven zitten. Ga eerst eens fietspaden aanpassen en meer fietsenstallingen neer zetten, de fietspaden kunnen de fietsstromen niet aan. Genoeg is genoeg.

Ik fiets al jaren en hou heel erg van fietsen, fietsen is mijn hobby, fietsen is mijn leven. Maar.... naar werk fietsen, daar is geen lol meer aan. Veel te druk!

A. de Visser, Leiderdorp