Het echtpaar Zvara-Knol op hun bruiloftsdag, 19 november 1959.
Het echtpaar Zvara-Knol op hun bruiloftsdag, 19 november 1959. Foto: PR

Bioscoopbezoek leidt tot diamanten huwelijk

huwelijksjubileum n Een toevallige ontmoeting op straat was het begin van hun zestigjarig huwelijk. Op 19 november 1959 gaven Janos Zvara en Jannie Knol elkaar het jawoord in het stadhuis van Leiden

Door: Nelleke Thissen

Leiden is een leuke stad en er wonen leuke meisjes, zo hoorde mijnheer Zvara destijds. Hij was toen begin 20. Reden voor hem om zijn toenmalige woonplaats Helmond (Brabant) te verruilen voor Leiden. De in Boedapest (Hongarije) geboren jongeman was in 1956 met zijn broer in Nederland terecht gekomen nadat zij uit hun geboorteland waren gevlucht ten tijde van de Hongaarse opstand. Hongaarse vluchtelingen werden in die tijd eerst in Utrecht opgevangen en vandaaruit verspreid naar andere regio's. Zo was mijnheer Zvara in Helmond beland waar hij in een textielfabriek werkte. Een moeilijke tijd waarin hij Nederlands moest leren en wennen aan een andere cultuur. Geld had hij ook niet. Zijn loon was de jongeman kwijt aan zijn kosthuis. Eenmaal in Leiden gearriveerd vond hij werk en een kosthuis in de Sumatrastraat. Zijn vrije tijd bracht hij met vrienden vaak door in de Steenstraat, toentertijd het uitgaansgebied van Leiden.

'Ik ga mee'

Mevrouw Zvara-Knol is geboren en getogen in Leiden (Zuidsingel). Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool en werkte vervolgens in de huishouding bij werkgevers, waaronder een minister, in Leiden en Wassenaar. In haar tienerjaren ging zij met een vriendin geregeld uit in Leiden. Op een keer stapte een knappe jongeman op haar af met de vraag waar ze naar toe ging. Dat bleek de bioscoop te zijn. "Ik ga mee', zo zei hij heel beslist. Daarna volgden nog vele afspraakjes. En een kleine twee jaar later stapten de twee in het huwelijksbootje.

Eerst woonde het jonge paar in bij haar ouders, maar kreeg al snel een woning aan de Kijfgracht. "Een groot huis met twee bedsteden", weet mevrouw Zvara nog goed. Ze kreeg het druk met de komst van hun dochters. Mijnheer Zvara werkte bij verschillende bedrijven waaronder een typemachinefabriek en Grofsmederij. Hij verliet de smederij toen deze werd overgenomen door Hoogovens, IJmuiden. Het gezin koos ervoor om in Leiden te blijven. Mijnheer Zara zocht en vond meteen een andere baan. "Hij pakte alles aan en was ontzettend handig", zegt zijn vrouw die zelf weer ging werken toen de kinderen groter waren. In 1980 kwam mijnheer Zvara in dienst van de gemeente Leiderdorp en vervulde verschillende werkzaamheden bij de afdeling Gemeentewerken. In 1983 kwam het echtpaar ook in Leiderdorp wonen en streek neer in het Doeskwartier. Ze wonen er nog steeds.

Vakanties in Hongarije

Voor hun vakantie ging het echtpaar met hun drie dochters voor familiebezoek elk jaar vier weken lang per auto naar Hongarije. Aanvankelijk logeerden ze in zijn ouderlijke huis. Later namen ze de caravan mee. Ook nu nog bezoeken ze geregeld de familie in Hongarije. Mijnheer Zvara volgt dagelijks het nieuws in zijn geboorteland. Zijn vrouw is handig met de computer en zorgt ervoor dat via de PC op hun TV-scherm de Hongaarse televisie is te zien.

Goulash

Mevrouw Zvara regelt nog zelf haar huishouden. Haar man houdt van kokkerellen en maakt heerlijke stoofschotels klaar waaronder Hongaarse Goulash. De benodigde kruiden nemen ze mee uit Hongarije. Allebei mogen ze graag klaverjassen. Mevrouw Zvara gaat ook graag naar 't Buurthuis aan de Oranjegalerij voor een kopje koffie, praatje of partijtje sjoelen.

Hun diamanten huwelijksfeest hebben ze gevierd met kinderen, klein- en achterkleinkinderen. "Het was reuze gezellig", glunderen ze allebei.

Burgemeester Laila Driessen kwam het diamanten paar feliciteren namens de gemeente Leiderdorp. | Foto: Nelleke Thissen