Arno van Dijk met zijn medaille.
Arno van Dijk met zijn medaille. Foto: PR

Leiderdorpers lopen New York City Marathon voor het goede doel

ervaringen n Arno van Dijk en Bastiaan Duijm uit Leiderdorp hebben op zondag 3 november de 49ste editie van de New York City Marathon gelopen. Allebei steunden ze daarmee een goed doel. Voor Arno van Dijk was dat voor de TUI Care Foundation van zijn werkgever TUI Fly. De foundation ondersteunt lokale projecten op vakantiebestemmingen en wil zo een bijdrage leveren aan duurzame ontwikkeling. Bastiaan Duijm liep voor CliniClowns, de welbekende organisatie die speciaal opgeleide clowns inzet om zieke kinderen en mensen met dementie momenten van plezier en ontspanning te geven. Hieronder vertellen de twee Leiderdorpers over hun ervaringen tijdens de ultieme hardloopwedstrijd.

Arno van Dijk:

"De run stond al jaren op mijn bucketlist: de New York Marathon. Ik ben een enthousiaste hardloper en probeer unieke plekken in de wereld op te zoeken waar je kan lopen. Zo heb ik eerder dit jaar de Spitsbergen halve marathon gelopen. Ook echt een bijzondere en unieke ervaring.

Hardlopen in New York is een hele belevenis. Na het zingen van het Amerikaanse volkslied wordt er in verschillende 'waves' gestart. Met Frank Sinatra op de achtergrond met het welbekende nummer 'New York, New York' starten wij over de Verrazzano-Narrows Bridge richting Brooklyn, vanuit Queenboro Bridge richting Manhattan. Het publiek is overweldigend en schreeuwt me met "Come on Arno, you can do this" naar mijn volgende mile. De massa's mensen die langs de kant staan te dringen op een glimp op te vangen van een van de hardlopers is bijzonder en geeft je het gevoel om die finish te gaan halen.

Vanuit 5th Avenue lopen we Central Park in, de laatste miles voor de finish. De pijn in knieën, kramp in de hamstrings begint nu wel parten te spelen, maar het hoofd roept: "doorzetten nu!".

I have made it! Met een zware medaille om mijn nek loop ik (net zoals mijn mede 55.000 lopers) vol trots door New York.

Bastiaan Duijm:

"Na wat jaartjes met vallen en opstaan wat hardlopen besloot ik in december 2018 dat ik een stapje verder wilde gaan. Via Facebook kwam ik een oproep tegen om een trail in Oostenrijk van 35km te lopen voor Cliniclowns. Familie, vrienden, lokale ondernemers, en de Koningin Juliana School hebben me enorm geholpen bij het inzamelen van geld voor dit fantastische doel; niets mooiers dan een glimlach op het gezicht van een kind! Het was zo'n succes dat ik ook de cliniclowns kon vertegenwoordigen in 'The Big Apple'.

3 november, 6 uur in de ochtend. De bus staat voor het hotel, nu gaat het echt gebeuren. Een goed ontbijt is naar binnen, de juiste voeding voor onderweg tijdens het lopen zit in de heupgordel. Aangekomen op het start terrein laaien de zenuwen nog meer op, wat een mensen! 55.000 deelnemers uit de hele wereld staan naast de Verrazona bridge te popelen om van start te gaan.

Om 10.15 uur klinkt het startschot van mijn wave. Het zonnetje schijnt, de temperatuur is perfect en de eerste meters over de grootste brug van de VS zijn al indrukwekkend. Na de brug komt het eerste contact met het publiek, een miljoen mensen staan vanaf hier aaneengesloten langs de kant om ons naar de finish te dragen op hun geschreeuw en gejoel, wat een ervaring!

Via Brooklyn, Queens en The Bronx komen we met nog 10 kilometer te gaan aan in de wijk Manhattan. Vanaf hier word het lopen zwaarder, nu maar hopen dat de man met de hamer niet of in ieder geval zo laat mogelijk komt. Het gejoel en de aanmoedigingen van de kant worden harder en harder, de rijen supporters dikker en dikker, WOW! De laatste kilometers worden zwaarder en zwaarder maar het publiek draagt je bijna letterlijk over de finish!

Na 3 uur en 37 minuten hardlopen kom ik dan eindelijk over de eindstreep in Central Park. Met de tranen in mijn ogen realiseer ik me dat ik mijn eerste marathon heb mogen lopen."


Programma intocht Sinterklaas in Leiderdorp

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Na het welkomstwoord van de burgemeester schudden Sinterklaas en zijn Pieten vele kinderhandjes en delen pepernoten uit. Daarna stapt de Sint in een open koets voor een rondtocht door het dorp met stops bij de Oranjegalerij en winkelcentrum Santhorst. Eindpunt is winkelcentrum Winkelhof. Voordat de Sint daar arriveert, is op het Hemaplein een leuk voorprogramma te zien.

Route en tijden rondrit (tijden onder voorbehoud):

Eerste etappe (start 10.50 uur): Ockenrode-Hoofdstraat-Irenestraat-Frederik Hendrikplein-winkelcentrum Oranjegalerij (aankomst 11.00 uur).

Tweede etappe (start 11.30 uur): winkelcentrum Oranjegalerij-Frederik Hendrikplein–Irenestraat–Mauritssingel–Ericalaan–Accacialaan-Kom van Aaiweg–Essenpark–Hoogmadeseweg–Simon Smitweg-gemeentehuis (aankomst 12.00 uur).

Derde etappe (start 13.00 uur): Simon Smitweg-Persant Snoepweg-Van Diepeningenlaan-winkelcentrum Santhorst. (aankomst 13.15 uur).

Vierde etappe (start ca. 14.00 uur): winkelcentrum Santhorst-Laan van Berendrecht-Winkelhof (aankomst 14.10 uur). Sinterklaas is tot 16.00 uur aanwezig op het Hemaplein.

De intocht van Sinterklaas in Leiderdorp wordt mede mogelijk gemaakt door winkelcentrum Winkelhof, AH en Dirk Winkelhof, winkelcentrum Santhorst, AH Santhorst, Oranjegalerij, Leiderdorpse Ondernemers Vereniging, gemeente Leiderdorp, Stichting Vrienden het Oude Dorp, Unity FM, de Leiderdorpse Reddingsbrigade, EHBO Leiderdorp, brandweer en politie Hollands-Midden, muziekvereniging Tamarco, Uitgeverij Verhagen en heel veel vrijwilligers.

Bastiaan Duijm heeft het gehaald!