Raad unaniem akkoord met begroting 2020

politiek n Heel spannend werd het niet tijdens de bijzondere gemeenteraadsvergadering van vrijdag 8 november waar de Leiderdorpse politiek de begroting voor het komende jaar besprak. Op zich is dat goed nieuws; het betekent dat de gemeente geen grote financiële problemen heeft en de raad geen lastige knopen hoefde door te hakken.

Dat Leiderdorp goed gevulde reservepotten heeft, maakte het een stuk eenvoudiger voor het college om een sluitende begroting te presenteren, stipte fractieleider Bob Vastenhout van oppositiepartij GroenLinks aan. Maar, zo gaf ook hij toe, "Er ligt een nette begroting". Het was dan ook geen verrassing dat de Programmabegroting 2020 unaniem werd aangenomen.

Lastige keuzes liggen wel in het verschiet. Komend voorjaar wil wethouder Daan Binnendijk (financiën/CDA) een plan presenteren om de dreigende structurele begrotingstekorten aan te pakken. Er moet namelijk voor de jaren na 2020 flink wat geld gevonden worden voor met name de jeugdzorg en de renovatie en nieuwbouw van scholen. Hij heeft al aangegeven dat dit plan zal meerdere opties zal omvatten, zodat de gemeenteraad kan kiezen hoe de verwachte gaten in het gemeentelijk huishoudboekje gedicht kunnen worden. De felle discussies die vrijdag ontbraken, zijn dus zeker te verwachten in juni volgend jaar.


Motie: hou bruggen dicht in spits

politiek n Al jaren pleit de Leiderdorpse VVD-fractie ervoor om de bruggen in en om Leiderdorp dicht te houden in de spitsuren. Nog altijd is het niet gelukt de provincie Zuid-Holland, die erover gaat, daarin mee te krijgen. Bruggen worden voor recreatievaart niet bediend tussen 6,45 en 9.30 uur en tussen 15.30 en 18,30 uur, maar voor beroepsvaart gaan ze de hele dag open. En dat leidt tot 'dagelijkse verkeersinfarcten', aldus de VVD. Tijdens de begrotingsvergadering van vrijdag 8 november probeerde de fractie het nogmaals. Fractievoorzitter Bart Hoenen diende een motie in waarin het college van burgemeester en wethouders werd opgeroepen zo snel mogelijk in gesprek te gaan met de provincie om ervoor te zorgen dat de bruggen in de hele Leidse regio, en vooral die rond Leiderdorp, niet meer open gaan in het hoogtepunt van de spits, tussen 8 en 9 uur 's ochtends en tussen 5 en 6 uur 's middags. De motie werd gesteund door achttien van de negentien aanwezige raadsleden.


Groot Leiderdorps Dictee op live streaming

meeschrijven n De achtste editie van het Groot Leiderdorps Dictee, die plaatsvindt op woensdag 20 november, kan ook thuis worden gevolgd en dus ook meegeschreven.

De tekst van deze taalkundige krachtproef, die door de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) wordt georganiseerd, wordt opnieuw opgesteld door Tanneke Schoonheim, voorzitter van de Spellingscommissie van de Nederlandse Taalunie. Ook al voor de achtste keer zal burgemeester Laila Driessen de tekst voorlezen.

Het dictee vindt plaats in het gemeentehuis, waar de gemeente de deelnemers gastvrij onthaalt. Het dictee staat open voor individuele deelnemers, maar ook voor teams van drie tot vijf personen. De resultaten van de beste drie deelnemers per team zullen bepalen welk team als winnaar wordt aangewezen. Het groot Leiderdorps Dictee is live te volgen op de website van de gemeenteraad, www.raadleiderdorp.nl .

Op 20 november begint het dictee om 20.00 uur, de deelnemers worden vanaf 19.30 uur ontvangen met koffie of thee in de hal van het gemeentehuis. De prijsuitreiking zal om ongeveer 21.30 uur zijn, waarna de bijeenkomst wordt besloten met een hapje en een drankje, aangeboden door de gemeente.

Individuele deelnemers kunnen zich (uiterlijk dinsdag 19 november) aanmelden bij de LVU, leiderdorp@volksuniversiteit.nl, onder opgave van naam, adres, telefoonnummer en emailadres. Teams kunnen zich op hetzelfde mailadres aanmelden, onder opgave van de namen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de teamleden én de naam van het team.

Maar belangstellenden kunnen dus ook thuis het dictee maken. Op www.raadleiderdorp.nl vindt u op 20 november de link naar de live-uitzending.