De cast van de klucht 'Een rondje balkon voor meneer'. | Foto: Jac Ros
De cast van de klucht 'Een rondje balkon voor meneer'. | Foto: Jac Ros Foto: Jac Ros

n RECENSIE

Een avondje vol lachsalvo's

toneel n Zaterdagavond werd de gymzaal van het Zijlkwartier weer omgetoverd tot een heuse theaterzaal. Al gauw zat de zaal vol verwachtingsvolle theatergasten. Die verwachting werd zeker ingelost. En hoe!

De toneelvereniging van het Zijlkwartier staat bekend om zijn geweldige kluchten en ook dit jaar vliegen de lachsalvo's je om de oren. Zaterdag 9 november werd 'Een rondje balkon voor meneer' opgevoerd, een klucht van Ray Cooney. Roel Beijer zet als Richard Willey een zeer geloofwaardige afgevaardigde van het Lagerhuis neer. Een schuinsmarcheerder die al snel in de problemen komt als hij tijdens een nachtelijk avontuurtje met zijn maîtresse Jane Worthington (Marjolijn Rijnsburger) een lijk ontdekt in de hotelkamer. Als bekend wordt dat hij daar een romance beleeft, kan dat het einde van zijn carrière betekenen dus zet hij alles op alles om het lijk (Martin van Geffen) weg te werken. Al snel schakelt hij zijn collega George Pigden (Marcel van der Hoogt) in om hem te helpen. En dan gaan we echt los. De mannen vallen van de ene in de andere hilarische situatie.

Het lijk blijkt een ingehuurde privédetective die Jane en Richard in de gaten moest houden van Ronnie (Martijn Mulder) de vriend van Jane, die ook al snel woest in de hotelkamer verschijnt. Ook Pamela, de vrouw van Richard (Marielle van Gijzen), doet een verrassingsbezoek en als dan het lijk toch niet dood blijkt te zijn is de chaos compleet.

Richard probeert zich uit elke situatie te redden, maar met een kelner (Alice LeMaitre) die alleen klaarstaat om te helpen als daar een financiële vergoeding tegenover staat, een hotelmanager (Roos Nieuwenhuis) die de goede naam van haar hotel niet kwijt wil, en een kamerheer (Hugo van Steenbergen) die überhaupt niets begrijpt, wordt het hem niet makkelijk gemaakt. Ook zuster Foster (Saskia Steenbergen) komt nog langs na een zeer verontrustend telefoontje aan de moeder van George.

Zoals een goede klucht betaamd loopt de een na de ander plots de kamer binnen, worden er mensen verstopt in de kast en zelfs het raam speelt een belangrijke rol.

De mensen in de zaal leven mee alsof ze zelf het plot kunnen beïnvloeden en de acteurs moeten regelmatig de rust pakken om het publiek uit te laten lachen. Laten we ook de mensen achter de schermen (Liesbeth Kersbergen en Danielle van Dongen) niet vergeten, want mede door hen liep de avond op rolletjes.

Dubbel afscheid

De avond werd afgesloten met een dubbel afscheid. Mariëlle speelde haar laatste rol bij het gezelschap en ook regisseur Jack Beijer legt na 35 jaar het bijltje erbij neer en dat mocht niet ongemerkt voorbij gaan. Na meer dan 50 voorstellingen als acteur en 15 voorstellingen als regisseur zal hij zeker gemist gaan worden. Maar als je dan toch afscheid moet nemen, kan ik me geen beter stuk voorstellen dan deze.

Als je van een avondje humor houdt zou ik zeker volgend jaar een bezoek brengen aan het Zijlkwartier want met deze groep mensen vergeet je dat je naar een amateurproductie kijkt.

Tekst: Jerry Abbier


Twee kerstconcerten Songs2Sing

Koor n Het Leiderdorpse popkoor Songs2Sing verzorgt ook dit jaar weer twee muzikale kerstconcerten in eigen dorp. De sfeervolle dorpskerk in Leiderdorp is gelukkig ook dit jaar weer de perfecte plek voor deze kerstconcerten. Songs2Sing, onder leiding van dirigent Annemiek de Groot en begeleid door de eigen liveband Music2Play, zingt dan een gezellige mix van moderne en klassieke kerstliederen. De concerten vinden plaats op zaterdag 21 december en zondag 22 december. Het concert begint op zaterdag om 20.00 uur, op zondag om 15.00 uur. De zaal gaat een half uur voor aanvangstijd open.

Kaarten zijn vanaf 22 november voor 10 euro te koop bij Daans Bloemenwinkel aan de Santhorst en bij VakantieXperts in Winkelhof en natuurlijk op 21 en 22 december aan de zaal. Het is ook mogelijk kaarten online te bestellen, zie de website www.songs2sing.nl voor meer informatie.


Songs2Sing tijdens het kerstconcert van vorig jaar in de Dorpskerk. | Foto: Esther Trago