De kersverse wethouder Martine de Bas (rechts) krijgt bloemen van burgemeester Laila Driessen. | Foto: C. v.d. Laan
De kersverse wethouder Martine de Bas (rechts) krijgt bloemen van burgemeester Laila Driessen. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Martine de Bas benoemd als wethouder voor LPL

politiek n De begrotingsvergadering in Leiderdorp op vrijdag 8 november eindigde met een feestelijk moment: de beëdiging van Martine de Bas als wethouder voor de Lokale Partij Leiderdorp.

De Bas (40) volgt Angelique Beekhuizen op die op 8 oktober aftrad na een conflict met haar fractie. De nieuwe wethouder zal de volledige portefeuille van Beekhuizen overnemen, wat betekent dat ze verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, wijkgericht werken en communicatie.

Ze werkte hiervoor bij de gemeente Culemborg als manager sociaal domein en veiligheid bij de gemeente Culemborg. Als voormalig gemeenteraadslid voor D66 in de gemeente Oud Beijerland (2014-2017) heeft ze ervaring met lokale politiek.

De Bas woont in Gorinchem, een kleine 90 kilometer van Leiderdorp. Dat lokte het nodige commentaar uit van onder meer D66 en VVD, die het opvallend vonden dat juist een lokale partij een wethouder van 'buitenaf' inbracht. VVD fractievoorzitter Bart Hoenen kon niet nalaten op te merken dat zijn partij de enige in de coalitie is met een Leiderdorpse wethouder. En Jeroen Hendriks (D66) raadde De Bas aan om met het oog op duurzaamheid toch maar een elektrische auto aan te schaffen. De Bas kreeg wel de ruimhartige steun van de raad. Haar benoeming kreeg het fiat van 17 van de 19 aanwezige raadsleden, twee raadsleden stemden blanco.


Nieuwe voorzitter voor SGP Leiderdorp e.o.

politiek n Na het vertrek van voorzitter Evert van de Pol uit Leiderdorp, zocht de lokale afdeling van de SGP een vervanger. Die vond men in Maarten van Nieuw Amerongen (22). De afgelopen vijf jaar woonde hij in Leiden, waar hij politicologie en filosofie studeerde, afgelopen zomer verhuisde hij naar Leiderdorp.

Van Nieuw Amerongen is duidelijk over de doelstellingen: "De komende jaren willen we een stevige basis leggen richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Samen met de ChristenUnie knokken voor behoud van onze raadszetel, meer prioriteit geven aan ledenwerving en studenten meer betrekken bij de afdeling."

Om die woorden kracht bij te zetten, organiseert SGP Leiderdorp en omstreken donderdag 28 november een politiek café in Leiden. Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht, is te gast en zal spreken over de waarde van de grondwet. "Hij weet als geen ander zijn publiek te boeien, of het nu studenten zijn of een groep doorsnee Leidenaren. De grondwet komt tot

leven als Voermans begint te spreken", aldus de kersverse voorzitter. Hoewel het politieke zwaartepunt in Leiderdorp ligt, wil de afdeling zich ook nadrukkelijk richten op de rest van de Leidse regio.

Het politiek café op donderdag 28 november vindt plaats in café De Vergulde Kruik in Leiden. Aanmelden is niet nodig, de toegang gratis en het eerste drankje is op rekening van de afdeling. Aanvang 20.00 uur.


Gratis hulp bij reparatie spullen

repaircafé n Woensdag 20 november van half 2 tot half 4 vindt weer een Repair Café plaats bij activiteitencentrum Gading aan Griffioen 15. Reparatie-experts staan dan klaar dan om iedereen te helpen bij het herstel van onder meer elektrische apparaten, kleding, fietsen, meubels, speelgoed, rollators en rolstoelen en andere kapotte spullen. Gereedschap en basismaterialen zijn aanwezig. Het werk van Repair Café Leiderdorp is gratis maar donaties zijn welkom.

Maarten van Nieuw Amerongen. | Foto: PR