De finalisten van LEF 2019 en hun coaches, tijdens de halve finale bij PLNT.  | Foto: Fotografie John Brussel.
De finalisten van LEF 2019 en hun coaches, tijdens de halve finale bij PLNT. | Foto: Fotografie John Brussel. Foto: John Brussel

Ontknoping LEF op 19 november

finale n De finale van de starterswedstrijd LEF vindt plaats op dinsdag 19 november bij Gebr. de Nobel in Leiden. Op het podium strijden Goeie Mie Gin, Keyn en STADSEE om de eerste plaats. Naast de juryprijs, wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. De winnaar van LEF krijgt een prijzenpakket ter waarde van 20.000 EURO. In het pakket zit een geldbedrag, lidmaatschappen van diverse ondernemersverenigingen uit de regio en een aantal advertentiepakketten.

In de finale krijgt iedere finalist tien minuten de tijd om een pitch over de startende onderneming te geven. Daarna mag iedere coach ook nog twee minuten spreektijd om de jury en het publiek te overtuigen van zijn/haar starter.

Ondernemer en televisiepersoonlijkheid Frits Huffnagel zal daarna de ondernemers flink aan de tand voelen tijdens het 'vragenvuur'. Door kritisch door te vragen over hun ondernemingen, krijgt de jury en nog beter inzicht in de kandidaten.

Na een optreden van Menno Aben, bekend van The Voice of Holland en student aan MBO Rijnland, zullen de winnaars van de jury- en publieksprijs bekend gemaakt worden. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Over de kandidaten

Goeie Mie Gin is een Leids bedrijf, dat een lokale gin op de markt heeft gebracht. De gin bevat een historisch verhaal, met Goeie Mie in de hoofdrol. Keyn is een technologische startup, waarbij wachtwoorden overbodig worden. Met je vingerafdruk kun je overal inloggen, doordat je browser en telefoon met elkaar communiceren. De laatste finalist is STADSEE een kroegentocht app, die je langs culturele hotspots en lokale kroegen leidt.

De kandidaten worden begeleid door een coach, zo is Bart Hoenen (AREA071), de coach van Goeie Mie Gin, wordt Keyn begeleid door Henk Griffioen (That's Lease) en is Britta van Egmond (van Egmond, architecten) de coach van STADSEE.

De jury van LEF bestaat uit Mike Korenvaar, Dennis Captein, Nicoline Schuitemaker en Jolanda van der Maden.

LEF bezoeken

De finale start dinsdag 19 november om 20.00 uur en is gratis te bezoeken. Aanmelden voor deze ondernemersavond kan via www.heblef.nl. De finale wordt ook live uitgezonden op televisie bij Unity.NU, in de hele regio Leiden en de Duin- en Bollenstreek te ontvangen via kanaal 40 (Ziggo), of 1412 (KPN/XS4ALL).


Raadsmeerderheid tegen verhogen maximum snelheid Oude Spoorbaan

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Omwonenden in de Leiderdorpse wijken Buitenhof en Leyhof zijn fel tegen die snelheidsverhoging. Het betekent namelijk dat geluidsschermen nodig zijn van 1,25 tot 2 meter hoog, wat het zicht op de Boterhuispolder, aan de overkant van de Oude Spoorbaan, weg zou nemen. Terwijl het, zo benadrukte woordvoerder Lex de Jonge maandag nog eens, op de route tussen de Zijlbrug en de A4 een tijdswinst van niet meer dan twintig seconden oplevert.

LPL, D66, PvdA en GroenLinks schaarden zich achter de bewoners. Zij zijn van mening dat 70 kilometer per uur weinig meerwaarde en veel nadelen heeft. Niet alleen vanwege extra geluidsoverlast maar ook met het oog op uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof.

D66 raadslid Prachee van Brandenburg voerde aan dat die 70 kilometer sowieso al niet op het hele traject tussen Dwarwateringbrug en N406 mogelijk is, omdat daartussen nog de zogeheten Koeienrotonde ligt.

Roeland Schmidt (PvdA) stelde voor om een maximum snelheid van 50 kilometer per uur op de Oude Spoorbaan als uitgangspunt te nemen, en creatief te kijken hoe dat gerealiseerd kan worden. Een voorstel waar ook LPL, D66 en GroenLinks zich in konden vinden.

CDA raadslid Jan Huisman vloog het net wat anders aan. Hij wil uitgaan van het gewenste resultaat: behoud van uitzicht en geen geluidsoverlast. Vervolgens moet uitgezocht worden welke weginrichting daarbij past.

Belangen afwegen

De fracties van VVD en ChristenUnie-SGP hielden hun kaarten nog tegen de borst. Zij willen de tijd tot de raadsvergadering van 18 november, wanneer een besluit genomen moet worden over Leidse Ring Noord, gebruiken om alle belangen goed af te wegen. Want dat zijn er meer dan alleen die van de omwonenden in de Buitenhof en Leyhof, stelde Frank van Noort (VVD). "We moeten uiteindelijk kiezen wat het beste is voor heel Leiderdorp."

Bewoners van de wijk Driegatenbrug volgden de discussie met enige verbazing. "Het lijkt wel of het alleen maar over het stuk weg langs de Leyhof gaat", zei één van hen achteraf. Zij willen juist dat de gemeenteraad vaart maakt met de besluitvorming.

Bewoners Driegatenburg: Maak vaart met besluitvorming

De verkeersdrukte op de Oude Spoorbaan ter hoogte van hun wijk is de afgelopen jaren enorm toegenomen, en daarmee ook de overlast. Volgens de nieuwe plannen voor de Leidse Ring Noord wordt de Oude Spoorbaan hier wat naar het zuiden verlegd en voorzien van geluidsschermen waardoor de leefbaarheid in de wijk belangrijk zal verbeteren. Hoe eerder dat werk start, hoe liever, benadrukte Eelco Hoogervorst, woordvoerder namens een aantal bewoners van Driegatenbrug, maandagavond.