Afbeelding
Foto:

AGENDA Filmhuis Leiderdorp

Donderdag 7 november, 19.30 uur (duurt 3 uur)

WERK OHNE AUTOR

Centraal staan drie periodes uit de Duitse geschiedenis. De jonge kunstenaar Kurt Barnert is gevlucht van Oost-naar West-Duitsland, maar wordt nog steeds achtervolgd door de herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de nazi-jaren. Wanneer hij de studente Ellie ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven heeft gevonden. Hij begint schilderijen te maken over zijn lot.

Zondag 10 november, 20.00 uur

LES INNOCENTES

Polen, de winter van 1945. Mathilde Beaulieu is een jonge doktersstagiaire die werkt voor een afdeling van het Franse Rode Kruis. Ze hebben als doel het vinden, het behandelen en repatriëren van Franse overlevenden van de Duitse kampen. Op een dag, terwijl ze aan het werk is in een ziekenhuis in Polen, komt een non Mathilde smeken om haar te volgen naar het klooster. Een aantal nonnen is namelijk zwanger.

Donderdag 21 november, 14.00 uur

GREEN BOOK

Uitsmijter Tony Lip heeft een nieuw snabbeltje. De lompe Italiaan, die glazen weggooit omdat Afro-Amerikaanse klusjesmannen eruit hebben gedronken, moet een trotse, zwarte pianist begeleiden bij zijn tournee door het zuiden van Amerika. Hij is daarbij chauffeur en 'probleemoplosser'. "Je houdt het nog geen week met hem vol", schampert zijn echtgenote.

Donderdag 5 december, 20.00 uur

Truman

Julián is een acteur en levensgenieter die de vijftig is gepasseerd. Hij is terminaal ziek en accepteert dat sterven deel uitmaakt van het leven. Daarom organiseert hij zijn laatste afscheid. Zijn jeugdvriend Tomás komt hem in Canada bezoeken. Ze hebben elkaar in jaren niet gezien. Zij zullen vier onvergetelijke dagen beleven. Ondertussen proberen ze een oplossing te vinden voor Julián's grootste zorg, een tehuis voor Truman, zijn hond.

Plaats: Filmhuis Leiderdorp, De Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110. Reserveren: reserveren@filmhuisleiderdorp.nl.

Toegang € 7,50 (donateurs € 5,-). Betaling contant aan de zaal.


Boek geeft bijzondere blik op Leiderdorp tijdens 80-jarige Oorlog

geschiedenis n Op maandag 18 november komt het boek 'Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog - Schetsen van een dorpssamenleving' uit. Die middag wordt om 16.00 uur in de Dorpskerk van Leiderdorp het eerste exemplaar aangeboden aan de burgemeester Laila Driessen van Leiderdorp.

In dit boek, schitterend vorm gegeven door de Groninger vormgever Jan Kees Schelvis, beschrijft een team van vijf Leiderdorpers, onder leiding van Dick de Boer, emeritus hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis in Groningen, in negen hoofdstukken hoe Leiderdorp zich ontwikkelde in de tachtig jaar die zo bepalend zijn geweest voor onze identiteit. De tekst van de Leiderdorpse Volkstelling van 1622, die als bijlage in het boek is opgenomen, biedt het kader voor een rijk geschakeerd beeld van de dramatiek van Beeldenstorm en Beleg via de hoop van het Twaalfjarig Bestand naar perspectieven die in 1648 gloorden. We maken kennis met Leiderdorpers in hun strijd om het bestaan, hun geloof en vertier, hun rijkdom en armoede. We lezen hoe Leiderdorp in de steeds steviger greep van Leiden kwam, wat kansen ontnam en kansen bood. En we ervaren hoe de grote vraagstukken van staat, kerk en oorlog meestal veraf bleven, maar toch regelmatig heel nabij kwamen.

Het boek voegt in 432 rijk geïllustreerde pagina's een fascinerende dimensie toe aan het nationale verhaal over de periode van de 80-jarige Oorlog. Dankzij de onmisbare financiële steun van personen en instellingen is het mogelijk dit boek voor de boekhandelsprijs van slechts € 29,95 binnen ieders bereik te brengen. Bij reservering en betaling vooraf, is het boek zelfs voor € 25,00 verkrijgbaar.

'Leiderdorp tijdens de 80-jarige Oorlog' (ISBN 978-90-71256-74-5) is te bestellen voor de voorintekenprijs van

€ 25,00 door dit bedrag vóór 18 november over te maken op banknummer NL55 RABO 0345 6337 33 t.n.v. uitgeverij Ginkgo. U kunt het boek dan vanaf 20 november afhalen bij één van de volgende afhaalpunten:

- Volksuniversiteit Leiderdorp, Splinterlaan 156, Leiderdorp;

- Erfgoed Leiden en omstreken, Boisotkade 2A, Leiden;

- Uitgeverij Ginkgo, Citrusweg 12, Leiden.

Graag vermelden op uw betaling: Leiderdorpboek, uw naam en het gewenste afhaalpunt.

Belangstellenden van buiten de regio wordt verzocht contact op te nemen met de uitgeverij.