Een scène uit De Heks van Haarlem. | Foto: Richtje Nijhof
Een scène uit De Heks van Haarlem. | Foto: Richtje Nijhof Foto: RICHTJE NIJHOF

n Al Dente speelt De Heks van Haarlem

Historisch maar verrassend actueel

toneel n Toneelgroep Al Dente bestaat 25 jaar en komt in november met de tweede productie van dit feestelijke jubileumjaar: De Heks van Haarlem, het 'treurspel der onzekerheid' van Frederik van Eeden. Schrijver, psychiater en denker Van Eeden (1860-1932) schreef De Heks van Haarlem ruim honderd jaar geleden en plaatste de handeling van het stuk aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog.

Na de uitverkochte succesreeks van De Kale Zangeres in De Leidse Lente eerder dit jaar, presenteert Al Dente trots deze vergeten klassieker die anno nu verrassend actueel blijkt te zijn. In zijn bewerking heeft regisseur Jos Nijhof het karakter van 'historisch kostuumstuk' op afstand gehouden en ruim baan gemaakt voor de tijdloze ideeënrijkdom die de tekst bevat.

Tegelijk blijft het stuk natuurlijk geworteld in de Gouden Eeuw, de eeuw van onze allergrootste kunstenaars in het literaire en picturale genre. De personages, onder wie Hille Babbe ('de heks') en kunstschilder Frans Hals, bepalen het clair-obscur van het drama en refereren in hun licht-donker contrasten als het ware aan hun tijdgenoot Rembrandt van Rijn. Niet voor niets programmeert Al Dente De Heks van Haarlem in het Rembrandtjaar 2019.

Voor het spelen van De Heks van Haarlem vond Al Dente een unieke locatie: een tijdelijk tot De Halszaak omgedoopt pand aan de Volmolengracht 23 in Leiden. Exclusief locatietheater en een absolute primeur voor de stad.

De Heks van Haarlem is te zien op 14 (try-out), 15 (première), 16, 21, 22, 23, 24 (matinee, 15.00 uur), 27, 28, 29 en 30 november. Aanvang 20.15 uur. Toegang € 14,00 / € 12,00 (try-out / ckv / cjp / 65+). Reserveren/informatie: www.aldente.nl of 06 22 33 60 70.


Indië en de Nederlandse kunsten

Lezing n Dinsdag 12 november geeft kunsthistoricus Michel Didier een lezing over de invloed die batik, gamelan, legong en wajang hebben gehad op de Nederlandse kunsten, oftewel 'Indië in Nederland'.

Al in 1619 werd Batavia gesticht, maar pas eind 19e eeuw maakte Nederland kennis met de cultuur van Nederlands-Indië in de vorm van boeken, affiches, tentoonstellingen en dansvoorstellingen. Kunstenaars als Isaac Israëls maakten de Javaanse en Balinese dansen populair en Jan Toorop, de eerste Art Nouveau-kunstenaar in Nederland, gebruikte zijn Javaanse afkomst voor een hoogst originele wajangstijl die kunstenaars als Gustav Klimt inspireerde. De toepassing van batik op leer en perkament maakte het tot het kenmerkende element in de Nederlandse Art Nouveau. In het buitenland werd dit even hoog geprezen als de gamelan die op wereldtentoonstellingen te horen was en die generaties componisten heeft beïnvloed, van Debussy tot Britten. En dan hebben we het nog niet eens over Tjoklat en Javaanse Jongens...

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk, Van Poelgeestlaan 2, Leiderdorp. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Niet-leden betalen 8 euro entree. Meer informatie: www.kunstkringleiderdorp.nl.


Orgeldag voor alle leeftijden

scheppingskerk n Kinderen kunnen zondag 10 november ontdekken hoe een kerkorgel werkt. Bij de viering van de veertigste verjaardag van het Van Vulpenorgel in de Leiderdorpse Scheppingskerk krijgen zij de kans om een Doe-orgel van Orgelkids in elkaar te zetten. De sessies voor 6- tot 12-jarigen beginnen om 13.00 uur en om 15.00 uur.

Het Doe-orgel is een bouwpakket in een leskist. Daarin zitten alle onderdelen om een orgel met twee stemmen in elkaar te zetten. Aan het eind van het liedje mogen deelnemers zelf op het orgel spelen. Er kunnen zich maximaal vijftien kinderen per sessie opgeven via website: www.pgleiderdorp.nl De toegang, inclusief consumptie, is vrij. Ook geeft een organist van de kerk een demonstratie op het grote orgel.

's Avonds pakken de organisten John Hopman, Tjebco Tiersma, Matthias Konijnenberg, Hans Vis, Piet Jasperse, Jeroen Bouterse en Frans Grims om 20.00 uur uit met een gratis concert op het Van Vulpenorgel. Voor de uitvoering is geven kenners in de kerkzaal vanaf 19.15 uur uitleg over de werking van een pijporgel. Belangstellenden kunnen dan een blik werpen op het inwendige van het Van Vulpenorgel. Het adres van de Scheppingskerk is Van Poelgeestlaan 2.

Foto rechts: Het 40 jaar oude Van Vulpenorgel in de Scheppingskerk. | Foto: PR

Het 40 jaar oude Van Vulpenorgel in de Scheppingskerk. | Foto: PR