Een deel van de jongeren in de Dorpskerk, waar op 30 november het benefietdiner plaatsvindt. Linde (blonde krullen), Hanna, Frank en Esmee (zwart sjaaltje) staan in het midden. | Foto: PR
Een deel van de jongeren in de Dorpskerk, waar op 30 november het benefietdiner plaatsvindt. Linde (blonde krullen), Hanna, Frank en Esmee (zwart sjaaltje) staan in het midden. | Foto: PR Foto: PR

'Wat wij doen heeft heel veel impact'

n Leiderdorpse jongeren organiseren benefietdiner in Dorpskerk voor Malawi

kennismaking n Sinds een paar maanden duiken de berichtjes in de media op: de Leiderdorpse jongeren van World Servants die naar Afrika gaan en daarom vaderdagontbijtjes, een Walking Diner en binnenkort een benefietdiner in de Dorpskerk organiseren. Maar wie zijn die jongeren eigenlijk, wat gaan ze in Afrika doen en waarom houden ze die acties? Tijd voor een kennismaking.

De groep bestaat uit 22 jongeren tussen de 15 en 22 jaar. In de zomer van 2020 gaan zij, samen met zes begeleiders, naar Malawi. In het dorp Endhlaleni bouwen ze klaslokalen, latrines en een verschoningsruimte voor een school met 179 leerlingen. "Door de bevolking te helpen met de bouw krijgen zij meer kansen om naar school te gaan. Daarmee heeft wat wij doen heel veel impact", vertelt Esmée van Wijngaarden (18). De reis heeft een dubbel doel. "Naast dat we voor hen bouwen is het voor ons een hele bijzondere kans om kennis te maken met een andere cultuur", aldus Hanna de la Rie (16).

Echt een groep

De jongeren hebben zich eerder dit jaar vol overtuiging ingeschreven voor de reis. Er moet hard gewerkt worden voor ze op reis kunnen. Elke deelnemer betaalt 500 euro uit eigen zak. Daarnaast moet iedereen 2.000 tot 2.500 euro ophalen door middel van acties. Linde Brinksma (15): "Die acties maken het juist leuk. Van tevoren kenden we elkaar niet allemaal, en door die acties worden we echt een groep. Dat is wel belangrijk, want straks in Malawi zitten we 24/7 bij elkaar. Je hebt daar geen eigen kamer, geen telefoon. Dan moet je het wel goed met elkaar kunnen vinden." De reis wordt georganiseerd vanuit de Protestantse Gemeente Leiderdorp. Een aantal deelnemers is bij die kerk betrokken, maar niet iedereen. Esmée: "Wat wij gaan doen past goed bij de kerk. Het is een mooie manier om iets voor anderen te doen, of je gelooft of niet."

Samen met dorpsbewoners

In Endhlaleni slaapt de groep in een klaslokaal dat al klaar is. Ze bouwen samen met dorpsbewoners, die ze ook thuis bezoeken. "In Malawi praten ze Engels. We hebben bewust gekozen voor een land waar ze Engels spreken en geen Frans, omdat dat voor ons makkelijker is", vertelt Linde. Voorafgaand aan de reis volgt de groep een training over het bouwen en wat ze verder kunnen verwachten. Die voorbereiding en de reis worden georganiseerd door World Servants, een Nederlandse organisatie die hier zo'n dertig jaar ervaring mee heeft.

Leren

Stuk voor stuk hopen de jongeren iets van de reis te leren. Frank van Beek (16): "Ik wil wel eens meemaken hoe het is om minder te eten. En ik hoop dat de mensen in Afrika me aansteken om iets minder verlegen te zijn." Esmée hoopt bij thuiskomst wat minder te hechten aan nieuwe spullen. "Ik wil wel wat meer waarderen, meer dankbaar zijn."

5-gangendiner

Voor het project is zeker 70.000 euro nodig, maar liever meer. Om geld in te zamelen steken de jongeren op allerlei momenten de handen uit de mouwen. Een bijzondere actie is het benefietdiner, op 30 november in de Dorpskerk. Gasten genieten van een 5-gangendiner, bereid door Frederick van Emstede, de winnaar van MasterChef 2018 en woonachtig in Leiderdorp. Frank leert voor kok en is trots dat zijn buurman zich voor het benefietdiner wil inzetten. Kaarten voor het diner kosten 100 euro inclusief drank. Er klinkt muziek van jazz-zangeres Frederike Schonis. Aanmelden kan (voor 15 november) via www.worldservants.nl/leiderdorp. Op deze site staan ook alle andere activiteiten aangekondigd, zoals de verkoop van kerststollen in december. Volgend jaar volgen nog meer acties.

"Als je dit project steunt, weet je precies wat er met je geld gebeurt", zegt Hanna. "We zitten daar niet in een luxe hotel, ook niet aan het begin of het eind van de reis", voegt Frank toe. "Het is heel fijn als mensen het project steunen. Voor de mensen daar, maar ook voor ons, om ons als jongeren deze kans te geven", aldus Esmée.


Tweedehands speelgoedbeurs in Dwars

Verkoop n De vrijwilligers van het voormalige tweedehands speelgoedwinkeltje in De Sterrentuin organiseren zaterdagmiddag 9 november een speelgoedbeurs in gebouw Dwars aan de Bloemerd 1c in Leiderdorp.

Wie speelgoed wil inleveren voor de verkoop, kan contact opnemen met de organisatie via e-mail dekoning123@casema.nl. Dan wordt een lijst toegestuurd met een klantnummer en instructies over hoe het speelgoed thuis van een prijs te voorzien. Van de verkoopprijs is 70 procent voor de inbrenger.

De inname van speelgoed, dat in perfecte staat moet zijn, is op vrijdag 8 november van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 9 november van 10.00 tot 12.00 uur. De verkoop is op 9 november van 13.00 tot 17.00 uur. Daarna, tussen 18.00 tot 19.00 uur, kunnen inbrengers van speelgoed komen afrekenen en de niet verkochte spullen ophalen.