De intocht in 2018. | Foto: JPK
De intocht in 2018. | Foto: JPK Foto: Johan Kranenburg

Dilemmadebat: hoe vaak zeg jij sorry?

vragen n Hoe vaak zeg jij sorry? En wat bedoel je er dan precies mee? Veel mensen putten zich uit in excuses, om dan meteen met een verklaring te komen waarom ze iets vergeten zijn. Zeg je dan echt sorry? Over deze en andere vragen gaat het Leiderdorpse dilemmadebat op donderdag 14 november in de Dorpskerk, compleet met sorry-bingo en smoezenparade.

Sprekers tijdens het dilemmadebat zijn Gijs Dalenoord, klachtenmanager bij de Deutsche Bank, en Stefan Kroese, directeur in een zorginstelling en filosoof. Zij lichten toe hoe zij aankijken tegen het maken van excuses. Volgens Kroese is sorry zeggen iets wat we moeten leren. "Net zoals lopen en fietsen hoort het bij de opvoeding." Veel mensen vinden het lastig om écht aan te geven dat iets je spijt. "Met een halfbakken excuus vechten mensen tot het bittere einde door. Terwijl sorry zeggen geen nederlaag is. Uiteindelijk maakt het je leven makkelijker. Zeker als je als eerste je fout erkent. Dat is pas echt spijt hebben."

De dilemmadebatten in de Dorpskerk zijn bedoeld om mensen aan het denken te zetten over actuele, ethische kwesties. De sprekers zeggen niet 'hoe het zit', maar bieden inspiratie. "De winst ligt niet alleen in de avond zelf, waarbij je andere meningen hoort", zegt mede-organisator en dominee Hester Smits. "Het gaat ons erom mensen aan te zetten om na te denken over wat je er nu eigenlijk zelf van vindt. We organiseren deze dilemmadebatten als Protestantse Gemeente Leiderdorp omdat de kerk bedoeld is als een plek waar mensen kunnen nadenken over het leven."

De bijeenkomst op 14 november begint om 20.15 uur. Rond 21.45 uur wordt afgesloten met een drankje. Er is muziek van het combo Jazzkey.


Sinterklaas krijg dit jaar nog traditionele intocht in Leiderdorp

pieten n De intocht van Sinterklaas in Leiderdorp, op zaterdagochtend 16 november, wordt dit jaar nog een traditionele, waarbij de goedheiligman begeleid wordt door ouderwetse zwarte pieten.

"We realiseren ons dat er een kans bestaat op acties maar daar laten we ons niet door leiden", zegt Annemiek de Groot van de stichting Sint Nicolaas Intocht Leiderdorp. Ze laat wel doorschemeren dat ook in Leiderdorp de zwarte pieten in de toekomst van uiterlijk zullen veranderen. "We zijn daarover in beraad. We willen best bewegen, maar wel in ons eigen tempo."

Net als andere jaren zet Sint Nicolaas voet op Leiderdorpse bodem aan de Ockenrode. Daar wordt hij om 10.00 uur verwelkomd door burgemeester Laila Driessen. Vervolgens stapt hij met zijn hoofdpiet in een open koets voor een rondrit door het dorp met stops bij de Oranjegalerij en winkelcentrum Santhorst. De rit eindigt in winkelcentrum Winkelhof waar Sinterklaas de hele middag audiëntie houdt op het Hemaplein. Volgende week vindt u het volledige programma van de intocht in deze krant.