Afbeelding
Foto:

Job Buddy maakt van werkzoekers werkvinders. Job Buddy kan bestaan dankzij sponsoring van lokale ondernemers. Astrid Selier van Stimulanszz, bedenker en coördinator van Stichting Job Buddy heeft u maandelijks bijgepraat over wat gaande en actueel was. Nu heeft zij echter geen goed nieuws.

Job Buddy stopt

In 2016 zijn we gestart met Job Buddy. Door werkzoekenden aan buddy's te koppelen en een breed netwerk van lokale ondernemers op te bouwen hebben we vele Leiderdorpse werkzoekenden aan het werk geholpen.

In den beginnen hebben we vanuit de gemeente Leiderdorp beschikking gekregen over de nodige financiële middelen om de stichting op te zetten en met de eerste groepen te kunnen starten. In de loop der tijd hebben de Leiderdorpse ondernemers Job Buddy verder in het zadel geholpen door middel van sponsoring. Naast financiële bijdragen kon de stichting ook rekenen op ondersteuning in natura. Denk aan Area071 waar we altijd welkom waren, aan Brasserie Park waar we iedere maand konden borrelen en het eerste drankje gratis kregen en Borsboom Accountants en Adviseurs die de jaarrekeningen verzorgde. Maar met name de aandacht die we kregen van Unity en het Leiderdorps Weekblad was van groot belang om van Job Buddy een succes te maken.

Echter, de tijden zijn in het afgelopen jaar drastisch veranderd. Bij de start van Job Buddy hadden we te maken met een laagconjunctuur - krimp van de economie, een arbeidsmarkt met meer werkzoekenden dan vacatures en hoge werkloosheid. Momenteel is er sprake van een hoogconjunctuur. Bij een hoog conjunctuur groeit de economie meer dan gemiddeld, de arbeidsmarkt is krap - dus zijn er personeelstekorten en de werkloosheid is laag.Werkgevers hebben meer moeite met het vervullen van vacatures omdat het werkloosheid percentage in 2019 naar 3,5 procent gedaald is. Bij de start van Job Buddy was dit 7,9 procent.

De meeste mensen die om wat voor redenen dan ook hun baan kwijt raken, komen tegenwoordig snel weer aan de slag bij een andere werkgever. De groepen van Job Buddy kregen we om die reden ook niet meer vol. Gelukkig hebben we dit jaar nog wel nuttige dingen kunnen doen met de sponsorgeld.

Stichting Job Buddy richtte zich met name op middelbaar en hoogopgeleide werkzoekers, mensen die van hun voorgaande werkgever geen outplacement of begeleiding aangeboden kregen. Deze mensen kregen een sollicitatie training aangeboden en met hun buddy gingen ze de zoektocht naar ander werk aan. Zo stonden ze er niet alleen voor.

Job Buddy bleek ook een sociale rol te spelen in het dorp. Buddy's (vrijwilligers die het leuk vonden een werkzoekende te helpen) sloten zich aan bij de stichting vanuit een sociale drijfveer. Werkzoekenden ontmoetten andere dorpelingen die in dezelfde situatie waren beland als zijzelf. Er ontstonden vriendschappen en men ging elkaar ook buiten de activiteiten van Job Buddy ontmoeten en helpen. De maandelijks terugkerende borrel in Brasserie Park zorgde ervoor dat de deelnemers en buddy's elkaar kon ontmoeten, en dat bleven ze ook doen, al hadden ze zelf inmiddels een baan gevonden om andere werkzoekenden te ondersteunen en te helpen. Alle betrokkenen maakte van elkaars netwerk gebruik. Iedereen heeft een netwerk, niet alleen werk gerelateerd, zelfs de mensen die je ontmoet op de voetbal of tennis maken deel uit van je netwerk. De meeste banen worden via – via gevonden.

De tijden zijn veranderd, Job Buddy is niet meer nodig

Maar ook vanuit Job Buddy werd een stevig netwerk opgebouwd. Regelmatig zijn er bruggen gebouwd en deelnemers zijn aan het werk gegaan bij betrokken ondernemers.

Uiteraard zijn er diverse inspanningen verricht om de toekomst van Job Buddy veilig te stellen. Helaas heeft dit niet geleid tot het gewenste resultaat. Het bestuur is realistisch en heeft geconstateerd dat er in 2020 geen bestaansrecht meer is voor Job Buddy. Vandaar het besluit om de stichting per 1 januari 2020 op te heffen. De bestuursleden bedanken alle vrijwillige buddy's voor hun inzet en enthousiasme, zonder hen was er, zoals de naam het al deed vermoeden, geen Job Buddy. Ook veel dank voor de ondernemers die Job Buddy hebben gesponsord, de ondernemers die hun belangrijke bijdragen hebben geleverd in natura en het gemeentebestuur van Leiderdorp dat vanaf de eerste dag heeft geloofd in het belang en nut van Job Buddy.

Dit was de laatste column van Job Buddy in het Leiderdorps Weekblad. Ik (Astrid) heb met veel plezier de maandelijkse stukjes geschreven. Met name Corrie van der Laan wil ik hartelijk bedanken voor de mogelijkheid die zij hiervoor geboden heeft.