Een hond in dromenland. | Foto: PR PHL
Een hond in dromenland. | Foto: PR PHL Foto: PR

Dromen

Een Russisch spreekwoord luidt: 'De getemde wolf droomt altijd van het bos.' En spreekwoorden kloppen natuurlijk nooit helemaal, maar zetten ons vaak wel aan het denken. Of aan het dromen, soms.

De hond, kan die eigenlijk dromen? Ja, dat kan. Nou ja, daar zijn in ieder geval heel sterke aanwijzingen voor. Zelf zeggen dat ie een leuke of nare droom gehad heeft, dat kunnen onze Boris en Fiona helaas niet. Dus zo komen we het niet te weten. Maar alle hondenbezitters kennen en herkennen het: de rustig slapende viervoeter begint in de slaap plots wat te grommen of te blaffen of te piepen, of met zijn pootjes te bewegen alsof ie trapt of loopt, of kwispelen met de staart. Dat moet wel een droom zijn!

Inderdaad, dat is een droom. Dat heeft hersenonderzoek aannemelijk gemaakt. Uiteraard zijn er enorme verschillen tussen mensen en dieren, maar een vergelijking van de hersenactiviteit van de (dromende) mens en honden doet sterk vermoeden dat ook honden dromen kunnen. Alleen misschien niet zo snel of vaak. Immers, de hond die ooit een wolf was heeft vaak korte half-slaapjes, vanuit het oerinstinct waarbij voortdurend waakzaamheid geboden is. De fase van diepe of REM-slaap waarin gedroomd wordt, wordt dan niet bereikt. Al maakt het hierbij uit hoe groot de hond is: kleinere honden komen eerder in hun slaap in de droomfase dan grotere honden. Kleintjes kunnen al na vijf minuten dromen, bij grotere honden duurt dat wel een half uurtje.

Waarover de hond dan droomt? Tja, niemand die dat weet. Over lekker eten, een grote kluif? Over het achtervolgen van de kat van de buren, of zelf achtervolgd worden door een veel grotere hond? Over de baas of bazin? De mensen hebben van verreweg hun meeste dromen al geen herinnering, maar hondendromen zullen ons allicht voor altijd onbekend blijven. Ach, laten we er ter geruststelling maar vanuit gaan, dat dit niet erg is. Dat tenslotte ook voor honden geldt: dromen zijn bedrog. Zoals Marco Borsato lang geleden in zijn grote hit al zong. En die Marco, die weet daar alles van, van dromen en bedrog…

Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding