Wethouder Daan Binnendijk (tweede van rechts) met de straatjutters. | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Daan Binnendijk (tweede van rechts) met de straatjutters. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Wethouder Daan Binnendijk helpt de straatjutters met opruimen

opruimen n De Leiderdorpse straatjutters kregen vrijdag 25 oktober hulp van wethouder Daan Binnendijk (CDA). Hij maakte samen met een dozijn enthousiaste zwerfafval jutters de omgeving van het Amaliaplein schoon.

Na een kop koffie, aangeboden door Sportcentrum de Does, gingen de straatjutters in hun groene hesjes-met-logo in groepjes van twee of drie de wijk in. De straatjutters kennen inmiddels de vuile plekken in Leiderdorp wel: wegbermen, vooral de middenberm, fietsroutes, bushaltes, scholen, sportvelden, parkeerplaatsen en bosjes.

Chipszakje uit 2008

Na een uurtje lag een flinke stapel groene vuilniszakken vol zwerfafval bij de ingang van het zwembad, samen met grote zaken die niet in een zak pasten. Een van de jutters fotografeerde een chipszakje, uit 2008. Dat lag er dus al elf jaar!

Wethouder Binnendijk had in een uurtje driekwart vuilniszak gevuld bij de parkeerplaats van het zwembad. Een ontspannend en gezellig werkje, zo had hij ervaren, want tijdens het jutten wordt altijd gezellig bijgekletst.

Sigarettenpeuken

De straatjutters willen graag dat ze steeds minder te doen hebben; dat zou betekenen dat de hoeveelheid zwerfvuil afneemt. De vele sigarettenpeuken zijn hen een doorn in het oog. De plastics in het filter vallen uiteen in microplastics, die nooit verteren, maar altijd in het milieu blijven. Daarom is er zaterdag 30 november een voorlichtings- en opruimactie, speciaal in verband met deze peuken. Hou daarvoor Facebook (straatjutters Leiderdorp) en de website straatjuttersleiderdorp.jouwweb.nl in de gaten.

Op 8 november gaan de jutters weer de straat op. Wie mee wil helpen, moet om 10.00 uur op het Van Alphenplein bij KBS De Schakel zijn. Voor materialen wordt gezorgd.


Herinneringen delen

n Zevende Arum Herdenkingsconcert op 17 november

troost n Op zondagmiddag 17 november vindt het zevende herdenkingsconcert van Arum Uitvaartzorg plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Nabestaanden delen er herinneringen en geven troost aan elkaar. Mannenkoor Vox Humana onder leiding van Everhard Zwart en het dames vocaal octet Mrs. Darcy brengen passende liederen ten gehore.

Toon Hermes, voorzitter van Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, spreekt een persoonlijk woord uit ter herinnering aan de vele strijders voor onze vrijheid.

Het herdenkingsconcert blijkt een goede gelegenheid voor nabestaanden om elkaar te ontmoeten en te ondersteunen bij het verwerken van verlies. Ondanks gevoelens van gemis houdt dit concert herinneringen levend.

Ook dit herdenkingsconcert toont de persoonlijke wijze waarop Arum Uitvaartzorg haar diensten verleent. Nico en Mariƫtte Soek willen ook na een begrafenis of crematie van betekenis zijn.

Ontmoeten en ondersteunen

Het concert begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur. Bezoekers worden ontvangen onder de klanken van gitaarmuziek. Vox Humana en Mrs. Darcy openen het concert met een fraaie bewerking van 'Ubi Caritas'. A capella zingen de dames onder meer 'Lullaby', 'Tebye Poem', 'Die Capelle' en 'Ave Maria'. Gevoelens van troost klinken uit de liederen van het mannenkoor, waaronder 'Walk hand in hand with me' en afgesloten wordt met het bekende lied 'We'll never walk alone'. Het combineren van de dames- en herenstemmen komt tot uiting in diverse liederen. Het programma wordt afgewisseld met een 'sprekende piano' van Peter van Veen en een declamatie.

Bijwonen

Wilt u het herdenkingsconcert bijwonen? Gratis kaarten zijn te reserveren via e-mail herdenkingsconcert@arumuitvaartzorg.nl.

Een vrijwillige bijdrage komt ten goede aan Stichting Nadja in Leiderdorp. Deze stichting zet zich in voor een passende vrijetijdsbesteding aan kinderen en jongvolwassenen met een (meervoudige) beperking.