In mei 2016 werden ook al eens proefschermen geplaatst. De nu geplande schermen zijn nog een stuk hoger.  V.l.n.r  omwonenden Lex de Jonge, Richard van der Meer en Marjoke Zuidervaart. | Archieffoto: C. v.d. Laan
In mei 2016 werden ook al eens proefschermen geplaatst. De nu geplande schermen zijn nog een stuk hoger. V.l.n.r omwonenden Lex de Jonge, Richard van der Meer en Marjoke Zuidervaart. | Archieffoto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

'Richt verbrede Oude Spoorbaan anders in'

verkeer n De Leiderdorpse wethouder Willem Joosten (VVD) heeft gelijk als hij zegt dat wanneer de Oude Spoorbaan verbreed wordt naar tweemaal twee banen, het wegbeeld uitnodigt tot harder rijden dan 50 kilometer per uur. Dat geven omwonenden Lex de Jonge en Richard van der Meer direct toe. Maar daaruit volgt niet automatisch dat de maximum snelheid op dit deel van de toekomstige Leidse Ring opgehoogd moet worden naar 70 kilometer per uur zoals het college voorstelt, benadrukken ze. "Je kan ook iets aan het wegbeeld doen", oppert De Jonge. "Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Bijvoorbeeld door de middenstrook smaller te maken."

De Jonge en Van der Meer proberen samen met een aantal andere omwonenden de Leiderdorpse politiek over te halen om vast te houden aan een maximum snelheid van 50 kilometer per uur op de Oude Spoorbaan, ook als de weg straks verbreed wordt. Eind september bleek al dat in de gemeenteraad twijfels zijn over de 70 kilometer per uur. De hogere snelheid betekent dat er behoorlijk hoge geluidsschermen langs de weg moeten komen. Met name de bewoners van de straten aan de rand van de wijk Leyhof zouden daarmee hun zicht op de Boterhuispolder, aan de overkant van de Oude Spoorbaan, grotendeels kwijt raken. De hogere snelheid zorgt bovendien voor meer uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof.

De Oude Spoorbaan zou het enige stuk van de Leidse Ring Noord worden waar harder dan 50 gereden mag worden. De maatregel levert automobilisten op de route tussen de Zijlbrug en de A4 volgens De Jonge en Van der Meer een tijdwinst van niet meer dan 20 seconden op.

Op maandagavond 4 november buigt de Leiderdorpse politiek zich nogmaals over de kwestie. In voorbereiding daarop zouden afgelopen maandag proefschermen langs de Oude Spoorbaan gezet worden zodat de politici met eigen ogen zouden kunnen zien wat het effect is op het uitzicht op de polder. Maar die schouw is om technische redenen uitgesteld.


LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woor-

den bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Rijnhart Wonen negeert belangenvereniging HBOL

Met verbazing heb ik de twee pagina's in het Leiderdorps Weekblad van 23 oktober gelezen over de 'Geslaagde Huurdersavond' van Rijnhart Wonen.

De 'Denktank' bestaat uit Rijnhart Wonen (onze verhuurder), de Huurderij (belangenvereniging van Zoeterwoude) en 'huurders'. Hier wordt met geen woord gerept over de HBOL, de Huurdersbelangen Organisatie Leiderdorp. Tot mijn verbazing blijkt dat de HBOL voor de huurdersavond helemaal niet is uitgenodigd.

Er worden hier zomaar bijna zeshonderd leden (huurders) genegeerd! Laat staan de overige 2300 huurders van Rijnhart Wonen in Leiderdorp. Ook al zijn deze ook persoonlijk uitgenodigd. Om dit te omzeilen heeft deze directeur-bestuurder wel enkele huurders opgebeld om in de 'denktank' plaats te nemen en hun zegje te doen namens de huurders van Leiderdorp.

Huurders negeren is toch niet de participatie op een 'hoger niveau' tillen, zoals Rijnhart Wonen aangeeft. Het kan toch niet zo zijn dat je een huurdersbelangenvereniging in je plannen en uitnodigingen helemaal links laat liggen omdat je het niet eens bent met een bestuur van die vereniging. Deze manier van omgaan met elkaar geeft geen pas voor een directeur-bestuurder van een woningcorporatie.

Volgens de overlegwet huurders – verhuurders (01-07-2017) heeft de verhuurder de verplichting om de Huurdersbelangenverenigingen, uit eigener beweging, te informeren over zijn beleid en beheer en over deze informatie met elkaar overleg te voeren. Zodat deze huurdersbelangenvereniging daar de wettige adviezen over kan geven.

Ik vind het onbegrijpelijk dat een directeur-bestuurder van een sociale woningbouwvereniging zo'n starre houding ten opzicht van een bestuur van een belangenvereniging voor zichzelf, zijn organisatie, en naar de huurders toe, kan billijken.

Huurders van Rijnhart Wonen in Leiderdorp, laat u horen.

Yvonne de Ridder, bezorgde huurder en voormalig bestuurslid HBOL