Saskia van der Lugt en Bas Dickhoff in hun restaurant.
Saskia van der Lugt en Bas Dickhoff in hun restaurant. Foto: Nelleke Thissen

n Twintig jaar eigenaar van De Hollandsche Tuyn

'Trots dat de zaak nog steeds een succes is'

jubileum n Met de nodige ideeën en ambitie namen Saskia van der Lugt en Bas Dickhoff op 1 november 1999 restaurant De Hollandsche Tuyn in de Hoofdstraat over van Bianca en Jaap Sloof. Bij het nu twintigjarig jubileum blikken ze tevreden terug. "De zaak is geworden zoals we die destijds voor ogen hadden."

Tekst en foto: Nelleke Thissen

Saskia en Bas stapten destijds in een gespreid bedje. De Hollandsche Tuyn was onder leiding van de vorige eigenaren uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf. Saskia en Bas zijn verder gegaan op het door Jaap en Bianca aangelegde pad. "Inmiddels hebben we onze eigen ideeën uitgevoerd en sfeer gecreëerd. We zijn supertrots dat onze zaak na twintig jaar nog steeds zo'n succes is", zegt Saskia opgetogen.

Sinds de overname zijn de nodige veranderingen aangebracht. Zo kreeg het interieur van het restaurant een eigentijds aanzien, maar ook het cafégedeelte werd flink aangepakt. Het podium verdween en er is meer gezellige zitruimte gecreëerd. Daardoor konden Saskia en Bas hun oorspronkelijk plan uitvoeren om ook in het cafégedeelte een eenvoudige maaltijd te serveren. "In het begin kwam bijna iedereen voor een avondvullend diner. Inmiddels zien we steeds vaker mensen binnenlopen voor alleen een hoofdgerechtje, bijvoorbeeld na of voor een feestje. De eetcultuur is echt veranderd. Wat meer ongedwongen", weet Saskia.

Ook de menukaart is met de tijd meegegaan. Weliswaar prijken daarop enkele 'succesnummers' die vanwege hun populariteit zullen blijven. "Eendenborst met rode port en balsamico gaat er echt niet af", belooft Bas die vanaf het begin in de keuken de scepter zwaait. Maar deze 'evergreens' worden vergezeld door steeds nieuwe seizoensgebonden gerechten. "Ik ben altijd op zoek naar vernieuwingen en bezig met allerlei ideetjes". De kok geeft graag zijn eigen draai aan ontwikkelingen op culinair gebied.

De klantenkring van De Hollandsche Tuyn is sinds de overname gevarieerder geworden, merken Saskia en Bas. Behalve de gasten die binnenlopen voor alleen een snel gerechtje, zien ze vaker mensen uit de regiogemeenten. "Eerder kwamen vooral de Leiderdorpers".

Dat hun horecazaak nog steeds zo'n succes is mede te danken aan hun medewerkers, zo verklaren Saskia en Bas. "Allemaal dragen ze daaraan bij, onze mensen in de bediening, keuken en bij de afwas. Het is echt teamwerk waarin iedereen een schakel vormt", aldus een dankbare Saskia en Bas. Het merendeel van de medewerkers werkt er al meer dan tien jaar. "Sommigen zijn zelfs teruggekomen", waarmee Bas doelt op de goede werksfeer.

Hij en Saskia zijn niet van plan om na de prima verlopen twintig jaar nu achterover te gaan leunen. Ze blijven oog houden voor verbeteringen, nieuwe ontwikkelingen en de wensen van hun gasten, zo verzekeren ze. "Maar we zijn heel blij en dankbaar dat de vaste gasten, ook mensen van twintig jaar terug, nog steeds komen. Voor ons is dat een blijk van vertrouwen en dat motiveert enorm".

Jubileumacties

Het jubileum wordt in de maand november gevierd met allerlei acties in het restaurant (zie ook de advertentie op P14). Zo kan voor 44,50 euro een vijf-gangen-keuzemenu worden besteld en voor 20 euro een wijnarrangement (vijf glazen wijn, water en koffie). In deze feestmaand maken de restaurantgasten bovendien kans op het winnen van een dinerbon voor twee. Ook in het café wordt een jubileumactie gehouden zoals het winnen van een borrelbon.


Op zoek naar herfstverschijnselen         in park De Bloemerd

Excursie n Op 2 november gaan IVN gidsen op zoek naar herfstverschijnselen in het Leiderdorpse sport- en recreatiepark De Bloemerd. Alle natuurliefhebbers zijn welkom om mee te gaan.

Er zal volop aandacht zijn voor vruchten en zaden, gekleurde bladeren en natuurlijk paddenstoelen.

Wie mee wil moet vanaf 14.50 uur verzamelen op het parkeerterrein achter sportschool easyActive (over de brug, volg de weg naar rechts). Om 15.00 uur gaat de groep op pad, de excursie duurt ongeveer anderhalf uur. Alleen als er onweer tijdens de excursietijd voorspeld wordt, gaat de wandeling niet door. Neem zo nodig een warme jas, regenkleding en paraplu mee. De paden kunnen zijn vochtig, dus wandelschoenen zijn belangrijk. Vooraf aanmelden is niet nodig en meewandelen is gratis. Mail voor meer informatie naar maddyvanholland@ziggo.nl.

Vruchten van de zuurbes. | Foto: PR

Afbeelding