De schminktafel aan de Wagenmaker. | Foto: J.P. Kranenburg
De schminktafel aan de Wagenmaker. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Vrijwilligers zorgen voor Halloweenpret voor alle leeftijden

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Dat in navolging van de populaire spooktochten die het Sociaal Cultureel werk (SCw) vier jaar lang organiseerde. Vorig jaar kwamen daar nog ruim 1.900 Leiderdorpers op af. Met de opheffing van het SCw op 1 januari dit jaar, kwam ook de spooktocht op losse schroeven te staan want de nieuwe welzijnsorganisatie Incluzio wilde het evenement wel ondersteunen maar niet overnemen. Het Halloweenteam wilde in dat gat springen maar dat bleek lastiger dan vooraf gedacht. Niet alleen was het moeilijk alle neuzen één kant uit te krijgen maar ook de financiën waren een struikelblok. Uiteindelijk is de spooktocht noodgedwongen afgeblazen.

In de eerste helft van september kwam Van der Sel met het nieuws dat er een alternatief gevonden was in de vorm van een horror-spookhuis. Dat dankzij de medewerking van 'De Plaagmeesters', een Leiderdorpse groep 'Cosplayers', mensen die als hobby graag een paar uur in de huid kruipen van een bijzonder personage of fictief figuur. Zij vonden DC Dance en AB motoren bereid ruimte beschikbaar te stellen. Maar toen was er nog maar een week of zes voorbereidingstijd. Behoorlijk krap, maar het is allemaal gelukt.

Of er een tweede editie van het horror-spookhuis komt, kan Van der Sel nog niet zeggen. "We willen zeker ook volgend jaar een Halloween-evenement helpen organiseren, maar welke vorm dat gaat krijgen weten we nog niet. De Plaagmeester willen dan weer van de partij zijn maar ook anderen zijn welkom. Iedereen die iets neer wil zetten kan onze hulp krijgen." Hoe meer Leiderdorpers mee doen, hoe beter, vind hij. "Half Leiderdorp dat naar de andere helft komt kijken, wat is nou leuker?", zo schetst hij zijn ideaalbeeld van Halloween 2020.

Speciaal voor kinderen

Ook voor het Halloweenfeest op de Wagenmaker was de voorbereidingstijd kort. Bewoonsters Wendy De Cuba en Judith Wolters kwamen op het idee toen ze half september het nieuws over het horror-spookhuis hoorden. "Daarvoor was een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder terwijl we hier in de straat juist veel jongere kinderen hebben. Wij wilden voor hen ook iets organiseren", vertelt De Cuba. De straat was meteen enthousiast. Niet zo vreemd want aan de Wagenmaker leeft Halloween altijd al. "De meeste buren hebben meegeholpen, anderen hebben financieel bijgedragen. Het spannendst was nog of de gemeentelijke vergunning op tijd zou komen, die kregen we afgelopen donderdag pas binnen."

Op basisscholen in de wijk zijn flyers uitgedeeld en ook via de social media en in deze krant werd het Wagenmakerfeest aangekondigd. Het zorgde voor een enorme toeloop op zaterdagavond. "Op grond van het aantal zakjes snoep dat we hebben uitgedeeld schat ik dat er rond de tweehonderd kinderen zijn geweest. En dan rekenen ik de ouders nog niet mee", aldus De Cuba.

Het is zeker de bedoeling dat dit Halloween-kinderfeest een vervolg krijgt. "Volgend jaar valt 31 oktober op een zaterdag, dat maakt het extra leuk. We moeten nog wel even kijken hoe we het precies gaan aanpakken. Misschien dat we vooraf toegangskaartjes gaan verkopen want het moet ook niet al te druk worden. Veel meer dan de tweehonderd kinderen die er nu waren, kunnen we niet aan."