De 16-jarige invalster Lea Luzolo nam twee van de vier RCL-doelpunten voor haar rekening. Foto: Gert Jan van Heyningen

Onervarenheid kost RCL de winst

Voetbal n Een ontgoocheling voor de RCL vrouwen in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht. Na een aantrekkelijk en enerverend duel waarin van alles gebeurde moesten de Leiderdorpse voetbalsters genoegen nemen met slechts één punt.

Tekst en foto: Gert Jan van Heyningen

RCL kwam na een 0-2 stand bij rust flexibel en daadkrachtig terug. Niet alleen op gelijke hoogte maar zelfs dik verdiend met 4-2 voor. Alleen in de laatste fase speelde onervarenheid de Racing parten waardoor Barendrecht de allerlaatste seconde gelijk kon maken en de thuisploeg twee hele dure punten verspeelde.

Het sterke Barendrecht ontregelde met veel overtredingen het spelpatroon van RCL. De ploeg van coach John van der Meer kwam in de beginfase in een tijdsbestek van twee minuten met 0-2 achter. Barendrecht domineerde en bepaalde het spelbeeld volkomen. De Racing vocht tegen zichzelf en Barendrecht had de regie in handen.

Speech

Voor coach John van der Meer aanleiding om in de rust de speelsters aan te spreken over het vertoonde spel. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd want de Racing toonde zich als herboren met een stuk flexibele stuwkracht. De ingevallen en debuterende 16-jarige jeugdspeelster Lea Luzolo gaf direct haar visitekaartje af. Een pass van Claudia Owel bereikte in de 52e minuut Luzolo die heel keurig de aansluitingstreffer scoorde. Buitenspel of niet, dat bleef de gemoederen bezig houden waarbij Barendrecht-coach Sanne Dekkers haar ongenoegen niet onder stoelen en banken schoof. Rood derhalve en ze moest het speelveld verlaten om later als verzorgster weer in de dug-out plaats te nemen. Drie minuten later werd het gelijk. Na subliem combinatie voetbal kreeg aanvoerster Lesley Landweer en schoot uiterst koelbloedig raak.

Riante voorsprong

Barendrecht wankelde op alle fronten en de kansen waren nu voor RCL. In de 66e minuut kwamen de gastvrouwen zelfs op voorsprong. Claudia Owel speelde Lea Luzolo in het centrum aan. Die drukte fraai af en zette de Leiderdorpsen op een dik verdiende 3-2 voorsprong. Barendrecht kwam er in deze fase totaal niet aan te pas. In de 74e minuut werd Madieke Zaad in de zestien onderuit gelopen waardoor aanvoerster Lesley Landweer vanaf elf meter perfect de 4-2 scoorde.

Je zou denken dat de Racing de wedstrijd op slot zou gooien maar niets is minder waar. Barendrecht schoot in de 80e minuut van afstand de aansluitingstreffer in de touwen. Daardoor werd het vuur bij de bezoeksters aangewakkerd. In de allerlaatste seconde van de extra tijd kwamen ze zelfs geheel onverwachts nog langszij.

Ondanks het verspelen van twee hele dure punten toonde RCL-coach John van der Meer zich na afloop toch optimistisch. "We waren er zo dichtbij en dan uiteraard de teleurstelling met dit resultaat. Een ronduit slechte eerste helft en een sublieme tweede helft op karakter en met veerkracht. Maar ook de onervarenheid om met een duidelijke voorsprong om te gaan. Het is een leerproces waar verder aan gewerkt moet worden", aldus Van de Meer.

Komende zaterdag speelt RCL in Zeist tegen Saestum.

Toch nog punt voor RCL mannen

voetbal n Na het goede spel van de mannen van RCL vorige week tegen Valken'68, viel het gewoon tegen wat ze zaterdag lieten zien tegen Te Werve. Op de eigen Bloemerd hadden de Leiderdorpers een complete offday, waarin ze vooral in de eerste helft ontstellend zwak voor de dag kwamen. Dat de gastheren nog een punt aan het duel overhielden, was te danken aan Te Werve, dat weigerde om handenvol kansen te verzilveren. Het werd 1-1 maar als het scorebord na afloop 1-5 of 2-6 had aangegeven had daar niemand van opgekeken. "Het punt koesteren en de wedstrijd maar gauw vergeten'', merkte RCL-voorzitter Dick van der Bijl droogjes op na afloop.

De openingsminuten waren nog wel voor de roodwitten. Bij Thom Wijnalda ontbrak de controle om doeltreffend af te ronden. Kort daarna kwam al de eerste waarschuwing van de ploeg van trainer Huib van Oostrom Soede. De alert keepende Matthijs Poelman voorkwam een vroege achterstand. De technisch vaardige Rijswijkers deelden vervolgens de lakens uit. De thuisploeg had geluk dat twee uitgelezen kansen in het eerste kwartier niet omgezet werden in doelpunten.

Aan de kant van RCL ging van alles mis. Te vaak de lange bal spelend, die meer buiten het speelveld belandde dan bij een medespeler, was meer regel dan uitzondering. Daarnaast kampen te Leiderdorpers met misverstanden, slordige passing, verkeerde keuzes en het ontbreken van een gezonde portie agressiviteit . Toch waren er ook wat kansen voor de Bloemerdploeg. Zo had Roy Weenink de openingstreffer op zijn schoen, na een van de weinig goed lopende aanvallen van de roodwitten. Tot aan de veertigste minuut ontsnapte de ploeg van trainer Soekhai alweer een aantal malen aan een doelpunt. De fraaie treffer van de bezoekers in de veertigste minuut was een magere afspiegeling van de krachtsverhouding in het eerste bedrijf.

Met de wissel Stijn Rietbroek - vorige week nog tweemaal scorend - voor Ewoud Kroneman moest de achterstand weggewerkt worden. De Leiderdorpers herstelden zich van de belabberde eerste helft en kregen meer grip op de wedstrijd. Toch kon niet worden verhinderd dat de beste kansen weer voor de gasten waren. De krappe 0-1 hield de thuisploeg nog steeds in de wedstrijd. Met het inbrengen van de jeugdige Jarne Kanbier - pas 16 jaar - en een ontketend slotoffensief, kwam het falen in de afwerking de bezoekers duur te staan. Het zou Weenink uiteindelijk een zorg zijn. Met een fantastische trap krulde de ex-WVC speler de bal in de kruising (1-1).

Spannende slotfase

In de hectische slotfase was het nog smullen. Beide ploegen konden de zege naar zich toe trekken. Eerst kregen de bezoekers nog twee dotjes en in de allerlaatste minuut was het Wijnalda die vergat zijn ploeg de niet verdiende drie punten te bezorgen.

Weenink, die zijn ploeg met zijn fraaie treffer alsnog een punt leverde, was niet mals in de kritiek op de ploeg en zichzelf. "Het liep voor geen meter bij ons en we mogen blij zijn met het gelijkspel. We werden door die gasten snel vastgezet en kwamen daardoor totaal niet in ons spel. We speelden ook veel te snel de lange bal die zelden aankwamen bij de juiste spelers. Gelukkig is de schade meegevallen."

Bron: Leidenamateurvoetbal.nl

Op de voorgrond rechts doelpuntenmaker Roy Weenink. Mitchell de Kroon komt aanstormen.| Foto: J.P. Kranenburg