Het plein tussen de straten Obool en Schelling is bijna volledig voorzien van beplanting. De initiatiefnemers zorgen zelf voor voor een deel van het onderhoud. | Foto: J.P. Kranenburg
Het plein tussen de straten Obool en Schelling is bijna volledig voorzien van beplanting. De initiatiefnemers zorgen zelf voor voor een deel van het onderhoud. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Samen aan de slag

Deel 5: Beplanting helpt tegen hangjongeren

groen n Het plein tussen de straten Obool en Schelling is bijna volledig voorzien van beplanting. Dankzij de grote plantvakken die in samenwerking met de gemeente Leiderdorp zijn aangelegd, is het aantal hangjongeren op het plein flink afgenomen, en de uitstraling van het plein verbeterd.

Het plein ligt bij het winkelcentrum, wat het een aantrekkelijke plek voor hangjongeren maakte die de leefomgeving verstoorden. Buurtbewoners hadden hierover al vaker contact gehad met de gemeente Leiderdorp. In 2016 nam de gemeente het initiatief om in samenwerking met de buurt het plein te herinrichten. Voor bewoners was dat een kans om ook direct iets te doen aan de overlast die ze ervoeren.

Initiatiefnemers die door de gemeente waren benaderd inventariseerden de wensen van omwonenden. Daaruit kwam onder andere de wens dat de beplanting maximaal één meter hoog zou worden, zodat van alle kanten duidelijk zicht op het plein bleef bestaan. Ook voor ouders van kinderen die rond het plein spelen is het zo makkelijker overzicht houden. De gemeente en acht bewoners brachten in 2017 samen de beplanting aan.

'Mensen maken een omweg om van het plein te genieten. Daar doe je het voor'

Bijna het hele plein staat nu vol groen. In totaal is er een oppervlakte van zo'n 3700 vierkante meter beplant.

Frans Paalvast, één van de initiatiefnemers, vertelt: "Aanleggen is binnen no time gebeurd. De gemeente heeft ons gevraagd ook wat aan het onderhoud te doen. Daar zijn we nu één ochtend in de week mee bezig. Helaas met een klein groepje, maar het is niet het vervelendste werk. Je trekt het onderhoud naar je toe, hebt het zelf in de hand en het ziet er beter uit. Het is wel je eigen leefomgeving!"

Het levert niet alleen een mooie, overlastvrije buurt op. Frans: "Het leuke ervan is dat je veel buiten bent en daardoor ook veel mensen leert kennen. Als ik het geluid van een rollator hoor, weet ik al wie er achter me staat. Ook komen er kinderen langs die in de zomer graag even willen helpen met sproeien. Ze kennen me allemaal. Ik hoor ook dat mensen een omweg maken op weg naar het winkelcentrum, om even van het plein te genieten. Daar doe je het voor."