Karel van Muijden bij de nu bloemloze slootoever. | Foto: J.P. Kranenburg
Karel van Muijden bij de nu bloemloze slootoever. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Teleurstelling over Leiderdorps maaibeleid

bloemen n Karel van Muijden is teleurgesteld in de gemeente Leiderdorp. Afgelopen voorjaar hebben maaimachines vroegtijdig een eind gemaakt aan de bloemenpracht die hij door jaren van zorgvuldig onderhoud had gecreëerd op een groenstrook langs de oever van de sloot tegenover zijn woning aan de Kamperfoeliezoom. Een gevolg van een gewijzigd maaischema, zo kreeg Van Muijden te horen toen hij de gemeente belde. Op zijn verzoeken het strookje met rust te laten

en het onderhoud aan hem over te laten, heeft hij geen antwoord gekregen. En eind september maakte een tweede maaibeurt korte metten met bloemen die toch nog hadden geprobeerd op te komen. "Niet wat je verwacht van een gemeente die is genomineerd als bijvriendelijkste van het land", vindt hij.

Van Muijden besloot een aantal jaar

'Niet wat je verwacht van een bijvriendelijke gemeente'

geleden het stukje openbaar groen tegenover zijn woning zelf te gaan onderhouden omdat hij er genoeg van kreeg om tegen metershoge brandnetels aan te kijken, legt hij uit. "Ik heb de brandnetels verwijderd en gecultiveerd wat er van nature opkwam en wèl mooi is." Zo lukte het hem om van de paar vierkante meter langs de slootoever een waar bloemenparadijsje te maken met soorten als kattestaart, bosandoorn, moerasandoorm, watermunt, zwanebloem, dagkoekkoeksbloem, valeriaan, koninginnekruid en muskuskaaskruid. In het vroege najaar ging steevast de maaimachine van een door de gemeente ingehuurd groenonderhoudbedrijf er overheen. "Maar dan had ik altijd het vooruitzicht van een kleurrijk voorjaar." Totdat de gemeente het maaischema wijzigde en de maaimachines al in het vroege voorjaar over de bloemen denderden.

Van Muijden hoopt dat hij alsnog medewerking van de gemeente krijgt om zelf het stukje gemeentegroen bij te houden. "Wie weet, steekt het voorbeeld ook anderen aan." En als er dan toch gemaaid moet worden, doe het dan niet in het voorjaar en niet zo dicht bij de grond, is zijn pleidooi.