Vocaal Ensemble Pur Sang.| Foto: PR
Vocaal Ensemble Pur Sang.| Foto: PR Foto: PR

Pur Sang viert 30-jarig jubileum met Jorismis van Herman Finkers

Koor n Vocaal ensemble Pur Sang bestaat dertig jaar en viert dit jubileum met een concert op zondagmiddag 3 november in de Leiderdorpse Dorpskerk. Onder het motto 'Rijp & Groen' wordt een gevarieerd programma uitgevoerd. Het meest opvallende onderdeel is de Sint Jorismis, gecomponeerd door Herman Finkers.

Pur Sang werd op 20 oktober 1989 opgericht door dirigent Jos Schohaus en een aantal zangliefhebbers: Het was aanvankelijk de bedoeling dat het kakelverse koor in het kader van het uitwisselingsprogramma tussen Leiden en Oxford een koorreis naar Engeland zou maken, maar dat liet nog een paar jaar op zich wachten. Daarvoor in de plaats begon Pur Sang met optredens in de Leiderdorpse regio, vooral in haar favoriete Dorpskerk.

Na enkele jaren kon het gezelschap dan toch op reis: liefst drie maal naar Oxford, waarvan de derde keer voor een concert in de prestigieuze Townhall. Vervolgens bezocht het koor in het kader van de stedenband het Slowaakse Samorin. Later volgden optredens in het Duitse Seedorf en als hoogtepunt gaf Pur Sang een concert met een Spaans koor in de wereldstad Barcelona. Inmiddels was Jos Schohaus als dirigent opgevolgd door Theo van der Hoorn en sloeg het koor nieuwe wegen in met thema's als 'Pur Sang in vogelvlucht' (met vogelliederen), 'Tussen kerk en kroeg', 'Op de Franse toer', 'A New Day' en 'Vrouwen voor het voetlicht'.

Het programma van het jubileumconcert draagt de titel 'Rijp & Groen' en bevat muziek uit het repertoire van de afgelopen dertig jaar. Daartoe behoren werken van de Engelse componisten John Rutter en Bob Chilcott, muziek van de Noorse componist Ola Gjeilo (hoog genoteerd in de 'Hart & Ziel Lijst') en liederen van Billy Joël, Daan Manneke en de Vogelzang van Janequin.

Bovendien voert Pur Sang de Sint Jorismis uit van de leukste cabaretier van Nederland, Herman Finkers. Hij schreef dit muziekstuk voor zijn eigen trouwerij. De mis staat bij muziekgroepen in het oosten van het land wel vaker op de standaards, maar in het westen was Pur Sang het eerste koor dat de mis op het programma nam. Voor de uitvoering op 3 november wordt Pur Sang begeleid door een ensemble en is Theo van der Hoorn de dirigent.

Het jubileumconcert begint om 15.00 uur (deuren open 14.30 uur). Toegangskaarten kosten 15 euro (kinderen half geld, programma en koffie/thee/limonade in de pauze gratis). Ze zijn te koop bij koorleden (o.a. tel. 071-5410212), via vocaalensemblepursang@gmail.com of in de Dorpskerk aan de Hoofdstraat 19 vóór aanvang van het concert.


Nieuwste boek Margareth Hillebrandt over samenwonende babyboomers

roman n De boeken van de Leiderdorpse schrijfster Margareth Hillebrandt zijn fictie, maar ze gebruikt graag haar eigen ervaringen. Zo schreef ze in 'Obsessie' uit 2013 over een al te fanatieke voetbalouder, een fenomeen dat ze zelf heeft gezien in de jaren dat ze langs de lijn stond. De inspiratie voor haar nieuwste roman, 'Dames op de Herengracht', kreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal innovatieve projecten.

Hoofdpersonen zijn drie oudere vriendinnen die gaan samenwonen in een groot pand op de Herengracht in Leiden. Indien nodig kopen ze zorg in, is het plan. De drie, Dorine, Julia en Lily, hebben elkaar eind jaren zeventig ontmoet tijdens een schildercursus in Griekenland. Ze waren toen jonge vrouwen, babyboomers met een turbulent verleden. In Griekenland ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met met z'n drieën in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden te gaan wonen. Ze beloven elkaar: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis met al zijn pijnlijke details lijkt zich te herhalen. Als bij Julia de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.

Hoe wil je wonen als je straks ouder bent? Het is een veelbesproken thema onder de generatie babyboomers. Het verhaal dat Hillebrandt schreef over de oplossing van Dorine, Julia en Lily berust op fictie, maar soms loopt er een heel dunne scheidslijn tussen fictie en werkelijkheid, aldus de schrijfster. De ziekte dementie loopt als een rode draad door het boek en wordt belicht vanuit zijn trieste, maar soms ook humoristisch perspectief.

'Dames op de Herengracht' is verkrijgbaar vanaf 1 november in de (online) boekhandels. Prijs: € 18,00 - ISBN: 978949187590. Ook verkrijgbaar als e-book.

Margareth Hillebrandt. | Foto: PR