Plastic straks weer bij restafval

n College: Omgekeerd inzamelen voor Leiderdorp toch niet de beste optie

politiek n 'Omgekeerd inzamelen' van huishoudelijk afval, waarbij al het herbruikbare afval aan huis wordt opgehaald en restafval door burgers zelf naar verzamelcontainers moet worden gebracht, is voor Leiderdorp niet de beste oplossing. Dat vindt het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders. Het college stelt nu voor om te kiezen voor een systeem waarbij burgers alleen papier, glas, gft (groente-, fruit- en tuinafval) en textiel scheiden. Plastic- en metaalverpakkingen en drankkartonnen (PMD) gaan in de grijze container en worden achteraf bij de afvalverwerker AVR Rotterdam uit het restafval gevist. Dat zou al per 1 januari 2020 in moeten gaan.

Door: Corrie van der Laan

De gemeente is al een tijd bezig met nadenken over manieren om afval beter te scheiden. Doel is om de hoeveelheid restafval per inwoner in 2020 omlaag te krijgen naar 100 kilo per jaar. In 2018 produceerde de gemiddelde Leiderdorp nog 220 kilo restafval, dus er ligt een stevige uitdaging.

In 2018 is gestart met pilots voor omgekeerd inzamelen in de laagbouwwijk 't Heerlijk Recht en de hoogbouwwijk Schansen en Dreven. Het bleek met name in de laagbouw prima te werken om de hoeveelheid restafval te verminderen. Maar toch waren er twijfels. De investeringskosten voor containers en monitoring zijn hoog en de methoden om PMD achteraf uit het afval te halen worden steeds beter.

makkelijker en goedkoper

Het afgelopen half jaar heeft het college de voor- en nadelen van bronscheiding en nascheiding van PMD op een rijtje gezet en is tot de conclusie gekomen dat nascheiding voor Leiderdorp gunstiger is. Het is makkelijker voor de inwoners en scheelt 730.000 euro aan eenmalige investeringskosten en 171.000 euro per jaar aan structurele kosten. Bovendien zou op de lange termijn de kwaliteit van de PMD bij nascheiding zelfs beter zijn dan bij bronscheiding.

Lees verder op P7