Leiderdorp moet na 2020 de broekriem aanhalen

begroting n Dankzij de vooralsnog goed gevulde reservepotten, kan het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders een keurig sluitende begroting presenteren voor het jaar 2020. Maar voor de jaren daarna wordt het een ander verhaal, waarschuwde wethouder van financiën Daan Binnendijk (CDA) vorige week dinsdag tijdens een persgesprek over de Programmabegroting 2020. Om dan het financiële plaatje rond te krijgen, moeten de uitgaven omlaag. En als dat niet voldoende lukt, moeten de belastingen omhoog.

Door: Corrie van der Laan

De waarschuwing is niet nieuw. Binnendijk gaf die half juni dit jaar ook al af bij de presentatie van de Financiële Kadernota. Er is sinds die tijd cijfermatig bijna niets veranderd aan de plussen en minnen in het gemeentelijke huishoudboekje. "Er zitten geen verrassingen voor de gemeenteraad in de Programmabegroting", aldus Binnendijk.

Hoofdpijndossier

Met name de financiering van de jeugdzorg is een hoofdpijndossier. Dat geldt overigens niet alleen voor Leiderdorp maar voor vrijwel alle gemeenten in het land. De rijksoverheid heeft de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 op het bordje van de gemeenten gelegd maar daar meteen een fikse bezuiniging aan gekoppeld; de gemeenten moeten dezelfde taken uitvoeren met in totaal 450 miljoen euro minder dan het rijk eraan uitgaf. Daarbij komt dat de vraag naar jeugdzorg in Leiderdorp gestegen is met 12 procent. Alles bij elkaar leidt het voor Leiderdorp tot een jaarlijks gat van 1,3 miljoen euro. "Voor 2020 hebben we dat incidenteel kunnen vullen, maar we hebben een structurele dekking nodig."

                Lees verder op P5