Wethouder Willem Joosten informeert de aanwezigen over de ontwikkelingen in Leiderdorp rond ruimtelijke ordening en woningbouw.  | Foto: J.P. Kranenburg
Wethouder Willem Joosten informeert de aanwezigen over de ontwikkelingen in Leiderdorp rond ruimtelijke ordening en woningbouw. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P.Kranenburg

Reünie van oud-politici

ontmoeting n 44 oud-raadsleden en -wethouders plus een oud-burgemeester waren op zaterdag 12 oktober te gast in het Leiderdorpse gemeentehuis.

Zij waren uitgenodigd door een organisatiecomité bestaande uit oud-wethouder Irma Gehner en oud-raadleden Nico van Jaarsveld en Hein van der Zande. De reünie werd alweer voor de vierde keer gehouden.

De deelnemers waren niet alleen samengekomen om gezellig bij te praten onder de borrel. Ze stelden zich ook op de hoogte van wat er zich momenteel afspeelt in de gemeente. De oud-politici deden interactief mee aan de inleidingen, verzorgd door wethouder Willem Joosten, directeur Chrétien Mommers van woningcorporatie Rijnhart Wonen en griffier Bart Rijsbergen.

De reünie viel weer zeer in de smaak bij alle bezoekers. "Tot de volgende keer!" was een veelgehoord elkaar gedag zeggen aan het einde van een volgens de deelnemers zeer geslaagde bijeenkomst.


'Ik had nog zoveel willen doen'

n Wethouder Beekhuizen vertrekt met pijn in het hart

aftreden n Het was met pijn in het hart maar wethouder Angelique Beekhuizen-Wesseling van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) zag vorige week dinsdag geen andere optie dan af te treden.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

De directe aanleiding was een harde botsing met de LPL-fractie tijdens de raadsvergadering van maandagavond 7 oktober. Die werd veroorzaakt door een verschil van inzicht over de visie 'Samen Sterk voor de Toekomst van de Jeugd(hulp)' waarin regiogemeenten Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude aangeven hoe ze gezamenlijk de jeugdhulp vorm willen gaan geven.

Oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en ChristenUnie-SGP dienden een amendement in om de visie op enkele punten aan te scherpen en meer aandacht af te dwingen voor specifieke Leiderdorpse elementen. Een amendement dat Beekhuizen scherp afraadde; het zou betekenen dat de visie in de drie andere gemeenteraden, die het document al hebben vastgesteld, opnieuw besproken zou moeten worden. Daarmee zou het veel langer duren voordat de verdere uitwerking in gang gezet kan worden.

De sfeer werd grimmig toen de LPL-fractie onder leiding van Hugo Langenberg het amendement leek te gaan steunen. Dat gebeurde uiteindelijk toch niet, maar voor Beekhuizen was het een signaal dat ze niet langer met haar fractie door één deur kan. "We proberen samen met de regio dingen te regelen voor mensen die dat heel hard nodig hebben. Het is voor mij niet acceptabel als we daar niet verder mee kunnen omdat we er hier niet uit komen. In de visie is veel meegenomen uit de Sociale Agenda voor Leiderdorp die de raad eerder heeft vastgesteld maar het is logisch dat Leiderdorp niet in alles haar zin krijgt."

De breuk tussen Beekhuizen en LPL is definitief: 'Ik zal niet meer actief zijn voor de partij'

Beekhuizen werd in 2010 raadslid, aanvankelijk voor Burgerbelangen Leiderdorp die in 2014 een doorstart maakte als Lokale Partij Leiderdorp. Sinds 2016 is ze als wethouder verantwoordelijk voor het sociaal domein, gezondheidszorg, onderwijs, wijkgericht werken en communicatie. In die functie had ze met name als het gaat over het sociaal domein veel te maken met regionale samenwerking. En dat was lastig als wethouder van een lokale partij, zo geeft ze aan. Ze staat helemaal achter het LPL speerpunt dat Leiderdorp een onafhankelijke gemeente moet blijven. Maar dat betekent niet dat je niet nauw kan samenwerken met de regio, benadrukt ze. "Op grote complexe dossiers als de jeugdzorg zal je wel moeten, dat lukt je niet alleen. Je kan het wel proberen, maar dan moet je rekening houden met nog veel grotere tekorten dan de 1,3 miljoen euro per jaar die we nu al hebben."

Ze was heel graag nog door gegaan als wethouder. "De zorg gaat me enorm aan het hart. Dan gaat het niet alleen om jeugdhulp maar ook om de zorg voor daklozen, ouderen en ander kwetsbare groepen. Ik had nog zoveel willen doen."

De breuk tussen Beekhuizen en de LPL is wat haar betreft definitief. "Ik zal niet meer actief zijn voor de partij."

Opvolger staat klaar

Duidelijk is dat fractievoorzitter Hugo Langenberg van LPL al rekening hield met de kans dat Beekhuizen zou vertrekken; de dag na het aftreden van de wethouder meldde hij al dat er een kandidaat is om haar te vervangen. "Regeren is vooruitzien", zegt hij daarover. Verder wil hij niet veel kwijt over de frictie tussen zijn fractie en Beekhuizen. "We hebben afgesproken dat we het houden op een verschil van inzicht en daar houd ik mij aan."

Wie de nieuwe wethouderkandidaat is, wordt woensdag 16 oktober rond het middaguur bekend gemaakt.

Angelique Beekhuizen