CEO Manon van Beek van TenneT samen met omwonende Lex Huisman en architect Guido Zeck van  Bureau Botersloot, de ontwerper van het bloemenhekwerk. | Foto: Nelleke Thissen
CEO Manon van Beek van TenneT samen met omwonende Lex Huisman en architect Guido Zeck van Bureau Botersloot, de ontwerper van het bloemenhekwerk. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

'Bloemhek' maakt opstijgpunt in Ghoybos een beetje mooier

VERVOLG VAN VOORPAGINA

Daarom heeft TenneT geprobeerd, aldus Van Beek, deze impact wat te verzachten door hen onder meer inspraak te geven bij de verfraaiing van zogenaamde opstijgpunten, hoogspanningsmasten waar de kabels in de grond verdwijnen. "We willen omwonenden bij dergelijke keuzes betrekken." Het hek rond de hoogspanningsmast in het Ghoybos is zo'n voorbeeld. Dit voormalige productiebos is onlangs getransformeerd tot natuur- en recreatiebos. Een hek werd noodzakelijk vanwege de elektriciteitskabels die bij deze mast de grond in gaan voor aansluiting met de nieuwe stroomverbinding richting Hazerswoude. Voor een mooie aanblik heeft TenneT het architectenbureau Botersloot gevraagd met ideeën te komen. Het bureau ontwikkelde twee scenario's en zocht daarbij naar verbinding met de natuur in het recreatiebos.

Beide ideeën zijn besproken met bewoners en andere betrokkenen. Bijna unaniem is gekozen voor het ontwerp van een bloem die open en dicht gaat als je er langs loopt of fietst. "Een metafoor", legt ontwerper Guido Zeck van Bureau Botersloot uit. "De zon zorgt voor de energie die bloemen laat bloeien. TenneT zorgt voor de energie die in huis apparaten tot leven wekken". Het in lamellen gevatte design toont één dag in het leven van bloemen die voorkomen in het Ghoybos. Bewoner Lex Huisman uit Oud Ade is enthousiast. "Het andere ontwerp was ook leuk, maar dit is fleuriger en voor passanten dynamischer." Een blad waarvan de nerven het netwerk van TenneT symboliseerde, vonden de bewoners te rustig.

Open Dag

Dat de nieuwe hoogspanningsverbinding in de publieke belangstelling staat, bleek afgelopen zaterdag tijdens de open dag in het infocentrum. Ondanks de regen kwamen zo'n 600 bezoekers een kijkje nemen. Ze kregen naast een hapje en drankje de nodige info over het nut van goede stroomvoorziening en het vele werk dat met het project was gemoeid. Busjes reden naar een opstijgpunt en wintrackmast.

Daarnaast waren er twee fietsroutes langs het plaatselijk traject uitgezet. Ook de FietsmaatjesLeidenLeiderdorp maakten met elektrische duofietsen gebruik van deze mogelijkheid. Zes mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen trotseerden met hun begeleider het druilerige weer.

Binnen kon je met een VR bril (Virtual Reality) zien waar precies de stroom uit het stopcontact komt. Liefhebbers konden abseilen vanaf de toren van het infocentrum. Ook voor kinderen was er het nodige vermaak.

De open dag werd geopend door de Leiderdorpse wethouder Daan Binnendijk. Hij toonde zich onder de indruk van het vele werk dat is verzet en is blij dat nu ook Leiderdorp kan vertrouwen op een blijvende goede elektriciteitsvoorziening. "Praktisch alles in huis en maatschappij is afhankelijk van stroom. Deze ingreep waarborgt de leveringszekerheid".