Zes fietsmaatjes reden met hun gasten de fietsroute op de open dag van TenneT. Achter de fietmaatjes staat wethouder Daan Binnendijk die de opening van de dag verzorgde.
Zes fietsmaatjes reden met hun gasten de fietsroute op de open dag van TenneT. Achter de fietmaatjes staat wethouder Daan Binnendijk die de opening van de dag verzorgde. Foto: Nelleke Thissen

Nieuwe stroomslagader is klaar

klaar n De omvangrijke klus is geklaard. De laatste werkzaamheden aan de 60 kilometer lange nieuwe hoogspanningsverbinding Randstad 380 kV Noordring van netbeheerder TenneT zijn vorige week afgerond. Donderdag 10 oktober nam Manon van Beek (CEO TenneT) in het Randstad 380 kV infocentrum in de Leiderdorpse Bospolder de stroomslagader officieel in gebruik. Het persmomentje vond plaats bij het 'natuurreflecterende' hek dat is gezet rond een hoogspanningsmast in het Ghoybos bij de grens Oud Ade en Leiderdorp. En afgelopen zaterdag was er in het infocentrum een open dag vanwege de afronding van het project. Zo'n 600 belangstellenden stelden zich op de hoogte van belang en totstandkoming van de nieuwe elektriciteitsverbinding.

Tekst en foto: Nelleke Thissen

De aanleg van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk heeft vijf jaar geduurd. Daaraan vooraf ging een voorbereiding van tien jaar. De verbinding loopt in een ring. Dat zorgt ervoor dat bij een calamiteit stroom via twee kanten kan worden getransporteerd, aldus projectleider Vincent Hassfeld. Bij de aanleg zijn tevens de bestaande 150 kV verbindingen aangepast. Ook kwamen er in Beverwijk en Vijfhuizen twee nieuwe hoogspanningsstations. Het traject telt 151 wintrackmasten die, aldus TenneT, qua ontwerp en kleur goed inpasbaar zijn in de drukbevolkte Randstad. Van de 60 km trajectlengte is 10 km ondergronds aangelegd.

Voor miljoenen woningen en bedrijven in de Randstad is de Randstad 380 kV Noordring een extra elektriciteitsvoorziening die stroomstoringen moet opvangen. Maar de verbinding transporteert ook de groene stroom die wordt opgewekt door windparken op de Noordzee.

De nieuwe verbinding is dan ook van levensbelang voor de leveringszekerheid van elektriciteit in de Randstad, zo benadrukt Manon van Beek staande bij het 'natuurhek' afgelopen donderdag. En belangrijk voor de transitie naar duurzaam, zo voegt ze daaraan toe. "Voor bewoners en recreanten in het hele gebied is de aanleg ongelooflijk ingrijpend geweest", realiseert ze zich.

                Lees verder op P7