Leden van Buurtvereniging De Kruidentuin in hun gemeenschappelijke groententuin. Geheel links staat Martin Evers. | Foto: J.P. Kranenburg
Leden van Buurtvereniging De Kruidentuin in hun gemeenschappelijke groententuin. Geheel links staat Martin Evers. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

Samen aan de slag

Deel 3: De Kruidentuin maakte weg vrij voor adoptie speeltuin en groen

Groen n Buurtvereniging de Kruidentuin adopteerde in 2016 het speeltuintje in de wijk en het groen eromheen. Daarmee was het de eerste buurtvereniging in Leiderdorp met een grootschalig adoptieterrein. De grond is van de gemeente, maar de buurt heeft de ruimte ingericht en onderhoudt het geheel. De Kruidentuin zorgt voor verbinding in de wijk, niet alleen doordat buurtbewoners een gezamenlijke plek delen, maar ook door andere sociale activiteiten die georganiseerd worden. Voorzitter Martin Evers van de buurtvereniging vertelt over het ontstaan van dit initiatief.

Het begon met een brief van de gemeente eind 2014. Hierin werd de uitvoer van het speelruimteplan aangekondigd. Met dit plan zouden diverse speeltuintjes in Leiderdorp omgevormd worden tot informele speelplekken. Zo ook het speeltuintje bij de Rozemarijntuin. Uit een enquête bleek dat een groot deel van de bewoners niets zag in de omvormingsplannen. Een voorlopig bestuur, bestaande uit vier bewoners (Martin, Lisette, Erik en Len), werd opgericht om in overleg met de gemeente te kijken of het ook anders kon. Dat ging in eerste instantie wat moeizaam. Na een aantal gesprekken werd duidelijk dat

de buurt een vereniging of stichting moest oprichten om afspraken met de gemeente te kunnen maken, en dat ze de speeltuin en de grond konden adopteren. Op dat moment wisten gemeente en de buurt alleen nog niet hoe dat in zijn werk moest gaan.

Pilot

Binnen de gemeente was er nog geen ervaring met een dergelijke constructie. Het heeft daarom ook even geduurd voordat het bestuur met de juiste personen aan tafel kwam. Na een gesprek met de wethouder ging het balletje pas echt rollen. De gemeente besloot dat het idee een pilot werd voor speeltuin- en groenadoptie op grote schaal. Inmiddels was het bestuur uitgebreid met penningmeester Paul en op 21 december 2016 is de officiële speeltuin- en groenadoptie getekend, ruim twee jaar na de start.

'Op alle niveaus zie je dat het sociale contact beter wordt'

Op dit moment hoeft het adopteren van speeltuinen en of groen niet meer zo lang te duren, vertelt Martin. "De Kruidentuin heeft de weg vrij gemaakt voor andere initiatieven. Ik geloof dat er vijf plekken officieel zijn geadopteerd. De laatste was binnen een half jaar geregeld."

De plek waar de moestuin gerealiseerd is, was eerst een groene wildernis. De bestaande speeltuin is opgeknapt en opnieuw ingericht. Het inrichten van de moestuinbakken en bijhouden van het groen gebeurt allemaal samen. Daarnaast is de buurtbarbecue uitgegroeid tot een groot jaarlijks terugkerend succes.

Martin: "Je merkt dat mensen elkaar steeds meer beginnen te vinden. Dat een groepje mannen uit de buurt samen gaat poolen of bowlen, maar ook dat buren bij elkaar de dakgoot staan schoon te maken. Ook is een buurtbewoonster bezig met het organiseren van een koffieochtend voor alleenstaanden en ouderen in de buurt. Mensen feliciteren elkaar, of steken een hart onder de riem bij vervelende gebeurtenissen. Op alle niveaus zie je dat het sociale contact beter wordt."

Tips

We sluiten af met een aantal tips van Martin voor iedereen die erover denkt een speeltuin of stuk groen te adopteren: "Tip één, zorg voor draagvlak. Tip twee, gewoon doen! En tip drie, houd de contacten warm. Iets opzetten is makkelijk, maar het laten doorlopen kost vaak meer energie dan vooraf ingeschat."


Vijfde Leiderdorpse Lichtjesavond op 2 november

gedenken n Op zaterdagavond 2 november, Allerzielen, wordt voor de vijfde keer een Lichtjesavond georganiseerd op de Algemene Begraafplaats aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp. Tijdens de avond gedenken de aanwezigen gezamenlijk dierbare overledenen.

Veel vrijwilligers helpen om duizend lantaarntjes, op alle paden, aan te steken wat voor een bijzondere sfeer zorgt. Vuurkorven zorgen voor warmte op deze donkere herfstavond.

Vanaf 19.45 uur is iedereen die een dierbare wil gedenken welkom met een zelf meegebrachte kaars, lantaarn of lichtje. Er zijn ook kaarsen te koop bij de ingang. Bij Tuincentrum Ranzijn, naast de begraafplaats, kan geparkeerd worden.

Samen zingen

Om 20.00 uur lopen de aanwezigen in een lange stoet door de aula naar het binnenplein om daar enkele toepasselijke liedjes te zingen, samen met het koor Young@Heart onder leiding van Annemiek de Groot. De teksten van de liedjes worden uitgedeeld. Vervolgens is er gelegenheid de lichtjes naar de graven te brengen of op het binnenplein neer te zetten.

Ter afsluiting, om 20.30 uur, is er voor alle aanwezigen koffie of thee in Brasserie Park.

Iedereen is welkom op Lichtjesavond: Leiderdorper of niet, gelovig of niet, dat maakt niet uit.

Lichtjesavond is een particulier initiatief. Bij de ingang van de begraafplaats staat een box voor een vrije gift. Mail voor informatie naar lichtjesavondleiderdorp@gmail.com of bel met (071) 589 65 51.

Een eerdere editie van de Leiderdorpse Lichtjesavond. | Archieffoto