V.l.n.r. Gerrie Spies, Alie Deegenaars, Nel van Klaveren en Nel Nagtegaal.
V.l.n.r. Gerrie Spies, Alie Deegenaars, Nel van Klaveren en Nel Nagtegaal. Foto: Nelleke Thissen

'Hier zit de oude middenstand'

n Voormalige winkeliers Hoofdstraat halen herinneringen op

Reünie n Oude tijden herleefden eind september voor vier dames die in de vorige eeuw met hun echtgenoot een winkel hadden aan de Hoofdstraat (eerste deel), toen nog bloeiend detailhandelsgebied. Tijdens een gezellig etentje in restaurant Indrapoera (Hoofdstraat) haalden Gerrie Spies, Nel Nagtegaal, Alie Deegenaars en Nel van Klaveren herinneringen op uit de tijd dat zij zowel winkelier, huisvrouw als buren waren. "Hier zit de oude middenstand", glunderde het viertal.

Tekst en foto Nelleke Thissen

De reünie was een initiatief van de dochter van Gerrie Spies. Samen met haar man Albert had Gerrie een sigarenzaak in de Hoofdstraat. Onlangs gaf zij de wens te kennen haar voormalige buurvrouwen en collega-winkeliers weer eens te willen zien. Daarop heeft dochter Constantine contact gezocht met deze dames, inmiddels allemaal boven de tachtig, en het etentje als verrassing voor Gerrie georganiseerd.

Herinneringen

"Wat leuk! Dat is een tijd geleden", zo begroette Gerrie haar oude buurtjes. Onmiddellijk kwamen de herinneringen boven. Over hun met elkaar spelende kinderen, gebeurtenissen, de klanten en wie waar in hun stukje Hoofdstraat woonden. Het kwam allemaal aan bod in het Chinees-Indisch restaurant.

De locatie was voor Alie Deegenaars extra bijzonder. Tot ruim veertig jaar geleden zat daar Brood-, Koek- en Beschuitbakkerij M.C. Deegenaars. Haar man deed de bakkerij, Alie de winkel.

De zaken van de andere drie bevonden zich ertegenover. De sigarenwinkel van Gerrie en Albert Spies was tot enkele decennia geleden gevestigd aan Hoofdstraat 16-18. Zij waren de vierde generatie sigarenwinkelier en lieten de oorspronkelijke twee huisjes afbreken en vervangen door één pand.

De verfwinkel van Nel en Wim Nagtegaal zat tot 1973 in het pand ernaast. Wik van den Wijngaard vestigde er eerst zijn dancing en later partycentrum 't Oude Dorp in. Nu biedt het onderdak aan een makelaardij.

Nel en Bert van Klaveren woonden en werkten even verderop. Hun 'Vleeschhouwerij en Spekslagerij Albertus van Klaveren' aan de Hoofdstraat 20/22 dateerde oorspronkelijk uit 1858. De wellicht oudste slagerij van Leiderdorp ging dicht na het overlijden van Bert in 2000.

Ondernemende vrouwen

De vier dames hadden, zoals vroeger gebruikelijk was, hun winkel aan huis. Waren er even geen klanten, dan konden ze snel iets in het huishouden doen. Zij stonden achter de toonbank. Hun echtgenoot bevond zich vaker 'achter' in slagerij of bakkerij dan wel buitenshuis als schilder/behanger (Nagtegaal). Albert Spies had elders een baan als boekhouder en deed op zaterdag de winkel. Gerrie op alle andere dagen.

Het waren met recht 'ondernemende vrouwen'. De combinatie huishouden/winkel vergde vele uren en een slimme tijdsindeling. "Zonder kant-en-klaar-maaltijden. Die had je toen niet", merkte Alie Deegenaars op. "We moesten ook bestellingen afleveren. Hup kinderen in de auto en gaan", weet Nel van Klaveren nog goed.

Maar alle vier hebben ze het met veel plezier en liefde gedaan. Dat bleek zoveel jaren later uit hun geanimeerde gesprekken tijdens het etentje. Ze kwamen tijd te kort.


Felicitaties voor 100-jarige Willem Langeraar

eeuweling n "Ik heb het gehaald", zegt Willem Langeraar stralend als hij maandagmiddag door de verslaggever wordt gefeliciteerd met zijn honderdste verjaardag. De eeuweling geniet duidelijk van alle aandacht. Als even later burgemeester Laila Driessen op bezoek komt om hem geluk te wensen namens de gemeente Leiderdorp, is het feest helemaal compleet.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Driessen heeft een eindje moeten reizen want de heer Langeraar, die sinds 1976 in Leiderdorp woont, verblijft momenteel in Hospice de Mare in Oegstgeest. Hij kwam daar terecht na een ernstige val maar is inmiddels weer wonderbaarlijk opgeknapt zodat hij zondag 6 oktober, op zijn echte verjaardag, de bijzondere mijlpaal kon vieren met zijn kinderen en kleinkinderen. Een kleine twee weken geleden is ook zijn eerste achterkleinkind geboren, waarmee hij dus een eeuw verschilt in leeftijd.

Willem Langeraar werd op 6 oktober 1919 geboren in Waddinxveen en is opgegroeid in Gouda als middelste van drie zoons. Na de HBS kwam hij bij de Marine, waar hij tot zijn pensioen is gebleven. "De Marine was zijn leven", vertelt een van zijn dochters. "Hij stond daar bekend als heel rechtvaardig, met hart voor zijn mannen en was dan ook zeer geliefd."

In 1950 is hij getrouwd met Mieke Haenen. Samen kregen ze twee dochters en een zoon. In zijn Marinetijd was Langeraar veel en langdurig weg, maar die tijd kon hij later inhalen. Door de tropenjaren die hij opbouwde eindigde zijn loopbaan bij de Marine al toen hij 50 jaar was. Hij heeft daarna nog gewerkt als rij-instructeur in Leiden. Dat was ook de reden voor de verhuizing naar Leiderdorp waar het echtpaar – de kinderen stonden inmiddels op eigen benen – neerstreek in de Rosenburg.

Maar ze genoten ook volop van hun vrijheid. Elke zomer trokken ze maandenlang met de caravan door Frankrijk waar hij veel zeilde en zij surfde. 's Winters gingen ze op wintersport en tussendoor maakten ze af en toe een verre reis.

Zijn echtgenote overleed helaas in 2015. De heer Langeraar is altijd blijven wonen aan de Rosenburg. Het daar geplande verjaardagsfeest kon nu niet doorgaan, maar zijn straatgenoten hebben hem wel uitgebreid in de bloemen gezet.


Onderzoek naar gevolgen gemeentelijke fusie

scenario's n Wat zou een fusie met de gemeenten in de Leidse regio betekenen voor Leiderdorp? Wat zijn de effecten, de kansen en de bedreigingen? Dat gaat adviesbureau Berenschot op een rijtje zetten. Het onderzoek moet eind dit jaar afgerond zijn.

Het onderzoek wordt gedaan op verzoek van de gemeenteraad. Die vroeg in mei 2017 unaniem om twee scenario's onder de loep te leggen: het voorzetten van de huidige regionale samenwerking en een fusie met de regiogemeenten Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude en Voorschoten.

Bureau Twynstra Gudde nam het onderzoek naar het eerste scenario voor zijn rekening. De resultaten werden afgelopen voorjaar gepresenteerd. Heel in het kort kwam eruit dat Leiderdorp goed samenwerkt en in de regio wordt gezien als een loyale partner. Aan de andere kant lukt het maar niet een aantal hardnekkige gemeentegrensoverschrijdende vraagstukken op te lossen.

Afgelopen zomer is de selectieprocedure in gang gezet voor een bureau dat het onderzoek naar het fusiecenario kon uitvoeren. Er waren drie inschrijvers waarbij bureau Berenschot kwam als beste naar voren kwam.

Willem Langeraar met burgemeester Driessen en zijn twee dochters.