Dominee Stephan Kurtzahn in de tuin van de Dorpskerk, met op de achtergrond 't Trefpunt. | Archieffoto: C. v.d. Laan
Dominee Stephan Kurtzahn in de tuin van de Dorpskerk, met op de achtergrond 't Trefpunt. | Archieffoto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

'Doel is persoonlijke en geestelijke groei'

n Op zoek naar je ziel tijdens Open Dag CBI in Leiderdorp

workshops n "Soms komt de ziel tekort." Dat zegt ds. Stephan Kurtzahn in aanloop naar de Open Dag van het CBI, het Centrum voor Bezinning en Inspiratie, die zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 16.30 uur plaatsheeft in de sfeervolle Leiderdorpse Dorpskerk. "In een tijd van drukte en verplichtingen zoals eten, werken en slapen ontbreekt dan de tijd voor innerlijke vorming. Het CBI wil mensen tools aanreiken voor persoonlijke en geestelijke vorming en groei."

Door: Tim Brouwer de Koning

Tijdens de Open Dag gebeurt dat met diverse workshops: iconen schilderen, spiritueel dansen en ook leren luisteren. 's Middags voert Kirsten Benschop de theatervoorstelling 'Die ik ben' op. Met het gevarieerde programma denkt Kurtzahn zeker honderd belangstellenden te trekken. "Hopelijk komen ze niet alleen voor de lunch en de high-tea, al horen die er wel bij. De mensen moeten zich welkom voelen."

Met zo'n Open Dag denkt de Leiderdorpse predikant het publiek vertrouwd te maken met spiritualiteit en mystiek, die volgens hem niet aan een bepaalde godsdienst of religie zijn op te hangen. "Mystiek is universeel. Het kan een christelijke inslag hebben, een boeddhistische of een islamitische. Het gaat om aandacht voor jezelf en aandacht voor je ziel, waardoor je in aanraking kunt komen met een goddelijke werkelijkheid."

De buitenwacht hoeft volgens dominee Kurtzahn niet bang te zijn voor 'zweverige toestanden'. "Ook mensen van het CBI staan met twee benen in de wereld. Ook zij onttrekken zich niet aan de automatismen van alledag, maar schenken daarnaast aandacht aan de ziel."

Dat kan door middel van stiltewandelingen, die het CBI regelmatig organiseert, retraite en meditatie, verbondenheid met elkaar en met hogere. "Wij zijn op zoek naar intens geluk, al hebben we daarvoor geen kant-en-klare formules. Zo eenvoudig werkt het niet."

Drie jaar na de eerste Open Dag mag zaterdag wat Kurtzahn betreft 'de hele wereld' naar het CBI-centrum in Leiderdorp komen. "Ik zeg met nadruk dat zo'n Open Dag niet kerks is, al zijn er wel raakvlakken. Maar geen enkele bezoeker hoeft bang zijn om de kerk te worden ingepraat."

De Open Dag van het CBI in de Dorpskerk (gebouw 't Trefpunt) aan de Hoofdstraat 19 is gratis toegankelijk. Parkeerruimte voor auto's is beperkt.


Bouwmaat terug naar Leiderdorp

zakelijk n Eind 2019 komt Bouwmaat weer terug naar Leiderdorp. In 2014 verhuisde de groothandel in bouwmaterialen naar Leiden waar een XL-vestiging is aan de Rooseveltstraat. In Leiderdorp komt een totaal nieuwe compacte vestiging op bedrijventerrein De Baanderij, aan de Vlasbaan 21.

Bouwmaat is dé groothandel in bouwmaterialen gericht op echte vakmensen. Met zowel online als via 47 vestigingen een professioneel en breed assortiment en goed opgeleide medewerkers. Het Compact-concept is nieuw en sluit naadloos aan bij de behoeften van de moderne vakman. Persoonlijke service en advies, gecombineerd met slim bestellen, klaarzetten en bezorgen. Bouwmaat voorziet met Compact volledig in de materiaalbehoefte van de vakman die actief is in herstel, renovatie en onderhoud. En wat niet aanwezig is, kan hij met de 'vandaag besteld, morgen geleverd' service direct via de kiosk bestellen. Op deze manier is er toegang tot een nog uitgebreider assortiment van meer dan 13.000 artikelen.

Gideon van den Bosch, Manager Vestiging & Verkoop van Bouwmaat Leiden XL, spreekt van een mooie aanvulling met Bouwmaat Compact in Leiderdorp: "De Compact zal opereren naast de XL-vestiging in Leiden. Hiermee breiden we het verzorgingsgebied uit en spelen direct in op de grote behoefte aan snelheid en service." Gideon nodigt vakmensen uit Leiderdorp en omstreken dan ook van harte uit om na de opening een kijkje te komen nemen. "Voor sommigen zal het een weerzien zijn en voor anderen een eerste kennismaking met de formule Bouwmaat. Hoe dan ook, alle vakmensen zijn van harte welkom!"

Het interieur van een Bouwmaat Compact. | Foto: PR