In 'De kroniek van Adriaan' beschrijft Ad Feller het buitengewoon boeiende leven van zijn opa. Een biografie, familiegeschiedenis en een brok historie in één.  | Foto J.P. Kranenburg
In 'De kroniek van Adriaan' beschrijft Ad Feller het buitengewoon boeiende leven van zijn opa. Een biografie, familiegeschiedenis en een brok historie in één. | Foto J.P. Kranenburg Foto: Johan Kranenburg

n Leiderdorper Ad Feller debuteert met boek over zijn grootvader

'Opa Adriaan Versteijne had een buitengewoon boeiend leven'                

eersteling n De in 1943 in Amsterdam geboren en al meer dan twintig jaar in Leiderdorp wonende Ad Feller debuteert als auteur met een boek over zijn opa Adriaan Versteijne. Een 'pil' van bijna 700 pagina's. Een verrassend opvallende eersteling, die naar meer smaakt.

Door: Cees Mentink

"Opeens was het er", vertelt de bebaarde en besnorde 70-er Ad Feller in zijn met smaak ingerichte appartement aan de Koekoekstraat, "die niet te stuiten schrijfdrang. Ik moest en zou het leven van Adriaan boekstaven." Niet dat opa zijn toen al nieuwsgierige kleinzoon op de rand van diens bed sterke verhalen over zijn buitengewoon boeiende leven had verteld. Integendeel, er werd vroeger niet zo veel gepraat met kinderen. "Wanneer de familie bijeenkwam, zomaar op visite of bij verjaardagen, met sigaren en sigaretten in glazen en de flessen drank op tafel, moesten wij naar boven, naar bed", herinnert hij zich nog levendig. "Nee, de kartonnen doos van oom Piet, boordevol aantekeningen, fascineerde mij. Op grote vellen papier en in geschriften had hij, de jongste zoon van opa Adriaan en oma Nellie, de familiegeschiedenis en die van zijn vader in het bijzonder opgeschreven. Het resultaat van zijn nijvere arbeid mocht ik na zijn overlijden meenemen."

Gedeelde eigenschappen

'De doos van Pandora' werd pas tevoorschijn gehaald en geopend toen Feller op 71-jarige leeftijd stopte met werken. Daarvoor was er geen tijd om aan een intensieve en tijdrovende klus te beginnen. Al gauw bleek dat Ad karaktereigenschappen met opa deelde. Opa Adriaan was avontuurlijk ingesteld, hij reisde in de jaren '30 al met vrienden op de motor naar Parijs. Op jonge leeftijd trok hij naar Spanje en werkte in Marbella als barkeeper. Opa stond bekend als eigengereid, zelfbewust en individualistisch. "Dat kan ook van mij gezegd worden", stelt kleinzoon Ad. "Het ondernemerschap heb ik ook van hem. Mijn vrouw Gea en ik hadden twintig jaar lang een lederwarenwinkel aan de Leidse Haarlemmerstraat."

Nu, al een eind op weg naar de 80 jaar, is op de lauweren rusten er niet bij voor Feller. Hij is voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Koekoekstraat en – weer samen met Gea, de liefde van zijn leven – heeft hij een volkstuin van flinke afmetingen.

Roerige tijd

Terug naar Fellers eersteling, 'De kroniek van Adriaan'. Hij dook achter zijn laptop en begon te schrijven. Schematisch? Ja. Chronologisch? Nee. Waar het toe zou leiden? Onbekend. Feller mixte de werkelijkheid met fantasievolle fictie. Ze liepen moeiteloos in elkaar over en versterkten elkaar. "Mijn boek heeft meerdere lagen", legt Ad uit. "Mijn opa leefde in een roerige tijd. Denk aan de beide wereldoorlogen, aan de opkomst van het socialisme, het kiesrecht, eerst voor mannen, daarna pas voor vrouwen."

Verder noemt hij de grote industriële vooruitgang en … de bouw van woningen. "Opa richtte met anderen een bouwcoöperatie op, later een eigen bouwonderneming. Hij nam abrupt afscheid van een partner die NSB'er bleek te zijn, zoon Piet werd opgepakt door de Duitsers, naar Duitsland afgevoerd, maar wist te ontsnappen. Maar Adriaan zette zich, als 60-er, na 1945 voluit in voor de wederopbouw van het land." Daar wordt ten overvloede aan toegevoegd: "Opa heeft een buitengewoon boeiend leven gehad. Onafhankelijk, zoals ook zijn allerlaatste daad van onafhankelijkheid getuigt. Waaruit dat blijkt? Dat onthul ik niet, lees het boek maar."

Feiten verifiëren

Tot in details heeft Ad Feller feiten geverifieerd. Hij las boeken en verslagen, struinde websites af en bezocht onder meer het Stadsarchief Amsterdam, het Nationaal Archief Den Haag en het NIOD, vroeg kopieën van aktes uit het handelsregister op. Het resultaat? Ad Feller, een man in de herfst van zijn leven, heeft een biografie, een familiegeschiedenis en een brok historie samengebald in één kloek boek dat van kaft tot kaft heerlijk leest. Met vaart geschreven door een man die voorbestemd was administrateur/boekhouder te worden, dat (en meer) ook werd, en daar nu een geslaagd debuut als schrijver aan toevoegt.

'De kroniek van Adriaan (1884 – 1974)', 678 pagina's en verluchtigd met meer dan dertig foto's en illustraties, is te koop bij boekhandel De Kler in het Leiderdorpse winkelcentrum Winkelhof. Direct contact met Ad Feller is ook mogelijk: adfeller@hotmail.nl