Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Laila Driessen tijdens de persconferentie na afloop van het werkbezoek van Smit aan Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg
Commissaris van de Koning Jaap Smit en burgemeester Laila Driessen tijdens de persconferentie na afloop van het werkbezoek van Smit aan Leiderdorp. | Foto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Zet 'm op 70-actie

duurzaam n In de meeste woningen is de CV-ketel ingesteld op een temperatuur van 80, 85 of zelfs 90 graden. Maar is dat wel nodig? Is het ook mogelijk je huis comfortabel warm te stoken als de ketel op 70 graden staat? Leiderdorpers kunnen dat voor zichzelf ontdekken door komend najaar mee te doen aan de actie 'Zet 'm op 70'.

Experimenten elders in het land hebben laten zien je er ook in niet-optimaal geïsoleerde woningen warmpjes bij kan zitten als het water in de CV ketel niet heter wordt dan 70 graden. Maar eigen ervaring is het beste bewijs. Daarom roept de gemeente iedereen op mee te doen aan 'Zet 'm op 70'. Op donderdag 10 oktober van 19.00 tot 21.00 uur is er een informatieavond over de actie in de Willem de Zwijgerschool aan de Bernhardstraat 1 in Leiderdorp. Dan wordt ook uitgelegd hoe je zelf de temperatuur van de CV- of HR-ketel terug kan brengen naar 70. En waar je hulp kan vinden als het je zelf niet lukt.

Frederike Meijer, die 'Zet 'm op 70' voor de gemeente coördineert, verwacht dat de proef voor veel bewoners positief zal uitpakken. "De standaardinstelling van CV-ketels is gebaseerd op het idee dat het huis verwarmd moet worden bij een buitentemperatuur van tien graden onder nul in combinatie met windkracht 8. Weersomstandigheden die de afgelopen honderd jaar één keer zijn voorgekomen." Je kan de gok wel wagen om de ketel wat lager af te stellen, wil ze daarmee maar zeggen. En het is goed voor het milieu en de portemonnee. "Met de CV op 70 bespaar je 3 tot 5 procent op je energierekening."


Jaap Smit mag nog zes jaar door als commissaris van de Koning

voordracht n Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben commissaris van de Koning, Jaap Smit (foto), voorgedragen voor herbenoeming. De eerste termijn van de commissaris loopt af op 1 januari 2020.

De aanbeveling is de afgelopen maanden voorbereid door een vertrouwenscommissie waarin alle partijen uit de Staten vertegenwoordigd waren. De vertrouwenscommissie adviseerde om Jaap Smit voor herbenoeming aan te bevelen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In de besloten vergadering van Provinciale Staten van woensdag 25 september 2019 stemde de Staten in met de aanbeveling tot herbenoeming.

De voordracht gaat nu naar de minister van BZK. De minister beslist en draagt de commissaris van de Koning voor herbenoeming voor bij Zijne Majesteit de Koning.

De commissaris wordt herbenoemd voor zes jaar.