De MBO opleidingenmarkt van vorig jaar. | Foto: PR
De MBO opleidingenmarkt van vorig jaar. | Foto: PR Foto: PR

Kennismaken met mbo op opleidingenmarkt

studeren n Op woensdag 9 en donderdag 10 oktober is er in de Hooglandse Kerk (Nieuwstraat 20) in Leiden een opleidingenmarkt voor aankomende mbo-ers.

Vijftien scholen uit het voortgezet onderwijs en acht mbo-instellingen organiseren deze markt. Het bedrijfsleven is ook ruim vertegenwoordigd, zodat de link naar de arbeidsmarkt snel is gelegd.

oriƫntatie

De mbo-opleidingenmarkt wordt door decanen, ouders en leerlingen van het vmbo gezien als een belangrijke eerste stap in het proces van oriƫntatie op een mbo-opleiding. De leerlingen bereiden zich goed voor op deze dag. Zij krijgen verschillende opdrachten om erachter te komen waar hun interesses liggen en wat hun competenties zijn. Hierbij gaat het niet alleen om het najagen van een droom, maar ook over de realiteit van morgen. Vragen als 'is er later ook nog wel werk te vinden in het vak dat ik leuk vind en hoe ziet dat werk er dan uit?' helpen de leerlingen hierbij.

Op de markt zijn niet alleen de onderwijsinstellingen aanwezig, maar juist de bedrijven waarmee er wordt samengewerkt. Pas dan krijgen de leerlingen een goed beeld van wat je met een bepaalde opleiding kunt doen. Studenten van het mbo leggen als ervaringsdeskundigen uit hoe de opleiding eruitziet, welke vakken je krijgt en hoe het is om stage te lopen bij het bedrijf. Ook beantwoorden ze vragen van aanstaande studenten.